FAKTOGRAFIE-Komentáře Tomšíka z ČNB pro Reuters

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následují komentáře člena bankovní rady České národní banky Vladimíra Tomšíka z pondělního rozhovoru pro...

...Reuters:

K EKONOMICE

"Ekonomika... poslední 3 roky rostla poměrně silně razantně."

"Mezera mezi neinflačním produktem a tím skutečným... mohla začít generovat inflační tlaky."

"Když se podíváme na loňský rok, letošní období a možná i dále, dochází ke zpřísnění měnové politiky... jak na straně úrokových sazeb, tak na straně kursu (koruny). To se promítne do růstu ekonomiky."

"Dochází ke zpřísnění fiskální politiky."

"Myslím, že reálné disponibilní příjmy budou vykazovat výrazně nižší tempo růstu než loni."

"Oslabení růstu v zahraničí... se projeví do české ekonomiky přes exporty."

"To jsou čtyři faktory, o kterých si myslím, že budou mít vliv na růst HDP, a můžeme říci, že HDP loni byl na vrcholu a letos takový růst nezaznamenáme."

K INFLACI

"Zaznamenali jsme v listopadu, prosinci a zřejmě i teď v lednu vysoký skok v inflaci... Ale jsou to administrativní faktory - regulované ceny, DPH a jednorázové ekologické daně... Ty nemají nic společného s růstem hospodářství."

"Druhá část, čím je inflace tvořena, jsou nákladové šoky - potraviny, růst cen energií."

"Je otázka, zda ta inflace již trochu není generována z poptávkové strany tím, že jsme byli na vrcholu hospodářského cyklu."

K ÚROKOVÝM SAZBÁM

"Pokud se ukáže, že ta inflace - může být v lednu 6 procent - je (vyvolaná) jenom těmi administrativními a nákladovými šoky, není tam poptávková inflace, není tam sekundární efekt..., pak si také dokážu představit, že nemá cenu zvyšovat úrokové sazby."

"Ve chvíli, kdy uvidíme ty poptávkověinflační tlaky, je tady určitě prostor pro zásah."

"Nemá cenu zvyšovat úrokové sazby proti administrativním šokům a proti nákladovým šokům, to naopak poškodíte ekonomiku."

"Pokud se ale tyto dva faktory začnou přelévat do inflačních očekávání, tak by centrální banka neměla čekat a měla by se snažit tomu zamezit."

"Pokud se ukáže, že jsme byli na vrcholu hospodářského cyklu a začíná to generovat poptávkověinflační tlaky, pak má taky smysl zasáhnout, pokud uvidíme ty poptávkověinflační tlaky."

"V té korigované inflaci bez pohonných hmot jsme poptávkověinflační tlaky dosud neviděli. Ale uvidíme, co přinese nová prognóza (v únoru)."

K DŮVODŮM, ABY V ÚNORU HLASOVAL PRO PONECHÁNÍ SAZEB

"To bych musel mít jistotu, že ty dva faktory - inflační očekávání a poptávkové tlaky - tam nejsou. Ale u toho poptávkového se trochu bojím, protože jsme byli na vrcholu cyklu, tam si nejsem jistý."

"Co mi může hodně pomoci je důchodový efekt, že růst reálných příjmů domácností bude nižší než loni. To pomůže ochladit poptávku. A další věc ochlazení z vnějšku."

K INFLAČNÍM OČEKÁVÁNÍM

"Inflační očekávání jsou velmi dobře ukotvena. I když byla česká ekonomika na vrcholu hospodářského růstu, pořád ji lze považovat za nízkoinflační ekonomiku s dobře ukotvenými inflačními očekáváními. To byl také ten hlavní důvod, proč jsme snížili inflační cíl (na 2 procenta od roku 2010)."

"Říká se, že inflace bude 6 procent, ale musím odfiltrovat nákladové inflační tlaky, administrativní (položky), a když uvidíme poptávkové tlaky, a když uvidíme, že rostou inflační očekávání, tak myslím, že žádná centrální banka by neváhala se zvyšováním sazeb. A myslím, že na to je i ČNB připravena, a už to i ukázala, vždyť i loni čtyřikrát zvýšila úrokové sazby."

KE KURSU KORUNY

"Nevidím důvod, proč by koruna neměla v posledních letech posilovat, ani nevidím důvod, proč by měla prudce oslabovat. Daří se výkonové bilanci, z teorie platební bilance má důvod posilovat. Zlepšuje se podnikatelské prostředí... je tu poměrně silné adaptivní očekávání hráčů na trhu k vývoji kursu."

"V popředí je cílování inflace, inflační cíl. Pokud bude kurs takto silný, udělá kus práce (v měnové politice) za nás. Pokud uvidíme, že tempo apreciace bude nižší, tak se (koruna) tak silně v indexu měnových podmínek neodrazí, a je to důvod rychleji zvyšovat úrokové sazby, pokud uvidíme inflační tlaky."

"V této chvíli nám opravdu nejde o kursové cílení, může nám to (silná koruna) pomoci, ale nemyslím, že to udělá celou práci za nás, musíte opravdu dělat něco i s úrokovými sazbami."

KE MZDOVÝM VYJEDNÁVÁNÍM V EKONOMICE

"(Požadavek odborové centrály na minimálně osmiprocentní růst mezd v roce 2008) To mi připadá velmi nešťastné."

"Růst mezd by měl odpovídat produktivitě."

"Mzdy by měly být nastavovány ne ex-post, ale ex-ante (vůči inflaci)."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK