RHI: V ČR trvá nedostatek kvalifikovaných pracovníků, mzdy rostou

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - V Česku přetrvává nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve všech oborech, zejména pak v informačních technologiích. Jedním z důsledků tohoto stavu je viditelný nárůst mezd. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Salary Guide pro období 2007 až 2008, který dnes představila personální agentura Robert Half International (RHI).

"Na základě informací, které máme, se dá předpokládat, že v letošním roce bude nárůst mezd mírnější, ale bude výrazně pokračovat rozšiřování nabídky benefitů," řekl novinářům ředitel Robert Half International ČR Aleš Křížek.

Situace v ČR kopíruje světový trend, tedy nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu práce, který sílí od USA přes Evropu dále, uvedl manažer divize financí a účetnictví Tomáš Bergl. Spodní hranice mezd ve finančnictví a účetnictví se u juniorských pozic (0 až dva roky praxe) posunula o 2000 až 5000 Kč, u seniorských pozic o 5.000 až 10.000 Kč směrem nahoru. Nástupní platy absolventů se v průměru pohybují v závislosti na pozici a vzdělání mezi 20.000 až 25.000 Kč.

V roce 2007 se významně projevil i nedostatek daňových odborníků. Důvodem byl velký rozmach tzv. sdílených center služeb, a tím pádem rostoucí poptávka po kvalifikovaných zaměstnancích a zvyšování konkurence mezi zaměstnavateli. Podle Bergla tak došlo k růstu mezd i v této oblasti. Řádově se tento nárůst projevil v rozmezí o 5000 až 10.000 Kč u všech pozic, dodal.

Český roční průměr mezd se nejvíce přibližuje evropskému průměru u pozic méně náročných na odborné zkušenosti a délku praxe, pomyslné nůžky se podle Bergla otevírají s rostoucí praxí a odborností. V evropském měřítku jsou nejvyšší mzdy v Německu, Švýcarsku a tradičně ve Velké Británii, v celosvětovém měřítku zaujímá přední příčky Japonsko. Zatímco v minulosti se mzdy v USA pohybovaly spíše nad evropským průměrem, nyní jej kvůli poklesu kurzu dolaru nepřevyšují.

Stále vysoká poptávka po zkušených odbornících v informačních technologiích roste podle manažera divize technologie Jana Bílka již třetí rok znatelně rychleji než počet profesionálů hledajících nové uplatnění. To má za následek zatím nejvyšší zjištěnou úroveň mezd u naprosté většiny profesí. K největšímu nárůstu loni došlo především u absolventů a odborníků s praxí do tří let, kteří jsou na IT trhu nejvíce žádáni. U nejžádanějších specializací se mzdové ohodnocení pohybuje standardně nad 30.000 Kč měsíčně. To znamená nárůst spodní mzdové hranice proti roku 2006 o 5000 Kč, podotkl.

Ve farmaceutickém oboru se projevuje zájem především o seniorské obchodníky - medicínské reprezentanty, kteří mají minimálně dvouletou zkušenost v oboru, uvedl manažerka Robert Half International pro prodej a marketing Petra Bobková. Ta upozornila na to, že v některých případech se přeceňuje znalost angličtiny. Zaměstnavatel by si prý měl stanovit, zda je opravdu k výkonu dané pozice potřebná. "Znalost angličtiny není stále ani u čerstvých absolventů samozřejmostí," poznamenal Bílek.

Rok 2007 byl podle Bílka ve znamení rostoucí poptávky po všech pozicích v oboru administrativy, zákaznického servisu, lidských zdrojů, logistiky a práva. Zároveň ale prý rostly i požadavky kladené na uchazeče. Pro většinu pozic uvedených v průzkumu Robert Half International je naprosto nezbytná znalost minimálně jednoho světového jazyka na velmi dobré úrovni, uzavřel.

Salary Guide obsahuje souhrnné informace o průměrných mzdách poskytovaných odborníkům v oblastech manažerské podpory, lidských zdrojů, logistiky, zákaznického servisu a práva, v oborech IT a telekomunikací, marketingu a obchodu, financí a účetnictví. Průzkum se uskutečnil od 10. září do 20. listopadu 2007 a celkem bylo osloveno více než 1000 respondentů. Hlavním zdrojem informací byli kandidáti a klienti Robert Half International.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK