O významného dodavatele mléka přijde Madeta i Olma

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 26. října (ČTK) - Olomoucká mlékárna Olma, druhý největší výrobce mléčných výrobků na českém trhu, přijde stejně jako jihočeská Madeta o významného dodavatele mléka. Obchodní partner Olmy bude nově dodávat svou produkci polskému závodu koncernu Danone. Pro mlékárnu to bude znamenat výpadek asi 35.000 litrů mléka denně, což představuje více než čtyři procenta denního nákupu Olmy. Řekl to její obchodní ředitel Jan Vařeka. Ostatní tuzemské mlékárny masivnější odliv dodavatelů nehlásí.

Spolupráci s olomouckou mlékárnou ukončí podle Vařeky zemědělský podnik ze Žichlínku. "Z hlediska objemu dodávaného mléka sice není klíčový, jako jednotlivec je to však náš největší dodavatel. Své rozhodnutí nám sdělil už v polovině roku. O ceně mléka jsme se nebavili, dodavatel přišel s tím, že je rozhodnutý," uvedl obchodní ředitel Olmy.

Náhradu zatím olomoucká mlékárna nenašla. Její vedení nicméně věří, že se mu to v následujícím období podaří. "I kdyby se tak nestalo, výpadek nebude znamenat žádné propouštění," řekl Vařeka. Olma nakupuje zhruba 800.000 litrů mléka denně. Jejími dodavateli jsou zejména producenti z regionu střední Moravy. Mlékárna jim začátkem roku platila za litr mléka necelých osm korun. Říjnové platby přesáhnou podle Vařeky devět korun za litr.

Největšímu tuzemskému zpracovateli mléka, jihočeské Madetě, vypověděl smlouvu kvůli ceně dodavatel asi 40 procent suroviny - Mlékařské a hospodářské družstvo Jih. Řekl to šéf a majitel Madety Milan Teplý. O velkou část suroviny by mlékárna mohla přijít od konce března příštího roku, což by mohlo znamenat propouštění. V krajním případě by přišlo o práci asi 180 lidí.

Kvůli lepší ceně začaly mléko vyvážet do Německa některé zemědělské podniky z Libereckého kraje. Není jich ale tolik, aby se zpracovatelé mléka z regionu dostali do problémů s jeho nedostatkem, uvedl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

Konkurenci německých mlékáren pociťuje i společnost Bohušovické mlékárny z Bohušovic nad Ohří na Litoměřicku. Také tento závod ale zatím podle Jana Jarmara z Bohušovické mlékárny o dodavatele nepřišel. Problémy s dodávkami nehlásí ani dvě největší mlékárny v Plzeňském kraji, Mlékárna Klatovy a Ehrmann Stříbro. Totéž platí o Mlékárně Kunín z Bílovce na Novojičínsku. Oslovené firmy se však shodují na tom, že tlak na výkupní ceny mléka roste.

Ceny mléka táhne podle mlékařů vzhůru převis poptávky na mezinárodním trhu. Spotřeba mléka roste prý například v Číně a Indii. Mlékárenské produkty zdražují i na pultech českých obchodů.

Máslo v posledních týdnech v tuzemsku podražilo natolik, že to některé spotřebitele odrazuje od jeho koupě a raději sáhnou po margarínech. Jejich prodej stoupl zhruba o desetinu. Čtvrt kilogramu másla stálo v minulém týdnu podle statistiky na pultech obchodů zhruba 34 korun, zatímco v červnu to bylo o 30 procent méně. Podle odborníků lze ale čekat i vzestup cen margarínů, a to kvůli zdražení olejů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK