Co týden dal?

11.01.2008 | , Finance.cz
Press centrum


Klienti České spořitelny dostali další podvodnou e-mailovou zprávu, negativní registr klientských informací Solus uzavřel historicky rekordní rok své existence, Burza cenných papírů v Praze zažila nejeden "černý den". A to jsou jen některé z událostí druhého lednového týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská komise chce usnadnit podnikání rizikových kapitálových fondů v zemích unie. Tyto fondy, zaměřující se zejména na investice do menších a středních podniků, čelí řadě překážek v možnostech podnikat i v jiných zemích než ve státě, v němž sídlí. Podle komise přitom investice těchto fondů do firem přispěly v letech 2000 až 2004 k vytvoření zhruba 600.000 pracovních míst.
  • Nezaměstnanost ve Spojených státech po zhruba dvou letech vzrostla na rovných pět procent. Vyplývá to z údajů ministerstva práce USA za měsíc prosinec. V největší ekonomice světa tak vzrostly obavy z příchodu recese. Roční průměr činí 4,6 procenta. Ztrátou pracovních míst bylo postiženo především stavebnictví, na které nejvíce dopadá krize na trhu s bydlením a kde v prosinci přišlo o místo 49 tisíc lidí.
  • Průměrná výše úspor v Německu na jednoho obyvatele se vyšplhala na rekordní hodnotu 57 900 eur, což je přibližně jeden a půl milionu korun. Němci profitovali hlavně z rostoucích kurzů akcií, jejichž posilující tendence nezvrátily ani turbulence na burzách v uplynulém roce. Němečtí střadatelé jsou přitom spíše konzervativní a nepouštějí se do riskantních operací.
  • V zahraničí získávají mezi investory na oblibě takzvané dluhopisy smrti. Jde o finanční instrument, které se objevil před několika lety v USA jako nástroj na podporu obchodu s životními pojistkami. Princip produktu spočívá v odkoupení pojistky od jejího majitele. Investor následně platí dále pojistné, popřípadě původnímu majiteli vyplácí pravidelnou rentu. V případě smrti pak inkasuje celou pojistku. Čím dříve tedy původní majitel zemře, tím větší zisk investor vykáže.
  • Od vstupu do Evropské unie v roce 2004 stoupla v České republice průměrná hodinová mzda v eurech nejrychleji ze všech deseti nových členských států EU. Zatímco v roce 2003 činila 5,47 eura (nyní zhruba 142 korun), v roce 2006 již byla o 30,5 procenta vyšší, tedy 7,14 eura (186 korun).
  • Cena zlata vzrostla ve středu  již druhý den za sebou na nový rekord. Investiční fondy za zlato utrácejí vysoké částky; cena zlata v Tokiu dosáhla v jednu chvíli 891 dolarů za unci, a překonala tak předchozí maximum 881,10 USD z úterý. Za minulý rok zlato podražilo o více než 30 procent, což byl jeho nejvyšší jednoletý nárůst od roku 1979.
  • Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,8 procenta, tedy výrazně více než ve druhém čtvrtletí, kdy růst činil 0,5 procenta. Ukázala to zpřesněná zpráva, kterou dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) zrychlil na tři procenta z předchozích 2,8 procenta, kde byl o čtvrtletí dříve.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Výhody Raiffeisen stavební spořitelny!
Raiffeisen stavební spořitelna nabízí svým klientům rozmanitý servis. Při uzavření smlouvy se může klient rozhodnout zda si zvolí spořící či úvěrový tarif, dle svých potřeb. Dále pak stavební spořitelna poskytuje SIS – Specialistův Internetový Servis a SMS – Specialistův Mobilní Servis. Díky těmto službám je možné kdykoliv sledovat aktuální stav účtu stavebního spoření a mít přesné informace. Sjednejte si stavební spoření u Raiffeisen stavební spořitelny a získejte řadu výhod.


Posledních 7 dní doma

  • Někteří klienti České spořitelny dostali v uplynulých dnech podvodnou e-mailovou zprávu, která měla vzbudit dojem, že byla odeslána z aplikace přímého bankovnictví Servis 24. Zpráva obsahovala link na údajné stránky České Spořitelny a byla výzvou, aby se adresát z bezpečnostních důvodů přihlásil do Servisu 24. Pokud by tak učinil, dostal by se na falešnou adresu www.servis24.us.
  • Krajský soud v Brně zrušil pokutu v celkové výši 55 milionů korun, kterou udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 6 stavebním spořitelnám za nedovolenou výměnu dat. Mluvčí soudu Miroslava Sedláčková uvedla, že spořitelny výměnou informací neohrozily fungování volného trhu, neboť jejich aktivita nevedla k dohodě o cenách nebo obchodní strategii.
  • Burza cenných papírů v Praze zažila "Černý týden". Pokles se nevyhnul žádnému titulu. Ve čtvrtek ztrácel výrazně i ČEZ, který většinou zůstává při propadu trhu silný. Nejvíce byly ale postiženy developerské tituly. Akcie českých developerů kopírují sestupný trend amerického realitního sektoru, který už trvá přes půl roku. Celá burza ztratila 2,53 procenta a index PX skončil na 1.646,1 bodech.
  • Společnost Cyrrus, v rámci služby Czertifikáty, nově umožnila obchodování se všemi německými investičními certifikáty v českých korunách. Čeští investoři je doposud mohli obchodovat pouze v eurech v Německu nebo v rámci omezené nabídky na pražské burze. Od ledna nabízí Cyrrus svým klientům k obchodování všech více než 150 tisíc certifikátů, bez nutnosti vedení účtu v cizí měně. Investor tak může využívat všech výhod certifikátů prostřednictvím účtu ve své domácí měně, přičemž mu zůstávají otevřené dveře pro ostatní korunové investice.
  • Státní dluh České republiky se loni zvýšil o 89,9 miliardy korun na 892,3 miliardy korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 86.000 korun. Za celý rok 2006 se stát zadlužil o více než 111 miliard Kč. Hlavní příčinou rostoucího zadlužení vlády bylo i v loňském roce opět deficitní hospodaření. Schodek rozpočtu dosáhl 66,4 miliardy korun. Dalších 13,3 miliardy korun činila úhrada části ztráty České konsolidační agentury. Splátky dluhopisů loni stály 43 miliard korun.
  • Míra nezaměstnanosti v Česku v posledním měsíci roku 2007 vzrostla na šest procent z listopadových 5,6 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 331.696 osob. V prosinci 2006 byla míra nezaměstnanosti 7,7 procenta. Proti listopadu se zvýšila nezaměstnanost žen, tvořily téměř 54 procent z celkového počtu nezaměstnaných.
  • Vláda schválila návrh novely zákona o silniční dani, který předložilo ministerstvo financí. Podle návrhu se má sleva ze základní sazby daně nově odvíjet od stáří vozu, a nikoli od emisní třídy Euro, jak je tomu nyní. Novelu musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Ministerstvo financí chce změnou zvýhodnit majitele nových automobilů a znevýhodnit podnikatele se starými vozy.
  • Negativní registr klientských informací Solus uzavřel historicky rekordní rok své existence. Ke konci roku 2007 obsahoval registr informace o takřka 582 tisících spotřebitelů, kteří mají nebo v uplynulých třech letech měli problémy se splácením svých závazků. Celkem využívá služby registru Solus 25 společností z různých oborů podnikání a dlužníci do něj zapsaní dluží takřka 11,3 miliardy korun po splatnosti.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Jezdíte na služební cesty do zahraničí nebo jako zaměstnanec používáte své vozidlo na pracovní cesty. Od roku 2008 se mění pro některé země výše zahraničního stravného a také náhrady při používání soukromého vozidla pro zaměstnavatele. Více informací, včetně nových výší náhrad naleznete v sekci Daně a mzda v Cestovních náhradách.
  • Banky, spořitelny, pojišťovny, leasingové společnosti a obchodníci s cennými papíry se musí pohybovat v rámci vymezených pravidel. Někdy je dobré se s nimi seznámit. Nabízíme vám aktuální znění zákonů ze světa obchodu a financí.
  • Máte dotaz z oblasti investování, pojištění, penze, daní a účetnictví, mezd, práva nebo financování bydlení? Využijte služeb našeho poradenského centra! Pro zpřehlednění a jednodušší vyhledávání jsou nyní otázky a odpovědi řazeny do tematických sekcí! Nevíte si rady? Neváhejte a obraťte se na nás!

 

Investorský magazínAlternativní investice pro rok 2008: nemovitosti, komodity, hedgové fondy, nebo umělecké předměty? Tyto užitečné alternativy pro vaše investiční portfolio dokáží ve správném poměru snížit riziko a zvýšit výnos. Podrobnosti se dozvíte v novém dílu Investorského magazínu.


Fintriky

Občas zjistíme, že mimo daní musíme platit i další položky a nutné výdaje. Někdy se jim nelze vyhnout, jindy existuje způsob, jak platit méně. Tento týden se věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků poplatkům za rozhlas a televizi, které nelze ignorovat, ale alespoň platit dvěma způsoby. Dále objasňujeme původ poplatků za odpady a za psa a nechybí ani srovnání plateb na poště vůči užívání internetového bankovnictví.


Anketa

Premiér Mirek Topolánek prohlásil, že je připraven zrušit státní podporu stavebního spoření. Důvod? Spoření neplní svou funkci, jelikož lidé naspořené prostředky nevyužívají na bydlení. Právě na váš souhlas s tímto kontroverzním krokem jsme se ptali v naší pravidelné anketě. Jak jste odpovídali?

  • ano, státní podpora neplní svůj účel - 25 %
  • ne, s návrhem nesouhlasím - 75 %

 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum