Co týden dal?

02.11.2007 | , Finance.cz
Press centrum


Ropa překonává rekordy, Lucembursko otvírá svůj pracovní trh, Češi marodí méně, pojistný trh roste, konkurenceschopnost české ekonomiky klesá. To jsou jen některé z mnoha zajímavostí právě uplynulého podzimního týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Švédská stavební společnost Skanska AB chce část mzdy vyplácet svým zaměstnancům v akciích. Program ještě musí schválit valná hromada společnosti. Běžní pracovníci mohou v akciích dostat pět procent mzdy, vrcholoví manažeři mají hranici 10 %.
  • Čtvrtina kamionů brázdících Evropskou unii jezdí prázdná. Téměř polovina nevytížených kamionů jezdí na Kypru, nejméně jich jezdí v Dánsku (zhruba 17 procent). Vyplývá to ze statistik dostupných na internetových stránkách evropského statistického úřadu Eurostat.
  • Rostoucí politické napětí na Blízkém východě, obavy z nedostatku dodávek před zimní sezónou a především slabý dolar. To jsou hlavní příčiny růstu cen ropy Brent, která v průběhu týdne překonala magickou hranici 90 dolarů za barel. Na začátku letošního roku se přitom cena pohybovala těsně nad hranicí 50 dolarů.
  • Lucemburská vláda uskutečnila rozhodnutí vedoucí ke většímu otevření svého trhu práce pro občany států, které přistoupily k Evropské unii v květnu 2004, tedy i pro Českou republiku. Od 1. listopadu 2007 přestává platit přechodné opatření a pracovní trh v Lucembursku se tím pro občany Česka plně otevírá.
  • Generální ředitel americké investiční banky Merrill Lynch & Co Stanley O'Neal se vzdal své funkce. Podlehl tak sílícímu tlaku ostatních členů řídícího týmu, kteří požadovali, aby převzal zodpovědnost za nepovedené třetí čtvrtletí a miliardové ztráty. Na finančních trzích se již několik dnů spekulovalo o O'Nealově rezignaci.
  • Středoevropské automobilky budou do tří let vyrábět zhruba o 70 procent vozů víc než v současnosti. Česká republika, Polsko, Slovensko, Slovinsko a Maďarsko vyrobily za celý loňský rok přes dva miliony vozů, v roce 2010 by to mělo být téměř 3,5 milionu. V tuzemsku by se výroba měla zvýšit o 65 procent.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte službu asistent v hodnotě 6 000 Kč zdarma!
AXA penzijní fond
nabízí ke každé smlouvě o penzijním připojištění zdarma službu asistent – pomoc při haváriích v domácnosti v celkové hodnotě 6 000 Kč ročně. V případě potřeby vám tato služba zaplatí elektrikáře, sklenáře či zámečníka. Službu si aktivujete vy, zavoláním na telefonní číslo které bude uvedeno na kupónu, jenž je součástí smlouvy. Období, po které je tato služba poskytována je jeden rok od data aktivace. Navíc, za on-line uzavření smlouvy získáte od Finance.cz finanční odměnu ve výši poloviny měsíčního příspěvku. Neváhejte, získáte tak finanční odměnu a pomoc při haváriích na jeden rok zdarma.


Posledních 7 dní doma

  • Antimonopolnímu úřadu se nelíbí rostoucí ceny potravin a proto chce prověřit, zda některá z velkých společností nebo oborových sdružení se nedopouštějí kartelu. Úřadu se nelíbí zejména to, že informace o zdražování jsou avizovány se značným předstihem, což může ovlivnit chování konkurence a přizpůsobování cen na trhu.
  • Zadlužení českých domácností nadále roste. Podle údajů České národní banky si v měsíci září Češi půjčili 13 miliard korun a celkový dluh u bank a finančních institucí činí 661,7 miliardy korun. V meziročním srovnání se dluhy domácností zvýšily zhruba o 159 miliard korun.
  • Lidé za prvních devět měsíců letošního roku stonali ve srovnání s loňským rokem méně a kratší dobu. Vyplývá to z výsledků České správy sociálního zabezpečení, podle které jedna pracovní neschopnost trvala 35,76 dne, zatímco loni 37,52 dne. ČSSZ v tomto období evidovala 2 131 374 ukončených pracovních neschopností, což je o 10 196 méně než loni.
  • Nezaměstnanost absolventů škol je letos nejnižší za posledních deset let. V září bylo nezaměstnaných 31.188 absolventů škol, kteří se tak podíleli na celkové nezaměstnanosti 8,6 procenty. Meziročně se jejich počet snížil o více než 10.000. Ještě nižší byl počet nezaměstnaných absolventů v dubnu, bez práce jich zůstalo 25.028.
  • Pojistný trh zaznamenal ve třetím čtvrtletí letošního roku 7% nárůst celkového předepsaného pojistného. Lépe si vedla oblast životního pojištění, která vzrostla o 11,4 %. Zásluhu na tomto výsledku má především tzv. jednorázově placené životní pojištění, které vykázalo růst o téměř 40 %.
  • Podle informací Energetického regulačního úřadu lidé a firmy spotřebovali v měsíci září o 4,1 procenta více elektrické energie než před rokem. Čistá spotřeba elektřiny v září činila 4,57 terawatthodiny, od začátku roku již Češi spotřebovali 43,2 TWh elektrické energie.
  • Podle studie Světového ekonomického fóra konkurenceschopnost ekonomiky České republiky klesá. Podobně je na tom i sousední Slovensko. Žebříčku konkurenceschopnosti vévodí Spojené státy před Švýcarskem, Česká republika si pohoršila o čtyři místa a z loňského 29. místa spadla na 33. příčku.
  • Akciový trh RM-SYSTÉM se od listopadu rozroste o další dvě nové emise akcií. Obchodovat se začne s akciemi developerské společnosti ECM a výrobce textilií Pegas Nonwovens. V souvislosti s novými akciemi dojde ke změnám ve složení indexu RM, do něhož budou nově zahrnuty akcie společností kótovaných na oficiálním trhu RM-S.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Potřebujete finanční rezervu na nenadálé finanční výdaje? Zkuste využít kontokorentní úvěr a budete si moci půjčovat opakovaně! Aktualizovali jsme pro vás nabídku kontokorentních úvěrů, včetně nových údajů o sankcích za přečerpání či podmínky dorovnání úvěru na nulu. Z našeho srovnání však hlavně zjistíte, kolik vám banky zhruba půjčí a kolik za to budou chtít zpátky.
  • Hledáte zajímavé články o investování, bankovních účtech, úvěrech, daních, pojištění či jiném finančním produktu? Nejen pro vás jsme připravili přehledné členění finančních témat. Stačí si jen vybrat některé z nich a pustit se do čtení právě toho co vás zajímá.
  • V letech 2007 – 2013 může Česká republika využít až 26,7 miliard eur ze strukturálních fondů Evropské unie, zejména pak na rozvoj regionů a posílení konkurenceschopnosti malých a středních podniků. Vyřídít dotaci z EU, stejně jako ji předfinancovat však není snadnou záležitostí. Zajímá vás jak na to? V sekci Firmy a podnikatelé naleznete důležité informace o Financování projektů z EU.


Investorský magazínVýsledková sezona vrcholí. Společnosti jako na běžícím pásu zveřejňují své hospodaření za třetí čtvrtletí. Právě hospodářské výsledky slouží jako nejlepší ukazatel zdraví společnosti. Jak se v nich má drobný investor vyznat? Odpověď dá Investorský magazín.


Fintriky

Každý, kdo chce se svým vozidlem vyjet na tuzemské komunikace, musí mít uzavřeno povinné ručení. Uzavřít je můžete u některé z 11 pojišťoven, které mají tento produkt ve své nabídce. V těchto dnech pojišťovny začínají zveřejňovat své nabídky a lákat klienty na různé bonusy a slevy. Povinné ručení se tak stává velice diskutovaným tématem. Ani my jsme nezaháleli a věnovali mu sérii článků v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Nejprve jste si mohli přečíst základní informace o povinném ručení, poté jsme se věnovali cenám, resp. faktorům, které je ovlivňují, nezapomněli jsme zmínit bonusy a malusy a poslední fitrik patřil změně pojišťovny.


Anketa

Česká koruna v posledních týdnech a měsících slušně posiluje a kurzy zahraničních měn, konkrétně dolaru a eura klesají. Silná koruna je dobrou zprávou pro spotřebitele, jelikož pomáhá udržet inflaci a zlevňuje dovážené zboží. Naopak vrásky přidělává exportérům, jelikož jejich zboží na mezinárodních trzích prodražuje a snižuje tak jeho konkurenceschopnost. Jak vnímají posilování koruny naši čtenáři? Je to dobře?

  • ano, zlevňuje to dovážené zboží - 58 %
  • ne, likviduje to exportéry - 42 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum