Speciál o oborech: Bezpečnostní a strategická studia

23.10.2007 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Zajímáte se o bezpečnostní problémy dnešního světa? Pátráte po příčinách terorismu? Sledujete s napětím vývoj ozbrojených konfliktů ve světě? Pak se zkuste přihlásit na nový obor Bezpečnostní a strategická studia.

Zajímáte se o bezpečnostní problémy dnešního světa? Pátráte po příčinách terorismu? Sledujete s napětím vývoj ozbrojených konfliktů ve světě? Pak se zkuste přihlásit na nový obor Bezpečnostní a strategická studia.

Tento obor patří k nejmladším na českých vysokých školách. Tato samostatná vědecká disciplína se začala formovat v západních demokraciích již na přelomu čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Po zapojení ČR do evropských i celosvětových bezpečnostních struktur a odpovídajícím zvyšování požadavků na vzdělání v různých bezpečnostních složkách se začalo jevit jako potřebné (zvláště po 11. září 2001) poskytnout prostor pro specializované akademické vzdělání. Proto byl v akademickém roce 2005/06 poprvé v České republice zřízen v bakalářském stupni obor Bezpečnostní a strategická studia a to na Katedře Politologii Masarykovy univerzity v Brně.


Náplň studia

Studenti tohoto oboru se během tří let seznámí s podstatou a dějinami strategického myšlení, s bezpečnostními hrozbami 21.století i se soudobými ozbrojenými konflikty. Ve výběrových přednáškách se mohou věnovat i specializovaným problematikám jako je terorismus, zbrojní politika, etnické konflikty, informační válka, extremismus, organizovaný zločin a podobně.
Obor Bezpečnostní a strategická studia však nelze v Brně studovat jednooborově. Tato povinnost dvou oborů však studentům zajišťuje více přístupů k bezpečnosti a větší paletu zkoumaných témat.

Uplatnění studentů

Celé studium je směřováno ke komplexnímu pojetí bezpečnosti. Absolventi oboru bezpečnostní studia budou mít možnost rozsáhlého praktického uplatnění, a to především:

a) v bezpečnostních složkách (armáda, policie, zpravodajské služby apod.), zvláště pak na postech, kde je požadováno bakalářské vysokoškolské vzdělání

b) ve veřejné správě na všech úrovních (např. jako odborníci na bezpečnost v krajských orgánech, na ministerstvech apod.);

c) v diplomacii (např. jako diplomaté v mezinárodních bezpečnostně-politických organizacích);

d) v oblasti politického poradenství (především jako odborní poradci politiků, kteří se zabývají bezpečnostní problematikou, případně jako straničtí experti na tuto oblast);

e) v hospodářské sféře (jako experti ve firmách, pro něž jsou podstatné bezpečnostně-politické analýzy, ať již vzhledem k vyráběnému či obchodovanému zboží anebo vzhledem k rizikovým regionům, v nichž působí);

f) v nevládních humanitárních organizacích (jako bezpečnostně-političtí experti organizací, kteří působí v rizikových oblastech, případně se zaměřují na řešení bezpečnostních hrozeb jako je korupce, proliferace, obchod s lidmi apod.);

g) v mediální sféře (jako odborníci na bezpečnost ve všech druzích médií);
h) v pedagogické činnosti a v akademickém výzkumu.


Další možnosti studia:

Pokud byste se nespokojili s bakalářským titulem v tomto oboru, pak máte možnost získat magisterský titul v Praze na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Institut politologických studií obor Bezpečnostní studia v navazujícím magisterském programu otevřel poprvé v tomto akademickém roce.

Více informací: http://ips2.fsv.cuni.cz/.




ZKUŠENOSTI STUDENTA: Dalibor Jenne , 5.semestr Bezpečnostní a strategická studia - Mezinárodní vztahy, 7.semestr Evropská studia - Mezinárodní vztahy, Fakulta sociálních studií, MU Brno

Proč sis vybral právě obor bezpečnostní studia?

Já jsem nejprve začal studovat dvouobor Mezinárodní vztahy - Evropská studia. Když mě po prvním semestru z fakulty nejenže nevyhodili, ale dokonce jsem zjistil, že to poměrně dobře zvládám, tak jsem po vzoru řady spolužáků začal pokukovat po něčem dalším. BSS (Bezpečnostní a strategická studia) mě zaujala jako originální příležitost, protože byla v té době nabízena úplně poprvé (nejen na FSS, ale v podstatě i v celé ČR). Přihlásil jsem se na ně tedy ze dvou hlavních důvodů: studovat něco co nedělá každý druhý (jako třeba práva) a zároveň si vhodně doplnit znalosti z MV a ES.

Naplnilo studium tohoto oboru Tvá očekávání?

V podstatě ano. Jelikož už jsem FSS trochu znal, tak jsem tušil, že studium bude hlavně teoretické a že žádná vojenská cvičení očekávat nemůžu. Většina učitelů je z Katedry politologie, ale objevuje se i několik velice zajímavých externistů z praxe. Dozvěděl jsem se řadu zajímavých informací, takže určitě studia BSS nelituji.

Co je jeho náplní, co všechno obor obnáší?

Náplní oboru jsou bezpečnostní otázky jak z mezinárodního (ozbrojené konflikty, migrace), tak národního (terorismus, extremismus) pohledu. Vše je nahlíženo spíše teoreticky a důraz je kladen na společensko-vědní, resp. politologickou analýzu. Tedy například technické nuance zbraňových systémů jsou skutečně jen velice okrajovou součástí studia.

Z čeho byly přijímačky?

Přijímačky fungují na všechny obory vyučované na FSS v zásadě stejně. Takže se skládaly ze dvou částí: základů společenských věd a testu studijních předpokladů.

Co se Ti na tomto oboru nejvíce líbí a co naopak?

Nejvíce se mi líbí přátelská atmosféra, která na celé FSS panuje jak ve vztahu s učiteli, tak mezi studenty navzájem. Přednášky jsou v průměru poměrně zajímavé a student má možnost během nich vyjádřit svůj názor. Naopak problémem celé FSS (tedy nejen tohoto oboru) je bohužel téměř neexistující výuka cizích jazyků. Pokud plánujete, že se na vysoké škole naučíte např. další jazyk, tak zde na to můžete zapomenout.


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Hana Trčková