POROVNÁNÍ OBORŮ I: Tělesná výchova a sport na specializovaných fakultách

03.02.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Jste aktivní a pohybové vyžití pro vás neznamená jen jednu vydřenou hodinu na hřišti týdně? Chtěli byste sport úzce spojit se svou budoucností? Potom zbystřete zrak! Tento článek vám pomůže se zorientovat ve vysokých školách tělovýchovného zaměření.

  • Univerzita Karlova v Praze

    Fakulta tělesné výchovy a sportu

    Studijní program: Tělesná výchova a sport
    Vypisované studijní obory: Tělesná výchova a sport (směr Aktivity podporující zdraví, Aktivity v přírodě, Ochrana obyvatelstva, Tělesná výchova a sport zdravotně postižených, Sportovní specializace), Tělesná výchova a sport v kombinaci (s matematiou, chemií, geografií či se speciální pedagogikou), Vojenská tělovýchova, Management tělesné výchovy a sportu.

    Uplatnění absolventa: Vypsané obory této fakulty slibují svým absolventům možnost uplatnit se například ve sportovních klubech, fitcentrech a dalších sportovně vzdělávacích institucích orientovaných na individuální nebo kolektivní sporty, v zařízeních naplňujících volný čas pohybovými aktivitami, cestovních kancelářích, kulturních a rekreačních zařízeních volného času ap. Studiem oboru Vojenská tělovýchova získávají kvalifikaci pro práci v oblasti vojenské tělovýchovy a sportu v resortu národní obrany ČR. Ve studijním oboru Management tělesné výchovy a sportu dosáhnou kvalifikace pro organizační činnost a ekonomické úseky neziskových organizací i obchodních společností v oblasti sportu.

    Přijímací zkoušky: Tělesná výchova a sport: písemné - test ze všeobecných vědomostí (biologie, fyzika, filozofie a problematika sportu) a z cizího jazyka (Aj, Nj nebo Fj), talentové; Tělesná výchova a sport v kombinaci: písemná - pro druhý obor dle zadání příslušných fakult, talentové (atletika, gymnastika, sportovní hry a plavání); Vojenská tělovýchova: písemné - test ze všeobecných vědomostí (biologie, fyzika, filozofie a problematika sportu) a z Aj, talentové (atletika, gymnastika, sportovní hry a plavání , testy zjišťující předpoklady pro speciální tělesnou přípravu); Management tělesné výchovy a sportu: písemné - test z matematiky, všeobecných vědomostí (sociologie, ekonomie, filozofie, psychologie, historie sportu, logika a politologie) a z cizího jazyka (Aj, Nj, Fj).

    WWW stránky fakulty: www.ftvs.cuni.cz



  • Masarykova univerzita v Brně

    Fakulta sportovních studií

    Studijní program: Tělesná výchova a sport
    Vypisované studijní obory: Animátor sportovních aktivit (dvouoborové studium), Tělesná výchova a sport - směr Trenérství, Regenerace a výživa ve sportu, Management cestovního ruchu a Tělesná výchova a sport - směr Management sportu.

    Uplatnění absolventa: Absolventi bakalářského oboru Animátor sportovních aktivit mohou pracovat např. ve školních klubech a družinách, domovech mládeže, jako organizační pracovníci v občanských sdruženích, fitcentrech, soukromých sportovních klubech atd.
    Absolventi oboru Tělesná výchova a sport - směr Trenérství se uplatní např. jako trenéři vybraných sportů nebo odborníci v oblasti volnočasových aktivit, absolventi směru Regenerace a výživa ve sportu pak mohou působit jako poradci ve sféře volnočasových i vrcholových sportovních aktivit, zejména při zdravotním riziku, které vyplývá z nesprávného provádění sportu, mohou pečovat o regeneraci sportovců ve sportovních zařízeních a klubech ap. Absolventi směru Management cestovního ruchu najdou uplatnění jako pracovníci v cestovním ruchu se zaměřením na sportovní aktivity, v cestovních kancelářích atd. Absolventi směru Management sportu se mohou realizovat v oblasti managementu a marketingu sportovních organizací, klubů a tělovýchovných jednot, služeb ve volnočasových organizacích, ve státní správě a samosprávě a při komunikaci s veřejností. Současně získávají dobrou orientaci v problematice organizování a vedení sportovních aktivit běžné populace.

    Přijímací zkoušky: písemná - test studijních předpokladů, talentové (atletika, gymnastika, sportovní hry a plavání)

    WWW stránky fakulty: www.fsps.muni.cz



  • Univerzita Palackého v Olomouci

    Fakulta tělesné kultury

    Studijní program: Tělesná výchova a sport
    Vypisované studijní obory: Aplikovaná tělesná výchova, Rekreologie, Tělesná výchova a sport; dvouoborová (učitelská) studia: učitelství pro ZŠ (kombinace Tv s různými předměty), učitelství pro SŠ (kombinace Tv s různými předměty).

    Uplatnění absolventa: Absolvent studijního oboru Aplikovaná tělesná výchova se uplatní jako učitel Tv pro 1. st. základních a speciálních škol, vychovatel se zaměřením na Tv v ÚSP a dalších zařízeních (družiny, DDM ap.), vedoucí, realizátor a poradce Tv programů běžných, integrovaných i separovaných pro populaci se speciálními potřebami, pro centra výchovná i charitativní, fitcentra, občanská sdružení, komunální politiku, sportovní kluby ap. Student absolvující obor Rekreologie se stává specialistou v oblasti využívání volného času obyvatel, managementu této oblasti a podpory zdraví v oblasti pracovního a životního prostředí. Obor Tělesná výchova a sport připravuje plně kvalifikované učitele tělesné výchovy pro všechny typy škol (kromě speciálních), absolventi specializačního studia trenérství získávají kvalifikaci na úrovni trenéra nejvyššího kvalifikačního stupně (udělení této licence podléhá normám daných sportovních odvětví).

    Přijímací zkoušky: písemná - test studijních předpokladů, talentové (atletika, gymnastika, sportovní hry a plavání) a ústní

    WWW stránky fakulty: www.upol.cz/fakulty/ftk/


    Pozn.: Všechny vypsané obory platí pouze pro prezenční studium.



    Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.
  • Autor článku

    Lucie Černá