Jak bydlí Češi v porovnání s jinými národy?

02.11.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Mají všechny domácnosti v České republice tekoucí vodu? Jaký je průměrný počet pokojů v našich obydlích? Kolik z našeho rozpočtu vydáváme měsíčně na bydlení? Přinášíme vám nejen odpovědi na tyto otázky, ale i mnohé další zajímavosti.

Průměrná cena rodinného domu činila v roce 2006 2,85 mil. Kč, což bylo o 33,1 % více, než před 10 lety. Ceny bytů vzrostly ve stejné periodě ještě více, a to o 53,7 %. Průměrná cena bytu v ČR se v roce 2006 už rovnala 1,66 mil. Kč. Počet zahájených a rozestavěných staveb dosáhl maxima za posledních více jak 15 let.  Jak Češi bydleli a bydlí v porovnání s jinými evropskými státy?


Trendy bydlení v České republice


V 60. létech převládal jako tradiční bydlení byt 1 + KK v činžovním bytě. V 70. létech začíná boom panelových domů (3 pokojový byt o rozloze 50 m2), který pokračuje ještě během 80. let. Začátek 90. let bývá někdy nazýván „podnikatelským barokem“ – nové bydlení staví jen ti, co na to mají. V druhé polovině tohoto desetiletí přichází ovšem na scénu hypotéky a stavební spoření, což kromě zvýšení dostupnosti bydlení přináší i akceleraci cen nemovitostí a  stavebních služeb. Přelom tisíciletí je rovněž charakteristický vysokou poptávkou po bydlení na okrajích měst. Nicméně již kolem roku 2004 zaznamenáváme novou chuť pořizovat nemovitosti v centrech měst. Lidé kupují byty jako investice, přinejmenším však ve velké míře rekonstruují a staví. Stavební šílenství v roce 2007 podporuje i předpokládané zvýšení DPH. Zajímavostí je rovněž fakt, že oproti minulosti se dramaticky prohloubily rozdíly mezi lokalitami, což je ale v rámci EU naprosto obvyklé.


Bydlíme kvalitně?


Kvalita bydlení v rámci Evropy je pořád značně rozdílná. I přes pravdu, že pod pojmem „kvalita“ si každý může představit trochu něco jiného, existují ukazatele, které se dají brát za směrodatné. Patří mezi ně třeba:

  • rozměry bydlení
  • centrální vytápění
  • tekoucí voda
  • toaleta, vana, sprcha

Podle rozsáhlého průzkumu GE Money Bank uskutečňovaného v několika posledních letech je průměrná obytná plocha bytu v ČR 49,3 m2, počet pokojů 2,7 a počet osob v nich bydlících 2,64. Vzhledem k evropskému průměru 76,5 m2 (3,6 pokojů a 2,6 osob) se tak řadíme mezi státy, kde se bydlí maličkých prostorech. Na opačném konci žebříčku se nachází Dánové, kteří obývají „haly“ o rozloze téměř 110 m2, a to pouze průměrně ve 2,2 lidech.


Tekoucí voda je pro Čechy samozřejmostí


Naše maličké domácnosti jsou na druhou stranu, co se základní vybavenosti týče, na úrovni zemí jako Rakousko či Francie. Tekoucí vodou, toaletou a sprchou je vybaveno přes 95 % domácností. Centrální vytápění není zavedeno do necelých 20 % obydlí, což například v porovnání s Maďarskem (přes 50 % bez centrálního) ilustruje dobrý stav v této oblasti. Že si bydlíme jako v bavlnce, naznačují i pro někoho možná překvapivé výstupy výzkumu z Rumunska, kde má tekoucí vodu a toaletu pouze 53 % z testovaných domácností.


Výdaje na bydlení budou růst


Podíl měsíčních výdajů na bydlení vůči rodinnému rozpočtu je v rámci EU 22 %. Pod průměrem se výrazně pohybuje například VB s 9,7 %. V Belgii dosahují výdaje na bydlení oproti tomu téměř 27 %. V České republice vydáváme 17, 2 %, což by při rodinném rozpočtu například 50.000 Kč, znamenalo 8.600 Kč. Tato čísla jsou sama o sobě nevypovídající - bylo by vhodné rozdělit je minimálně na podíl výdajů na bydlení u domácností s nižším, středním a vyšším rozpočtem. Jeden důležitý poznatek ovšem přinášejí – dáváme na bydlení stále méně než je běžné v rámci EU. Je tedy dosti pravděpodobné, že v budoucnu budou náklady narůstat.


Nedostatek nemovitostí?


Domovní a bytový fond v České republice nezpochybnitelně roste. Jestli dosahoval počet bytů v roce 1970 čísla 3,2 mil., ze začátku roku 2007 už to bylo 4,4 mil. Při zhruba polovičním počtu rodinných domů dostaneme 6,5 mil. obyvatelných jednotek. Český statistický úřad eviduje i údaje, které dokládají že postupem času se měnil podíl bytů ve prospěch 3 a více pokojových obydlí (v roce 1970 tvořila 1 obytná místnost 45 %). Po roce 2000 již jednu obytnou místnost mělo pouze 13,6 %, 2 pokoje, 30 % a 3 a více pokojů 55,8 %. Když zvážíme tyto informace s počet obyvatel ČR 10,3 mil. a zopakujeme si, že počet osob na jedno obydlí je asi 2,6 – koresponduje nám to přibližně i s 6,5 mil. obyvatelných jednotek.

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ