Výrobce autodílů Faurecia zaměstná v Písku 1500 lidí

23.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Písek 23. listopadu (ČTK) - Francouzský producent autodílů Faurecia otevřel dnes oficiálně svůj nový výrobní závod v Písku. V písecké průmyslové zóně postavil tři haly, v nichž zaměstnává 1050 dělníků. Do konce příštího roku k nim má přibýt dalších 500 lidí. Firma investovala v největší průmyslové zóně na jihu Čech okolo 50 milionů eur (zhruba 1,5 miliardy korun), řekl dnes novinářům generální ředitel a předseda představenstva Faurecie Yann Delabriere.

"Písek jsme zvolili hlavně kvůli jeho blízkosti k našim evropským zákazníkům s ohledem na náklady a lepší logistiku. Vybírali jsme z pěti, šesti lokalit. Tím, že jsme na jednom místě postavili tři závody, jsme uspořili stovky tisíc eur," uvedl ředitel písecké Faurecie Hans Joachim Bernien.

Faurecia vyrábí v Písku dveřní výplně, rámy automobilových sedadel a výfuky pro přední světové automobilky včetně mladoboleslavské Škody Auto. Mezi hlavní odběratele patří i Volkswagen, Seat, Renault, Mercedez-Benz, PSA Peugeot Citroën či Opel. Faurecia zabrala plochu 12 hektarů. Její továrny se rozkládají na 45.000 metrech čtverečních.

"V současnosti jsme v ročním zkušebním provozu. Běží už všechny tři výroby, postupně se spouštějí další projekty, které se přivážejí z jiných závodů nebo se zde zavádějí. Veškerá výroba se již dodává zákazníkům," uvedla personální manažerka Stanislava Stoklasová.

Závody na výfukové systémy a palubní desky a dveřní panely zahájily výrobu už loni. Letos k nim přibyla i hala, kde se montují konstrukce sedadel. Prodej píseckého závodu loni dosáhl 13,9 milionu eur (375 milionů Kč), letos to má být podle odhadu už 93 milionů eur (přibližně 2,4 miliardy Kč). V roce 2008 má prodej činit 215 milionů eur (více než pět miliard korun).

Nyní firma shání pracovníky pro další výrobu. Zaměřuje se i na ostatní kraje. Zaměstnává přitom i Poláky, Slováky a lidi z Ukrajiny a Moldávie. Cizinců je ve Faurecii nyní okolo 30 procent. Mzda pro nekvalifikované dělníky začíná na 12.000 korunách. Specialisté si vydělají více než 20.000 korun.

"Sháníme i nekvalifikované lidi, které zaškolujeme. Pravidelně děláme náborové dny po celé České republice - v regionu Moravy a severních Čech. Primární je ale pro nás lokální trh s dojezdovou vzdáleností do 50 kilometrů," dodala Stoklasová.

Faurecia je předním světovým výrobcem autodílů. V ČR působí v sedmi závodech na pěti místech, například její dceřiná firma Faurecia Lecotex vyrábí v Počátkách a Táboře hlavové opěry a potahy sedadel. Pobočky má i v Mladé Boleslavi a Bakově nad Jizerou. V Česku společnost zaměstnává téměř 3400 lidí, což je pět procent celé skupiny. Loni dosáhla v tuzemsku obratu 350 milionů eur (více než devět miliard korun).

Francouzský koncern má pobočky ve 28 zemích, ve svých 190 závodech zaměstnává 60.000 lidí. Vyrábí hlavně sedadla, kokpity, dveře, vnitřní protihlukové obložení, přední části karoserií a výfukové systémy. Objem prodeje skupiny loni přesáhl 11 miliard eur (přes 300 miliard korun). Za posledních šet let vzrost o zhruba šest procent. Akcie Faurecie se obchodují na burze Euronext v Paříži.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK