Euro: Gandalovič chce pro pozemkový fond tři roky navíc

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Ministr zemědělství Petr Gandalovič hodlá prodloužit působení Pozemkového fondu ČR (PF) o další tři roky. Činnost PF má být přitom v souladu s rozhodnutím vlády z roku 2004 ukončena v závěru příštího roku. Píše to na svých webových stránkách týdeník Euro.

Gandalovič, jenž je současně předsedou prezidia fondu, také navrhuje, aby fond ani poté nezanikl bez náhrady. Od roku 2013 by agendu fondu měla převzít nová samostatná instituce s menším majetkem a méně zaměstnanci.

Podle Eura tento postup doporučuje materiál ministerstva zemědělství s návrhem zásad transformace pozemkového fondu. Předloha popisuje i rizika dřívějšího zániku fondu. "Rok 2009 je pro zrušení fondu nereálný. Bylo to rozhodnutí od zeleného stolu, ale nikdo před námi nevytvořil podmínky pro to, aby se státní půda prodala," říká Gandalovič a věří, že se mu podaří přesvědčit vládu o nutnosti termín posunout.

Transformace PF spočívá v definování objemu a struktury majetku, který by si měl stát ze strategických důvodů ponechat. "I v budoucnu bude nutné držet nějaký podíl státní půdy, především pro dopravní stavby," upozorňuje ministr. Jednotlivé resorty proto nyní upřesňují své potřeby pro rozvojové plány, na příštích deset let zatím požadují téměř 70 tisíc hektarů, ale zdaleka nemusí jít o číslo konečné, píše Euro.

Druhou zásadou transformace PF je co nejrychlejší odstátnění co nejvíce majetku, který nespadne do státní rezervy. V době vzniku k 1. lednu 1992 fond spravoval zhruba 900 tisíc hektarů zemědělské půdy. Počítalo se s prodejem 500 tisíc hektarů po restitucích. "Do konce loňského roku PF celkem převedl asi 470 tisíc hektarů, na odstátnění čeká ještě zhruba 200 až 250 tisíc hektarů," upřesnil jeho mluvčí Michal Bureš.

V návrhu k transformaci se objevuje také úvaha o takzvané "restituční tečce", díky níž by se mimo jiné mohla minimalizovat zbytková agenda fondu. Proti tomuto návrhu, který v roce 2005 prosadila levice podali občanští demokraté a další pravicoví zákonodárci podali stížnost k Ústavnímu soudu, ale uspěli jen částečně. Tečka zůstala platit pro postoupené nároky a jejich držitelé mohli žádat o finanční náhradu, zatímco přímí restituenti se nadále mohou ve veřejných nabídkách ucházet o náhradní pozemky.

Důvodem, proč se MZe brání zániku státního fondu, je fakt, že by se pozastavil celý proces odstátňování majetku. Což by nebylo v souladu s programovým prohlášením vlády, které naopak předpokládá urychlené vyjasnění vlastnických vztahů k půdě, to znamená dokončení restitucí a privatizaci zemědělské půdy," uvádí se v předkládaném materiálu.

Obávané zbrzdění by měla zavinit nezbytná novelizace deseti až patnácti zákonů a řady podzákonných předpisů. Celé legislativní kolečko by trvalo přibližně dva roky, píše Euro Online.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK