Průzkum: České stavební firmy se nesnaží pronikat do zahraničí

29.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Pro české stavební firmy tvoří zakázky v zahraničí pouze jedno procento celkové produkce v Česku. Kvůli stavebnímu boomu firmy nestíhají ani domácí zakázky, v zahraničí musí navíc často čelit složitějším normám a administrativním překážkám. Výsledky výzkumu mezi 50 tuzemskými stavbaři a 30 výrobci stavebních materiálů dnes na konferenci Stavebnictví 2008 prezentoval šéfredaktor měsíčníku Stavitel Jiří Kučera.

Nejvíce zahraničních aktivit má Skanska CS. Tržby ze staveb za hranicemi tvoří 15 procent jejího obratu. Avšak toto číslo i číslo celkové zahraniční produkce českého stavitelství je podle Kučery ovlivněno podnikáním domácích stavbařů na Slovensku. Bez něj by výsledky byly ještě hubenější.

Pokud bude růst stavebnictví v Česku pokračovat, Kučera neočekává, že by se na slabé přítomnosti tuzemských stavebních firem v zahraničí něco změnilo. "Pokud stavebnictví poroste pořád kolem sedmi osmi procent, nic nebude nutit české stavební firmy k tomu, aby šly za hranice, podstupovaly rizika, protože už i tady si vybírají z projektů," vysvětlil.

Státy v západní Evropě si podle Kučery své stavební trhy velice dobře chrání, zvláště v tom podle něj vyniká Rakousko a Německo. České stavební firmy proto spíše směřují na východ, například na Slovensko, do Bulharska, Rumunska nebo Ruska.

Podniky jako je například Skanska nebo Hochtief nepůsobí v zahraničí prostřednictvím svých českých společností, ale zakládají tam často v rámci skupiny samostatné firmy. Jednou z mála českých společností působících v zahraničí je liberecký Syner, který se pustil na ruský trh. Většinou tam však působí pouze jako subdodavatel, řekl Kučera.

Stejně tak se do zahraničí nehrnou ani čeští stavební dělníci. "Zájem pracovat v zahraničí je v řádu stovek lidí, možná okolo tisíce, ale rozhodně nejde o nějaké desetitisíce, které by odcházely," uvedl šéfredaktor Stavitele.

Stavební výroba podle údajů ČSÚ v listopadu vzrostla meziročně o sedm procent, po vyloučení vlivu pracovních dní o 5,4 procenta. Proti říjnu byla stavební produkce rovněž vyšší, po očištění od sezonních vlivů o 0,9 procenta. V říjnu se stavební výroba meziročně zvýšila o 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK