MD: Staré dálniční známky platí až do konce ledna

31.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. prosince (ČTK) - Letošní dálniční známky platí až do konce ledna, upozornilo ministerstvo dopravy. To je změna proti minulému roku, kdy platnost známek kvůli zavádění elektronického mýtného končila výjimečně 31. prosince. Za novou známku zaplatí řidiči asi o deset procent více než za tu starou; roční kupon pro osobní automobil stojí 1000 korun.

Podle mluvčího MD Karla Hanzelky na úřad volají lidé s obavami, že se ze silvestrovských oslav nedostanou domů na starou známku. "Lidé mohou být v klidu, stará známka platí i v lednu," řekl. Dodal, že s nákupem nových známek řidiči zatím nespěchají; podle zkušeností z minulých let přijde hlavní vlna zájmu o dálniční kupony až koncem ledna.

Distribuce dálničních známek je podle Hanzelky zajištěna. "Dálničních kupónů je vyrobeno dostatečné množství a prodejní místa jsou předzásobena," řekl. Neměla by se tak opakovat situace z počátku letošního roku, kdy na mnoha místech řidiči známky nemohli sehnat. Známky je možné koupit především na pobočkách České pošty a čerpacích stanicích.

Dálniční známky jsou v ČR na dálnicích povinné pro osobní automobily a malé nákladní vozy od 3,5 do 12 tun hmotnosti. Kamiony nad 12 tun platí od ledna 2007 elektronické mýto. Od roku 2009 začnou podle plánů MD platit mýtné i malé náklaďáky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK