Servery: Nový majitel Čedoku Odien Group chce koupit i ČSA

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Skupina Odien Group, která nově vlastní cestovní kancelář Čedok, chce údajně koupit i České aerolinie (ČSA). Informovaly o tom zpravodajské servery Aktuálně.cz a Novinky.cz. Přesný termín, kdy by měla být privatizace ČSA zahájena, ale zatím není stanoven. Ministerstvo financí však nevylučuje, že se prodej státního podniku zahájí ještě letos.

Skupina se údajně na privatizaci ČSA velmi pečlivě připravuje. Oslovení analytici tvrdí, že současná hodnota národního dopravce se pohybuje mezi 4,5 až pěti miliardami korun. "Uvidíme, jak dopadnou hospodářské výsledky za rok 2007. Ty mohou dosud odhadovanou hodnotu výrazně ovlivnit," řekl pro Aktuálně.cz analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. "Odien v privatizaci ČSA určitě šance má. O vítězi v závěru rozhodne cena," dodal.

Vedle Odien Group je podle serveru Novinky.cz dalším možným uchazečem o České aerolinie letecká společnost Air France, která již dříve ovládla nizozemskou KLM a nyní plánuje koupit i Alitalii. O ČSA se ale prý budou ucházet i čínské aerolinky China Southern, které jsou stejně jako tuzemský letecký dopravce členem světové aliance SkyTeam.

Zájem o koupi aerolinek již dříve přiznala i ruská vláda. "V následujících třech letech plánujeme účastnit se privatizace jak ČSA, tak (ruzyňského) letiště," citovala agentura Reuters ruského vicepremiéra Sergeje Naryškina.

Z tuzemských společností zájem o České aerolinie nevyloučila investiční skupina Penta Investments. "Záleží ale na podmínkách privatizace," uvedla již dříve mluvčí Penty Jana Studničková.

Investiční společnost Odien Group vznikla v roce 2001 jako nástupce konsorcia firem Latona a Lazard. Za 98 akcií Čedoku zaplatila 800 milionů korun. Firma se například nedávno ucházela o nákup majoritního balíku akcií letiště Pardubice, uvedly Novinky.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK