Výrobce vodky Sinergia chce prodejem akcií získat 200 milionů USD

04.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 4. listopadu (ČTK) - Ruský výrobce vodky Sinergia chystá primární veřejnou nabídku akcií (IPO), v jejímž rámci chce získat 150 milionů až 200 milionů dolarů (2,8 miliardy až 3,7 miliardy Kč). Podle agentury Reuters by Sinergia chtěla akcie prodat v Rusku i zahraničí.

Cena jedné akcie byla stanovena na 61 až 72 dolarů, což znamená, že by se hodnota celého podniku pohybovala od 708 milionů do 835 milionů dolarů. Manažeři emise, což jsou ruské finanční společnosti MDM-Bank a Renaissance Capital, ale cenu Sinergie už dříve stanovili na 810 milionů až 980 milionů dolarů.

Sinergia plánuje prodej 23,4 procenta akcií. Pokud se ale vezme v úvahu i zvýšení základního jmění, bude na prodej asi 19 procent akcií. Podnik začne v pondělí s prezentací svých podnikatelských záměrů a 15. listopadu stanoví i konečnou cenu nabízených akcií.

Sinergia měla loni obrat zhruba 280 milionů dolarů (asi 5,2 miliardy Kč). Podnik uvádí, že má 4,5 procenta ruského trhu tvrdých alkoholických nápojů, což z něj činí třetího největšího hráče na trhu.

Ruský podnik není jediným výrobcem lihovin, který se snaží prodat akcie a získané peníze využít na další expanzi. Stejný záměr měla i švédská vláda se státním podnikem Vin & Sprit, který je výrobcem vodky značky Absolut, či Poláci se společností Polmos Biańystok.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK