Povinné odvody podnikatelům vzrostou

07.12.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Podnikáte jako OSVČ? Potom se vás dotknou změny, které reforma přinesla do zdravotního a sociálního pojištění. Změny hlavně úspěšné podnikatele nepotěší, protože se jim zvýší maximální vyměřovací základ a navíc pojistné již nebude daňovým výdajem.

I když to nejsou daně, jejich placení se nevyhne nikdo ať je to zaměstnanec nebo podnikatel. Ano mluvíme o pojistném na sociální a zdravotní pojištění. Co se týče tohoto pojištění, asi největší změnou, kterou reforma přinesla je to, že zatímco nyní se odvody na tato pojištění již nezdaňují, od nového roku se u zaměstnance stanou tyto odvody základem daně a také u osob samostatně výdělečně činných již nebudou platby pojištění daňovým nákladem. Ačkoli reforma přinesla rovnou 15% daň, tedy pro mnoho lidí daň nižší, všem se zvýší částka, právě díky odvodům na sociální a zdravotní pojištění, které již nebude osvobozeno od daní, ze které se tato daň bude počítat.


Všem stejným metrem


Novinkou od nového roku je zavedení maximálního vyměřovacího základu pro odvod sociálního a zdravotního pojištění u zaměstnance. Zaměstnanci tento strop stanovený neměli, tzn. že pokud někdo měl vysoké příjmy musel platit pojistné z celé částky.  OSVČ mají horní limit stanoven i nyní. Reforma od roku 2008 stanoví jednu výši maximálního vyměřovacího základu a to ve výši 48násobku průměrné mzdy. Pro rok  2008 je tento maximální vyměřovací základ stanoven na 1 034 880 Kč. Jak zaměstnanec tak OSVČ budou mít od příštího roku stanoven maximální rok ve stejné výši.


Pojistné na sociální zabezpečení u OSVČ


Výše vyměřovacího základu pro pojistné na důchodové pojištění za kalendářní rok si OSVČ určuje sama. Zvolená částka však nesmí být nižší než zákonem stanovené minimum (ta je dána jednak procentem z rozdílu příjmů a výdajů a jednak pevnou částkou).

Absolutní minimální vyměřovací základ je rozdílný podle toho zda OSVČ vykonává hlavní nebo vedlejší činnost.  Minimální vyměřovací základ  za rok 2008 bude při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti činit 64.680 Kč, tj. 5390 Kč měsíčně. Pojistné z tohoto minimálního vyměřovacího základu činní 19.146 Kč ročně, což je  1596 Kč měsíčně. U vedlejší činnosti potom minimální vyměřovací základ bude 25 872 Kč, měsíční 2156 Kč, a roční pojistné tak bude činit 7 659 Kč, měsíčně 639 Kč. Pokud osoba vykonává v průběhu roku jak hlavní tak vedlejší výdělečnou činnost určí se minimální vyměřovací základ podle počtu měsíců, ve kterých vykonávala hlavní a vedlejší činnost.

Součástí pojistného na sociální zabezpečení je také nemocenské pojištění. U nemocenského pojištění platí, že si OSVČ může vybrat zda ho chce být dobrovolně účastna. Pojistné na nemocenské pojištění osob samostatně výdělečně činných  se stanoví sazbou 4,4 % z vyměřovacího  základu. Minimální měsíční pojistné pro rok 2008 pokud se osoba rozhodne  pro dobrovolnou účast na nemocenském pojištění činní u osob samostatně výdělečně činných s hlavní činností 238 Kč, u osob s vedlejší činností potom 95 Kč.


Zdravotní pojištění  u OSVČ


Stejný maximální vyměřovací základ, tj. ve výši 48násobku průměrné mzdy,  je stanoven také pro pojistné na zdravotní pojištění. Naopak minimální vyměřovací základ pro osoby samostatně výdělečně činné je dán 12 násobkem 50 % průměrné mzdy. Průměrná mzda je pro rok 2008 stanovena ve výši 21.560 Kč. Výpočtem vychází minimální vyměřovací základ pro pojistné na zdravotní pojištění OSVČ pro rok 2008 ve výši 129.360 Kč. Tomuto základu odpovídá minimální roční pojistné ve výši 17.464 Kč ročně, což odpovídá výši 1456 korun měsíčně.

Pro zaměstnance s vysokými příjmy je reforma díky zavedení maximálního stropu pro povinné odvody přínosná. Jiná situace je u OSVČ, kterým se maximální strop zvýšil téměř na dvojnásobek. Pozitivem určitě je, že reforma stanovila pro všechny stejná pravidla, všichni mají stanoven jeden maximální strop a po jeho překročení již pojistné neplatí. 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ