SZPI zakázala prodej přípravku obsahující anabolické steroidy

19.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. prosince (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej potravinového doplňku Young Star, obsahuje velké množství zakázaných anabolických steroidů. Laboratorní analýzy prokázaly, že výrobek obsahuje anabolický steroid dehydroepiandrosteron (DHEA) v poměru větším než 13 gramů na jeden kilogram přípravku. S tak vysokým obsahem steroidů ve výrobku se odborníci SZPI dosud nesetkali, řekla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Výrobek Young Star, který se prodává v balení po 60 kapslích, pochází z USA. Do Česka jej dováží společnost Starlife z Hostivic u Prahy. "Vzhledem k tomu, že doplněk stravy byl určen i pro jiné země EU i pro trh třetích zemí, odeslala inspekce informaci o nálezu prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komisi," řekla mluvčí.

Preparáty podobného typu, byť se v mnoha případech tváří jako léčiva, jsou podle právních předpisů klasifikovány jako doplňky stravy, které nesmějí obsahovat anabolické steroidy. Na obalech a etiketách doplňků stravy rovněž nesmějí být deklarovány žádné léčebné nebo preventivní účinky.

"Dehydroepiandrosteron nalezený ve výrobku Young Star je uveden na Seznamu zakázaných látek a metod dopingu, který je součástí Světového antidopingového kodexu. Inspekce o nálezu zakázané látky informovala Antidopingový výbor České republiky," dodala Šmídtová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK