Pozor, regulace zdravotnictví přichází!

07.12.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Není snad v této zemi nikoho, kdo by neslyšel o reformních opatření ve zdravotnictví. Přestože média veřejnost informují, znalosti některých občanů i lékařů jsou dosti neúplné. Na co se tedy připravit?

Téma týdne: Daňová reforma v kostce

Není žádnou novinkou, že zdravotnictví zasáhne celá řada změn. Schválení reformních kroků se tak dotkne z nás, ať už pacienta či lékaře. Tuzemská média veřejnost poměrně slušně zásobují informacemi, nejeden občan z toho má zamotanou hlavu. A jelikož opakování je matka moudrosti, podívejme se v kostce, co nás skutečně od nového roku čeká.


Zavedení regulačních poplatků a doplatků


Bezesporu nejdůležitější změnou je zavedení regulačních poplatků a doplatků. U lékařů, ve zdravotnických zařízeních a lékárnách tak budeme nuceni sáhnout pro nějakou tu korunu do peněženky. Poplatky a doplatky se sčítají a započítávají se do ročního limitu, který je stanoven na maximálně 5000 korun na osobu a rok. Pojišťovna každé čtvrtletí kontroluje tento limit a případný přeplatek pojištěnci vrací.

Ovšem ne všechno lze do limitu zahrnout, proto nabízíme přehled všech započitatelných a nezapočitatelných poplatků a doplatků, stejně jako úkonů od poplatků osvobozených.

Do limitu se započítávají následující poplatky:

  • 30 Kč za každou návštěvu lékaře, při které bylo provedeno klinické vyšetření - konkrétně jde o návštěvu praktického, zubního či ženského lékaře, popř. psychologa či logopeda nebo návštěvu u lékaře poskytujícího specializovanou ambulantní zdravotní péči, a to včetně ambulancí lůžkových zdravotnických zařízení
  • 30 Kč za každou návštěvu doma poskytnutou praktickým lékařem
  • 30 Kč za každý léčivý přípravek hrazený plně nebo částečně z veřejného zdravotního pojištění (na každém receptu mohou být předepsány maximálně 2 druhy léčivých přípravků, přičemž maximální množství jednoho druhu vydaného na jeden recept je 3 balení


Nově se hradí, ale do limitu se nezapočítávají tyto poplatky:

  • 60 Kč za každý ošetřovací den při pobytu v nemocnici, odborném léčebném ústavu, léčebně dlouhodobě nemocných či lázeňském zařízení
  • 90 Kč za poskytnutí pohotovostní služby v zařízeních lékařské služby první pomoci či ústavní péče

Co je zdarma a kdo je od placení poplatků osvobozen?


Poplatky se neplatí, pokud se jedná o preventivní prohlídku provedenou praktickými lékaři, vyšetření a prohlídky prováděné v rámci opatření proti infekčním onemocněním či závodní preventivní péči. Stejně tak není zpoplatněn ani výdej léčivých přípravků, který není vázán na lékařský předpis nebo není hrazen z veřejného zdravotního pojištění

Placení poplatků jsou zproštěni pojištěnci umístění v dětském domově či nacházející se v ochranném léčení nařízeném soudem a pojištěnci, kteří jsou příjemci pomoci v hmotné nouzi. Od placení je osvobozen pojištěnec, který je povinen podrobit se léčbě při léčení infekčního onemocnění, nařízené izolaci či karanténě.


Nebojte se účtenek!


Poplatky ve zdravotnictvíPokud zaplatíte poplatek za návštěvu ordinace, lékařského zařízení  či lékárny, máte nárok na vydání účtenky. Nebojte se tedy o ni lékaře nebo lékárníka požádat, dodatečně nebo lékárníka požádat, dodatečné shánění účtenky může být dosti komplikované. Budete-li chtít reklamovat výši zaplacených poplatků a doplatků, musíte mít originály účtenek!

Daňová reforma v kostceRok 2008 bude pro všechny plný změn a novinek. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků vám přinášíme jejich přehled. Tento týden se zaměříme na změny v majetkových daních, na nové ekologické daně či na změny v sociální podpoře.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU