Vlaky budou čekat na zpožděné spoje nejvýš 5 minut

23.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Od 9. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, budou vlaky čekat na zpožděné přípoje maximálně pět minut. Informoval o tom TÝDEN.cz. České dráhy tak reagují na situaci, kdy dostaly od Olomouckého kraje pětimilionovou pokutu, kterou zapříčinilo právě přílišné zpožďování vlaků.

"Vlaky s označením Expres, Rychlík, Spěšný a Osobní čekají na zpožděné přípoje nově pět minut, poté odjíždějí," uvedl pro Týden mluvčí Českých drah Radek Joklík. Vlaky kategorie SC, EuroCity, InterCity a EN čekají na zpožděné přípoje pouze do doby svého pravidelného odjezdu, dodal.

Týden napsal, že novinka většinu cestujících příliš nepotěší, protože zpoždění vlaků bývá i několikanásobně větší. Nejvíce postižení budou cestující, kteří jezdí vlakem ráno do práce. Pokud bude mít jejich spoj větší než pětiminutové zpoždění, přípoj jim ujede, upozornil server.

Vlaky budou čekat na opožděné přípoje pouze v případě, pokud přestupujících bude velké množství. "O překročení pětiminutové čekací doby bude moci rozhodnout dispečer osobní přepravy v případě, že mu vlaková četa zpožděného spoje nahlásí vyšší frekvenci přestupujících cestujících," uvedl Joklík. Poslední noční vlaky pak budou na zpožděné spoje čekat vždy. Čekací doba se v těchto případech bude řídit aktuální situací, ale může být i desítky minut, dodal.

Ministerstvo dopravy sdělilo, že se změnou nemá nic společného. "Je plně na straně dopravce, aby vyvážil čekací doby tak, aby případné zpoždění lavinovitě nenarůstalo a nezavinilo tak postižení neúměrně velkého počtu cestujících a rozvrácení jízdního řádu v celém regionu," řekl Jan Ciesler z tiskového oddělení ministerstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK