Česká pošta zdraží i posílání balíků a peněz

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Česká pošta od ledna kromě regulovaných cen obyčejných a doporučených dopisů zvýší i poplatky za posílání balíků a peněz. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Za balík do dvou kilogramů zákazníci zaplatí 38 místo současných 30 korun. Cena za doručení částek do výše 5000 korun poukázkou typu C se zvedne na 35 korun z nynějších 30 Kč.

Češi si připlatí i za posílání dopisů do zahraničí, psaní do 20 gramů po Evropě podraží o šest korun na 17 Kč. Naopak zásilka do 100 gramů zlevní na 30 korun ze současných 35 Kč. To přesně odpovídá maximálním cenám, které poště stanovil Český telekomunikační úřad. Firma dnes zveřejní nový ceník na svých internetových stránkách.

Zdražení pošta vysvětluje vývojem ekonomiky. "Neustále se nám zvyšují vstupní náklady, musíme si na sebe vydělat. Žádné dotace od státu nedostáváme, " řekl deníku mluvčí pošty Ivo Mravinac. Podnik podle něj už některé služby poskytuje za ceny nižší, než jsou náklady.

Ministerstvo financí už dříve České poště schválilo pro příští rok zvýšení cen některých služeb. Například poslání obyčejného dopisu zdraží na deset korun ze 7,50 Kč, u doporučeného psaní se cena zvýší na 26 z 19 korun. Dodejka a doručení do vlastních rukou podraží o korunu na šest korun. Průměrná roční platba za poštovné se zvýší ze současných 90 na 130 korun, uvedla v listopadu pošta s odvoláním na údaje Českého statistického úřadu.

Obyčejný balík, poštovní poukázku typu C a doporučený balík ministerstvo vyřadilo ze seznamu základních regulovaných služeb právě při schvalování změn na příští rok. Uvedlo tehdy, že regulace už není nutná, protože na trhu je dostatečná konkurence. Za doporučený balík do dvou kilogramů od ledna zákazníci zaplatí 51 namísto nynějších 40 korun.

Pošta zřejmě v příštím roce zdraží také výplatu důchodů, kterou zajišťuje pro Českou správu sociálního zabezpečení. O změně už jedná s ministerstvem práce a sociálních věcí. Podle cenového auditu výplata penzí patří mezi služby, které firma poskytuje pod náklady, což po její transformaci na akciovou společnost nebude možné.

Z nové strategie pošty vyplývá, že do pěti let má utržit nejméně o šest miliard korun víc, než je letos odhadovaných 17 miliard. Na akciovou společnost by se pošta měla přeměnit do poloviny roku 2009, pak by měl stát zvážit její případnou privatizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK