Aktuálně.cz: Syngenta chce v ČR testovat modifikovanou kukuřici

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Švýcarská firma Syngenta usiluje o povolení, aby mohla na čtyřech místech v České republice testovat geneticky upravenou kukuřici. Plodina s názvem GA 21 má být odolná proti škůdcům. O svolení k polním pokusům požádaly ministerstvo životního prostředí Zkušební stanice v Nechanicích, Zemědělský výzkumný ústav v Kroměříži a Výzkumný ústav rostlinné výroby z Prahy. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

"Polní pokusy budou umístěny ve čtyřech lokalitách a proběhnou v období od dubna do listopadu. Velikost všech GM pokusů celkem nepřekročí 16.000 metrů čtverečních. Bude vyseto maximálně 40.000 rostlin GM kukuřice," uvedla Syngenta v žádosti ministerstvu.

Testování se má uskutečnit v letech 2008 až 2011. Švýcarská firma už polní pokusy s kukuřicí GA 21 v České republice provádí, její kvality prověřuje také ve Francii, Rumunsku a Španělsku. Schválena pro pěstování byla zatím v USA, Kanadě, Argentině a Japonsku.

Česko bylo loni podle dostupných údajů s plochou 5000 hektarů třetím největším pěstitelem geneticky upravené kukuřice v Evropské unii. Větší plochy zemědělci oseli jen ve Španělsku a Francii. Komerčně se v EU pěstuje zatím pouze takzvaná Bt kukuřice, která je odolná vůči škůdci zavíječi. Tuzemští zemědělci ji na svá pole mohli zasít poprvé v roce 2005.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič počátkem ledna uvedl, že ČR podpoří volný obchod s geneticky modifikovanými odrůdami potravin. Evropská unie měla umožnit podle rozhodnutí Světové obchodní organizace dovoz těchto potravin do 11. ledna, Spojené státy jí ale později na schválení nařízení přiznaly více času.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK