PwC: Firmám v ČR se nedaří snižovat vysokou fluktuaci zaměstnanců

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Tuzemským společnostem se nedaří bránit častým obměnám zaměstnanců, ačkoli kvůli nedostatku kvalifikovaných lidí na trhu práce hodně investují do náboru, zlepšování pracovního prostředí i rozvojových a motivačních programů. Společnost PricewaterhouseCoopers to uvedla ve studii, kterou vypracovala ve spolupráci s institutem Saratoga.

Průzkum HR Controlling 2007 zjistil, že střední hodnota celkové zaměstnanecké fluktuace v České republice je 14,8 procenta, v některých firmách ale dosahuje i 25 procent. Jako doporučená se přitom uvádí hodnota mezi pěti a deseti procenty. Fluktuace se počítá jako poměr počtu odchodů k počtu zaměstnanců.

Na trhu lze podle studie zaznamenat společnosti, které opravdu pociťují nedostatek lidí, a zároveň mají fluktuaci až 25 procent, a to zejména na dělnických postech. Naopak minimální fluktuaci do šesti procent vykazují firmy z vysoce specializovaných oborů, jako je chemie nebo jaderná energetika.

Vysoká fluktuace přináší nejen vyšší náklady na nábor nových zaměstnanců, ale má také negativní vliv na hospodářské výsledky. "Kromě finančních dopadů, jako jsou dodatečné náklady na přijímání, adaptaci a zaškolení nových zaměstnanců, je důležité zohlednit rovněž demotivaci a větší pracovní zátěž zaměstnanců, kteří musejí nahradit chybějící kolegy," upozornila manažerka PwC Katarína Smrčeková.

Náklady na přijetí jednoho zaměstnance z externích zdrojů se pohybují kolem 17.000 korun, ale mohou dosáhnout i 50.000 Kč. Finanční náročnost souvisí i s délkou náboru. Obsazení pozice průměrně trvá mezi 30 a 47 dny.

Z pohledu zaměstnanců převládají dobrovolné odchody z firmy nad nedobrovolnými. Propuštění pro porušení kázně nebo slabý pracovní výkon přitom představuje jen nepatrnou část nedobrovolných odchodů, což podle PwC pravděpodobně souvisí s českou legislativou, která zaměstnavatelům poněkud znesnadňuje rychlé jednání v případě neuspokojivých pracovních výsledků. Nedobrovolně lidé opouštějí firmy také například do důchodu, při reorganizaci nebo ze zdravotních důvodů.

Téměř 60 procent lidí, kteří odešli dobrovolně, pracovalo ve firmě maximálně tři roky. Ve zkušební době se práce vzdala necelá desetina zaměstnanců. To signalizuje možný problém v náborovém procesu, kdy očekávání nově přijatých zaměstnanců mohou být odlišná od skutečné situace na pracovišti, uvedla Smrčeková.

Firmy často usilují o vylepšení personálního plánování analýzou příčin zaměstnaneckých odchodů. Z dotazovaných společností k tomu 82 procent využívá rozhovor s nadřízeným a 67 procent rozhovor s personalistou. Dotazník nechá při opouštění podniku zaměstnance vyplnit 36 procent firem. Společnosti se fluktuaci snaží snižovat také cíleným sledováním spokojenosti zaměstnanců a jejich motivací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK