Do ČR přichází skupinová registrace k DPH

03.12.2007 | , Finance.cz
DANĚ


V rámci zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů dochází k více či méně významným změnám i v zákoně o dani z přidané hodnoty. Nejvýznamnější novinkou je zavedení institutu takzvané skupinové registrace, který již zavedla řada zemí Evropské Unie.

Skupinová registrace k dani z přidané hodnoty již nějakou dobu úspěšně funguje ve více než polovině členských států Evropské unie. Praktické zkušenosti z těchto států ukazují, že nejvíce využívaná a oblíbená je skupinová registrace k DPH zejména u firem a společností podnikajících zejména v oblasti finančnictví a pojišťovnictví, nicméně využít ji mohou (a často tak také činí) i firmy z jiných oborů.

Co si pod, na první pohled jednoduchým, ale také nic neříkajícím, názvem skupinová registrace máme představit? Skupinová registrace umožňuje, aby více spojených osob (společností) vystupovalo pro účely DPH jako jeden samostatný plátce daně z přidané hodnoty s jedním přiděleným registračním číslem. V praxi to znamená, že celá skupina podává pouze jedno daňové přiznání (prostřednictvím svého zastupujícího člena, kterého si mezi sebou zvolí) a plnění uskutečňovaná mezi jednotlivými členy této skupiny nejsou považována za zdanitelná plnění a tudíž nepodléhají DPH. Díky tomu může celá skupina ušetřit na administrativních nákladech na DPH. Za určitých podmínek, kdy je členem skupiny jedna nebo více společností (osob), které mají pouze částečný nebo nulový nárok na odpočet DPH, vede institut skupinové registrace i k přímým úsporám na dani z přidané hodnoty. Kromě těchto pozitivních aspektů má však skupinová registrace i určitá úskalí. Například to, že jednotliví členové skupiny společně a nerozdílně odpovídají za daňové povinnosti  celé skupiny, a to i po zrušení skupinové registrace nebo poté co z ní vystoupí.


Kdo může skupinovou registraci k DPH využít?


Dle zákona o DPH mohou skupinu tvořit spojené osoby se sídlem, místem podnikání nebo provozovnou v tuzemsku. Podívejme se na oba důležité pojmy předchozí definice, tedy spojené osoby i místní aspekt, podívat blíže.

Skupinu pro účely skupinové registrace k DPH mohou tvořit kapitálově nebo jinak spojené osoby. Kapitálově spojenými osobami se pro účely DPH rozumí osoby u kterých:

  • se jedna osoba přímo nebo nepřímo podílí na  kapitálu nebo hlasovacích právech druhé osoby
  • nebo se jedna osoba přímo nebo nepřímo podílí na kapitálu nebo hlasovacích právech více osob.

Výše jmenovaný podíl musí představovat alespoň 40 % základního kapitálu nebo hlasovacích práv. Jinak spojené osoby jsou takové osoby, na jejichž vedení se podílí alespoň jedna shodná osoba.

Co se místního aspektu týče, pak podmínkou je, že člen skupiny může být pouze právnická osoba se sídlem na území ČR a fyzická osoba s místem podnikání v tuzemsku. Zahraniční společnost se tedy členem skupiny stát nemůže. Je zde však jedna výjimka. Pokud společnost pocházející z EU či z třetí země má v ČR provozovnu registrovanou k české DPH, pak tuto provozovnu do skupiny zahrnout lze.


Jak se při registraci skupiny postupuje?


Je důležité si uvědomit, že skupinová registrace k dani z přidané hodnoty je možností danou zákonem, nikoliv tedy povinností jím stanovenou.  Registrace skupiny probíhá tak, že jednotliví členové skupiny mezi sebou určí zastupujícího člena, kterému udělí oprávnění za skupinu jednat. Tento zastupující člen pak za celou skupinu podá přihlášku k registraci u místně příslušného správce daně (místní příslušnost skupiny se určí podle sídla či místa podnikání zastupujícího člena). Skupinu lze zaregistrovat kdykoliv během roku, plátcem se pak stává až od 1. ledna roku následujícího. Je zde ale jedno důležité omezení. Skupina se totiž stává plátcem DPH od 1. ledna následujícího kalendářního roku, pokud je přihláška podána nejpozději do 31. října běžného kalendářního roku. Pokud je přihláška podána až po 31. říjnu, stává se skupina plátcem až od prvního ledna druhého kalendářního roku následujícího po podání přihlášky. Řada společností stihla podat přihlášku ke skupinové registraci už před 31. říjnem letošního roku, ale ministerstvo financí ji nepřijalo a 23. října na svých webových stránkách zveřejnilo informaci, že přihlášku ke skupinové registraci je možné podat až v roce 2008 a skupina tak může být zaregistrována nejdříve od 1. ledna 2009.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ