FAKTOGRAFIE-Komentáře guvernéra Tůmy po jednání bankovní rady

29.11.2007 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následují komentáře guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmy z tiskové konference po měnovém jednání bankovní rady. Rada ve čtvrtek ...

...rozhodla zvýšit úrokové sazby o 25 bazických bodů.

K ROZHODNUTÍ O SAZBÁCH

"To očekávání, že rozhodování nebude jednoduché, bylo správné a patří to mezi ty případy, kdy ani poměr toho, jak jsme hlasovali - a koneckonců i kdybychom zveřejňovali jména (kdo jak hlasoval), jak začneme příští rok -, tak by neilustroval zcela přesně, jak těsné to rozhodování bylo."

"Byly velmi silné argumenty jak pro ponechání, tak pro zvýšení (sazeb)."

"Co nás k tomu vedlo? Připomínám stávající prognózu... to znamená prudký nárůst inflace."

K RIZIKŮM PROGNÓZY

"Celkově proti prognóze byla hodnocena rizika jako mírně protiinflační, možná bych mohl dodat jako mírně mírně protiinflační. Debatovali jsme o tom, jestli bychom to spíše neměli hodnotit jako vyrovnaná nebo mírně protiinflační."

"To hodnocení je obtížné z toho důvodu, že na jedné straně celková inflace patří mezi proinflační faktory, které to riziko táhnou hodně nahoru, na druhou stranu je tam celá řada faktorů, které to riziko táhnou opačným směrem."

"V tomto případě... je tam velmi silný proinflační faktor z hlediska celkové inflace... a proti tomu jsou ty protiinflační faktory - silnější kurs koruny, výhled nižšího růstu ekonomiky eurozóny a zároveň nižší inflační tlaky z reálné ekonomiky."

"Nakonec jsme se přiklonili k tomu, že bychom sazby měli zvýšit přes ta protiinflační rizika, a to z toho důvodu, že ta stávající prognóza i přes ta protiinflační rizika jasně směřuje s tou trajektorií úrokových sazeb směrem vzhůru, a ani ten vývoj rizik nás ve finále nepřesvědčil o tom, že bychom měli dále vyčkávat s nárůstem úrokových sazeb."

K VÝHLEDU SAZEB

"Vkládám do toho svoji vlastní interpretaci. Mám za to, že více než kdy jindy platí, že je velmi obtížné předvídat další pohyby úrokových sazeb, a dokonce si troufám tvrdit, že je velmi obtížné momentálně předjímat, kterým směrem ten pohyb bude, protože ta rizika jsou natolik vychýlená oběma směry. "

"Umím si velmi dobře představit a měl jsem pocit z té debaty, že všichni si umíme představit, že kterékoliv z těch rizik se může vyvinout tím či oním směrem."

"Velmi dobře se může stát, že na některém z příštích zasedání budeme rozhodovat o dalším navýšení. Stejně tak je velmi dobře možné, že delší dobu sazby zůstanou na stávající úrovni, a stejně tak je dobře možné, že ta protiinflační rizika... nakonec převáží, a proto si umím představit, že příští pohyb bude směrem dolů... při tom, jak dalece máme rozjetá proinflační a protiinflační rizika."

"Prognóza jasně směřuje směrem nahoru - ať už z hlediska narůstající inflace, tak i z hlediska reakce měnové politiky."

(Autorka: Petra Vodstrčilová; Editoval: Dušan Bučánek)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK