O rodičovský příspěvek si musíte znovu požádat!

12.11.2007 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Rodičovský příspěvek dozná díky schválené reformě podstatné změny. Již nebude vyplácen v jedné výši, ale jeho výše bude závislá na délce jeho pobírání. Všichni kdo nyní rodičovský příspěvek pobírají a budou ho chtít pobírat i od ledna 2008 si o něj budou muset znovu požádat.

Rodičovský příspěvek patří mezi jednu z dávek státní sociální podpory.  I když se reformní balík dotkl i dalších dávek, dnes se podíváme právě na rodičovský příspěvek. Reforma přichází s novou podobou výplaty rodičovského příspěvku, mluví se o tzv. vícerychlostním čerpání. Dříve než se podíváme na to, jak  bude pobírání rodičovského příspěvku probíhat je důležité upozornit na to, že nárok na rodičovský příspěvek v dosavadní podobě k 31.12.2007 zaniká.

Co to tedy znamená? Změny, které se týkají rodičovského příspěvku se tak dotknou i rodičů, kteří nyní pobírají rodičovský příspěvek. Podle informací uveřejněných na stránce Ministerstva práce a sociálních věcí, tyto rodiny obdrží do konce listopadu 2007 dopis s informacemi a příslušnými formuláři. Pokud rodič, který v současné době rodičovský příspěvek pobírá, jej chce pobírat i nadále od 1. ledna 2008, musí si o něj znovu požádat a to v období od prosince do konce ledna. Důvodem nové žádosti o výplatu rodičovského příspěvku je doložení nových skutečností, které doposud nebyly třeba.


Rodičovský příspěvek náleží rodiči, pokud dítě
  • mladší 3 let navštěvuje jesle nebo obdobné zařízení pro předškolní děti nejvýše 5 kalendářních dnů v měsíci
  • starší 3 let navštěvuje mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů
  • zdravotně postiženého rodiče navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně.

Čerpání rodičovského příspěvku od 1. ledna 2008


Stejně jako nyní má od ledna 2008 nárok na rodičovský příspěvek rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě (do 4, příp. 7 let), které je nejmladší v rodině, a u nějž se také sleduje splnění podmínek nároku na rodičovský příspěvek.

U této dávky není  testován příjem rodiče a  rodič může být výdělečně činný, aniž ztratí právo na pobírání rodičovského příspěvku. Důležité však je, že po dobu své výdělečné činnosti musí zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.


Možnosti pro rodiče, kteří již rodičovský příspěvek čerpají


Rozhodující pro výši čerpání rodičovského příspěvku stávajících příjemců tohoto příspěvku je věk dítěte k 1.1. 2008 – dítě k 1. lednu 2008 je:

  • starší 3 let, potom rodič pečující o dítě bude pobírat rodičovský příspěvek ve snížené výměře, tj. 3800 Kč až do 4 let věku dítěte,
  • starší 21 měsíců a mladší 3 let, potom rodič pečující o dítě bude pobírat  příspěvek v základní výměře (7 600 Kč) do 3 let věku dítěte a následně rodičovský příspěvek ve snížené výměře (3 800 Kč) do 4 let věku dítěte,
  • starší 22 týdnů a mladší 21 měsíců, potom se rodič může rozhodnout mezi klasickým a pomalejším čerpáním rodičovského,

mladší 22 týdnů, potom se rodič může rozhodnout o možnosti rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku, nebo pobírat rodičovský příspěvek v základní výměře do 21 měsíců věku dítěte a následně učinit další volbu mezi základní a pomalejší variantou čerpání.


Výše a způsob čerpání rodičovského příspěvku


V současné době se  rodičovský příspěvek vyplácí v jednotné výši pro všechny. Od ledna 2008 dojde ke změně. Rodičovský příspěvek nově lze čerpat ve třech pevně daných výších:

  • zvýšené – 11.400 Kč
  • základní – 7600 Kč
  • snížené – 3800 Kč.


O výši rodičovského příspěvku rozhoduje doba, kterou si rodič zvolí pro čerpání tohoto příspěvku s volbou dvou, tří nebo čtyř let. Při volbě doby čerpání je rodičům automaticky přiřazena výše příspěvku. Způsob čerpání příspěvku je ve třech variantách:

  • rychlejší čerpání rodičovského příspěvku – po peněžité pomoci v mateřství, nebo peněžité pomoci poskytované mužům (dále jen PPM) ve zvýšené výměře (11 400 Kč) do 2 let věku dítěte (o tuto formu čerpání však může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč za kalendářní den),
  • klasické čerpání - po PPM v základní výměře (7 600 Kč) do 3 let věku dítěte (o tuto formu čerpání může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM, nebo nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem),
  • pomalejší čerpání - po PPM nebo od narození dítěte (nevznikl-li nárok na PPM) v základní výměře (7 600 Kč) do 21 měsíců věku dítěte a dále ve snížené výměře (3 800 Kč) do 4 let věku dítěte.


Momenty pro rozhodování o délce čerpání


Rodiče budou muset nově začít přemýšlet o tom, co bude  a jak si naplánovat svoji budoucnost. Nové čerpání rodičovského příspěvku předpokládá, že se rodiče rozhodnou a zvolí si délku čerpání rodičovského příspěvku. Toto své rozhodnutí budou muset písemně ve formě žádosti na předepsaném formuláři oznámit na příslušnému úřadu státní sociální podpory. Kdy je třeba se rozhodovat?

  • do 22 týdne (31 týdne u vícerčat) věku dítěte musí požádat pokud chtějí využít rychlejší čerpání.
  • do 21. měsíce věku musí požádat o klasické čerpání.

Pokud rodiče nepožádají o toto čerpání, bude jim po 21.měsíci (do této doby budou dostávat peněžitou pomoc v mateřství a následně rodičovský příspěvek ve výši 7600 Kč) vyplácen rodičovský příspěvek v režimu pomalejšího čerpání ve výši 3800 vyplácen až do 4 let věku dítěte.

Jak najít práci?

Dobu a výši čerpání rodičovského příspěvku je možné zvolit pouze v rozhodných obdobích. Po učiněném rozhodnutí je vybraná varianta již nezměnitelná a nelze ji uplatňovat zpětně.


Zdravotně postižené děti


U zdravotně postižených dětí má rodič nárok ode dne posouzení dítěte jako dítěte dlouhodobě zdravotně postiženého nebo dlouhodobě těžce zdravotně postiženého na rodičovský příspěvek v základní výměře (7 600 Kč) do 7 let věku dítěte, a to bez ohledu na dříve zvolenou možnost čerpání rodičovského příspěvku (před posouzením zdravotního stavu dítěte). To platí i v případě, že takové dítě není nejmladším dítětem v rodině.

Rodičovský příspěvek náleží rodiči, pokud zdravotně postižené dítě

  • navštěvuje léčebně rehabilitační zařízení nebo jesle, mateřskou školu nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně
  • školního věku, které navštěvuje základní školu speciální, v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně

Zdroj: MPSV

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA