Libušský závod firmy Xaverov na zpracování drůbeže zřejmě skončí

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Jeden z předních tuzemských zpracovatelů drůbeže, závod společnosti Xaverov na pražské Libuši, zřejmě ke konci roku ukončí činnost. ČTK to řrkl dobře informovaný zdroj. Jaký bude další osud fabriky, neupřesnil. Také někteří dodavatelé jatečných kuřat do libušského závodu potvrdili, že firma vypovídá smlouvy ke konci listopadu. Vyjádření od vedení a.s. Xaverov, která patří do skupiny Agrotrade rodiny Tomanových, se však ČTK získat nepodařilo.

Někteří odborníci soudí, že uzavření libušské porážky může zvýšit ceny kuřat. Podle odhadů může mít Xaverov asi 14 až 15procentní podíl na zpracování drůbeže. Sama firma dříve uváděla zhruba 18procentní podíl na trhu drůbežího, a to ještě předtím, než se pod ní zařadil i masokombinát Klatovy, později pronajatý firmě XAVERgen. V roce 2004 a 2005 Xaverov hospodařil se ztrátou.

"Udělalo nám to čáru přes rozpočet. Najednou jsme se dozvěděli, že nám Xaverov ke konci listopadu vypověděl smlouvu. Musíme najít jiného odběratele," řekl ČTK chovatel kuřat z Příbramska.

Také předseda odbytového družstva producentů jatečné drůbeže Disc Zdeněk Scháno ČTK řekl, že Xaverov začal s právními kroky, aby ukončil smlouvy s dodavateli jatečných kuřat. "My máme uzavřeny smlouvy do konce roku 2008," podotkl s tím, že libušský závod chce ukončit odběr ke 30. listopadu.

Scháno ale soudí, že uzavření závodu by bylo spíš pozitivní. Zbývající zpracovatelé budou moci zvýšit produkci a intenzivněji využít kapacity, čímž se zlepší ekonomika produkce drůbežího. Také se podle něj výpadkem nabídky zvýší ceny kuřat, která už letos poměrně výrazně podražila.

Drůbežářský závod Klatovy (DZ), objemem zpracované drůbeže trojka až čtyřka na trhu, dnes také informaci o konci Xaverova dostal. Jeho vedení se k tomu ale odmítá vyjádřit. "Pokud by to byla pravda, můžeme do tří až pěti měsíců zavést druhou směnu," řekl ČTK zdroj z firmy. Podle něj to za cenu investic v řádu jednotek milionů korun znamená zdvojnásobení nákupu živých kuřat.

DZ má 15 procent trhu. Jedničkou je Agropol Group, který vlastní největšího zpracovatele v zemi - vodňanskou Jihočeskou drůbež, druhé jsou Kostelecké uzeniny.

Agropol nechtěl dnes zprávu o konci xaverovských drůbežích jatek blíže komentovat. "Vedení holdingu nemá v tuto chvíli žádnou oficiální informaci o tom, že by některý z provozů našich konkurentů takzvaně 'končil'," uvedla manažerka firemní komunikace Jana Kindlová. Podotkla, že kapacita jejich závodu není při současné poptávce po drůbežím mase plně vytížena. Nicméně s nadcházejícím vánočním období předpokládají zvýšení poptávky i vytíženosti.

"Naší výhodou je to, že kromě Jihočeské drůbeže vlastníme ještě několik dalších závodů na zpracování drůbežího masa, takže v případě přetíženosti jednoho provozu jsme schopni převést část objednávek na provozy jiné," dodala Kindlová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK