Darování příbuzným bude osvobozeno od daně

20.11.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Rádi byste něco darovali nebo v lepším případě byli obdarováni? Od nového roku dozná změny také zákon o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí. Jaké jsou hlavní změny a je dobré s darováním ještě nějaký ten den počkat?

Jedním z desítek novelizovaných zákonů v rámci zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů je zákon o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí. Jak již z názvu vyplývá, zákon se zabývá třemi daněmi. I když nějakých změn doznaly všechny tři daně, pro všechny z nás jsou určitě pozitivní především změny týkající se rozšíření osvobození u daně dědické a darovací na další osoby.


Rozdělení osob do skupin


Dříve než se budeme věnovat konkrétním změnám, podíváme se jak  pro zákon pro účely výpočtu daní řadí osoby do tří skupin podle jejich vztahu k zůstaviteli (daň dědická), dárci či obdarovanému (daň darovací) a konečně nabyvateli či převodci u daně z převodu nemovitostí.

Skupiny osob:

  • do I. skupiny patří – příbuzní v řadě přímé a manželé,
  • do II. skupiny patří  - příbuzní v řadě pobočné (sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety)
    - a dále: manželé dětí (zeťové a snachy), děti manžela, rodič manžela, manželé rodičů a osoby, které žily nejméně pod dobu jednoho roku s zůstavitelem, dárcem nebo nabyvatelem ve společné domácnosti…,
  • do III. skupiny patří – ostatní fyzické osoby a právnické osoby.

A jaké jsou sazby daně  pro jednotlivé daně? V zákoně jsou stanoveny, také sazby daně pro jednotlivé skupiny a základy daně.  Ty se nemění a pohybují se u daně dědické do 0,5 do 20 %, u daně darovací od 1 do 40 % podle jednotlivých skupin a výše základu daně. Pokud vás tyto sazby zajímají naleznete je na našich stránkách v průvodci majetkových daní.


Osvobození od daně se od nového roku rozšíří


Výše zmiňovaný zákon prošel řadou změn, my se však podíváme na ty nejpodstatnější a pro nás jako občany nejzajímavější. Zákonodárci v novele tohoto zákona rozšířili okruh osob, na které se vztahuje osvobození od daně.

  • Daň dědická

Od daně dědické je v současné době osvobozeno nabytí majetku děděním pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými  do I. skupiny. Osvobození se dále vztahuje na movité věci osobní potřeby, pokud cena tohoto majetku nepřevyšuje u osob II. skupiny 60 000 Kč a u osob III. skupiny 20 000 Kč u každého jednotlivého poplatníka, na vklady na účtech u bank, pokud úhrnná částka všech těchto hodnot nepřevyšuje u osob II. skupiny 60 000 Kč a u osob III. skupiny 20 000 Kč u každého jednotlivého poplatníka.

Od 1.1.2008 se dochází k rozšíření osvobození a to tak, že k osvobození od daně dědické dochází nejen mezi osobami zařazenými do I., ale také do II. skupiny. U osob zařazených do III. skupiny zůstává zdanění i osvobození stejné jako nyní. Osvobozeni od daně dědické jsou tak nově nejen příbuzní v řadě přímé, ale také v řadě pobočné (např. dědění mezi sourozenci, po tetách či strýcích).

  • Daň darovací

V současné právní úpravě bylo osvobození od daně darovací limitováno určitými částkami a to pro všechny skupiny osob. Od daně darovací je osvobozeno nabytí movitých (tedy ne nemovitostí) věcí osobní potřeby, pokud cena tohoto majetku nepřevyšuje u osob I. skupiny 1 000 000 Kč, u osob II. skupiny 60 000 Kč a u osob III. skupiny 20 000 Kč u každého jednotlivého poplatníka, vkladů na účtech u bank, pokud úhrnná částka všech těchto hodnot nepřevyšuje u osob I. skupiny 1 000 000 Kč, u osob II. skupiny 60 000 Kč a u osob III. skupiny 20 000 Kč u každého jednotlivého poplatníka.

Od 1.1.2008 dochází u daně darovací k výraznému rozšíření osvobození.  Od daně darovací je osvobozeno bezúplatné nabytí majetku (tedy movitého i nemovitého), pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině. Pro třetí skupinu zůstává zachováno osvobození v současné šíři.

 

Novela zákona tedy od ledna 2008 osvobozuje také darování nemovitostí a to v první i druhé skupině osob. S tím souvisí také přesun věcného břemene zřízeného v souvislosti s  bezúplatným převodem nemovitosti (darováním) z předmětu daně z převodu  nemovitostí do předmětu daně darovací.

Hodláte-li  tedy darovat nějaký majetek, kterým může být nemovitost, movitý majetek, ale třeba také jiný majetkový prospěch, vyčkejte s tím až na příští rok. Obdarovaný, který je ve většině případů poplatníkem daně darovací, tak díky osvobození ušetří nemalé prostředky!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ