Chcete výpis z registru? Pozor ať nenaletíte!

28.11.2007 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Chcete zjistit vaši úvěrovou historii? Dejte pozor na neseriózní jednání některých firem nabízejících potvrzení o bezdlužnosti či úvěrové minulosti! Kdo vlastně může nahlížet do úvěrových registrů a zkoumat informace o klientech?

Přemýšlíte o hypotéce, spotřebitelském úvěru či kreditní kartě? Pak vězte, že špatná úvěrová minulost může situaci řádně zkomplikovat. O tom, zda bude vaše žádost o úvěr či půjčku schválena, totiž rozhodují mimo jiné také úvěrové registry evidující záznamy o dlužnících. Díky informacím v registru zaneseným mohou nejen bankovní, ale i nebankovní instituce zjistit platební morálku potenciálního klienta, čímž se mohou zvýšit či naopak zcela padnout šance na přidělení úvěru či půjčky.


Výpis ze všech registrů za jednu SMS? Nemožné!


Na tuzemském finančním trhu v současnosti funguje hned několik registrů. Provozovatelé dvou z nich, konkrétně Bankovního (BRKI) a Nebankovního (NRKI) registru klientských informací upozorňují na zavádějící tvrzení společnosti Deredes uvedené na webových stránkách www.registr-dluzniku.cz, které slibuje možnost ověřit si přítomnost v registru dlužníků. Podle něj stačí poslat jedinou SMS za „pouhých“ 99 korun a vzápětí dostanete požadované informace. Provozovatelé považují toto jednání za klamavé, jelikož evidenci ve všech úvěrových registrech esemeskou ověřit nelze.

 „Tvrzení společnosti DEREDES mohou v lidech vyvolávat mylný dojem, že zasláním jedné SMS si mohou ověřit svůj případný statut dlužníka ve všech úvěrových registrech. Tak to však v žádném případě není,“ komentovala situaci Zuzana Pečená, ředitelka společnosti CBCB - Czech Banking Credit Bureau, provozovatele BRKI. „Do našich databází se mohou dotazovat pouze řádní uživatelé registru, mezi které společnost DEREDES nepatří. Dotaz do registru je také možné uskutečnit jen prostřednictvím vysoce zabezpečených, šifrovaných kanálů, nikoliv s pomocí SMS,“ odmítla Zuzana Pečená jakoukoliv spojitost s projektem http://www.registr-dluzniku.cz.

Ve stejném duchu se vyjádřil i Karel Kolář, ředitel sdružení LLCB, které provozuje druhý z výše uvedených úvěrových registrů NRKI. Oba zároveň vyloučili, že by provozovatelé registrů BRKI a NRKI jednali se společností Deredes o možné spolupráci v této oblasti a označili tuto společnost za neseriózní. „Již dříve na svých webových stránkách společnost uváděla nepravdivou informaci, že spolupracuje se správci registrů BRKI a NRKI. Po naší výzvě tyto zkratky upravila na neexistující BBBC a DFCD,“ řekl Karel Kolář.


Negativní zkušenosti s projektem má i SOLUS


Špatné zkušenosti s projektem www.registr-dluzniku.cz má i sdružení SOLUS, které bylo nuceno v říjnu letošního roku reagovat na nepravdivou tiskovou zprávu provozovatele, podle které mělo probíhat jednání se sdružením SOLUS o zpřístupnění údajů z registru, ačkoli tato informace se nezakládala na pravdě. „Jakékoliv zpřístupnění údajů osobám a společnostem, které nejsou členy sdružení SOLUS, není na základě pravidel sdružení SOLUS možné. Do registrů mohou nahlížet pouze členové sdružení, a to až po udělení souhlasu ze strany subjektu, na který se chtějí do registru dotázat,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Spoluprácí s různými registry klientských informací se chlubí také společnost, která nabízí své služby na stránkách www.checkout.cz. „Jméno sdružení SOLUS je zde záměrně zkomoleno na SOLUN, stejně jako jména ostatních klientských registrů“ doplnil Jan Stopka.


Deredes není jediný


Provozovatelé registrů BRKI a NRKI se je zároveň distancují od jakékoliv spolupráce s Centrálním registrem dlužníků (CERD), který na svých stránkách http://www.registerofdebtors.com nabízí lidem tzv. Potvrzení o bezdlužnosti umožňující zjistit svůj dluh i vůči bankám nebo úvěrovým a leasingovým společnostem. Stačí obětovat 150 korun.

Centrální registr dlužníků je podle tvrzení na svých webových stránkách největším národním i nadnárodním bankovním a nebankovním informačním systémem, který umožňuje vyhledávat nesplacené závazky osob a ekonomických subjektů a nabízí zájemcům možnost výpisu údajů obsažených v jednotlivých členských registrech státní správy, bankovních registrů, databází soukromých subjektů atd.

Ani v tomto případě se tato informace nezakládá na pravdě, jelikož do registrů mají přístup pouze jejich řádní uživatelé, mezi kterými CEDR není.


Aktuální uživatelé Bankovního registru klientských informací

  • Komerční banky
BAWAG Bank CZ, BRE Bank S.A., Citibank, Česká spořitelna, ČSOB, eBanka, GE Money Bank, HSBC Bank plc, Hypoteční banka, Komerční banka, Oberbank AG, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ, Waldviertler Sparkasse von 1842 AG, Wüstenrot hypoteční banka

  • Stavební spořitelny
Českomoravská stavební spořitelna, HYPO stavební spořitelna, Modrá pyramida stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny, Wüstenrot stavební spořitelna

Aktuální uživatelé Nebankovního registru klientských informací

ČSOB Leasing, GE Money Auto, GE Money Multiservis, UniCredit Leasing CZ, Santander Consumer Finance, ŠkoFIN, s Autoleasing, Leasing České spořitelny, Renault Leasing CZ, D.S. Leasing, Credium, Toyota Financial Services Czech, PSA Finance Česká republika, s Autoúvěr, S MORAVA Leasing, UNILEASING, D. S. Leasing Full service, Agro leasing J. Hradec, GMAC, Impuls Leasing Austria


Zvažuje se žaloba


Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zvažují provozovatelé registrů podání žaloby na oba subjekty. „Celou věc nyní zkoumají naši právníci. Na základě jejich doporučení zvážíme, zda se proti tvrzením společností Deredes a CERD ohradit i právní cestou“ říká Vladimír Komjati z agentury Madison PA. Společnost Deredes sice na webových stránkách uvádí, že výpis neobsahuje informace z BRKI a NRKI, ale nikde není zmínka, s jakým registrem vlastně výpisy pracují. A pokud nejsou k dispozici údajůe z BRKI a NRKI, potažmo ze SOLUSu, pak je informace resp. výpis pro klienta téměř bezcenný.  

 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY