MfD: Moravolesk stěhuje výrobu do Asie, propustil již 150 lidí

17.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lipová-lázně (Jesenicko) 17. října (ČTK) - Společnost Moravolesk, jeden z největších zaměstnavatelů na Jesenicku, přesouvá část své výroby z Lipové-lázní do Asie. Přední evropský výrobce skleněných broušených kamenů pro bižuterii a nástrojů a strojů na broušení jde za nižšími náklady. Za poslední měsíce firma propustila na 150 lidí. Informuje o tom středomoravská Mladá fronta Dnes (MfD).

"Broušení kamenů stěhujeme do Číny a Pákistánu. Při výrobě v Česku už nejsme schopni konkurovat levné asijské produkci, hlavně kvůli výdajům na mzdy," řekl deníku ředitel Moravolesku Miroslav Švehla. Měsíční náklady na jednoho brusiče jsou v Asii zhruba pětinové.

V předchozích letech přitom firma pravidelně nabírala nové pracovníky a zaměstnávala až 250 lidí. Ve společnosti pracovalo až 80 Poláků, protože lidé z Jesenicka neměli o práci brusičů zájem. V roce 2005 firma zvažovala přesun části brusičské výroby z Lipové-lázní blíž k polské hranici do Mikulovic, aby Poláci nemuseli daleko dojíždět. Z plánu však sešlo právě kvůli rychle rostoucí levné konkurenci z Asie.

"Počet zaměstnanců jsme snížili na zhruba stovku. V Lipové-lázních zůstává pouze výroba strojů a nástrojů. Jsme v této oblasti na technologické špičce, takže tuto výrobu chceme v tuzemsku zachovat," uvedl Švehla.

Pro Jesenicko, které dlouhodobě vykazuje nejvyšší nezaměstnanost v kraji, je propouštění v Moravolesku špatnou zprávou. Firma zaměstnávala mnoho lidí bez jakékoli kvalifikace, často jen se základním vzděláním. Právě lidé s nízkou kvalifikací nebo bez kvalifikace tvoří největší část nezaměstnaných na Jesenicku. V regionu bylo na konci září bez práce celkem 2219 lidí, což odpovídá míře nezaměstnanosti 9,5 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK