MND mají zájem postavit ve Sverdlovské oblasti rafinerii

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jekatěrinburg/Moskva 12. února (zpravodaj ČTK) - Výstavba a provoz nové rafinerie u města Verchoturje ve Sverdlovské oblasti na Urale je cílem memoranda, které podepsali zástupci české společnosti Moravské naftové doly (MND) a vlády této ruské oblasti. O podpisu memoranda, které je prvním krokem ve spolupráci, informoval mluvčí MND Dan Plovajko. Nová rafinerie si může vyžádat investici několika miliard dolarů, přesnější částku zatím nechtějí MND zveřejňovat.

"Jednalo by se o vůbec největší investiční projekt v celé historii společnosti," uvedl generální ředitel MND František Komárek v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Přípravné práce by mohly začít ještě letos a rafinerie by mohla zahájit provoz v roce 2011. Zpracovávat by mohla asi čtyři miliony tun uhlovodíků ročně, z toho 3,5 milionu tun surové nafty a okolo tří miliard metrů krychlových zemního plynu.

Memorandum, které kromě Komárka a předsedy vlády sverdlovské oblasti Viktora Koškarova podepsali i ředitelé čtyř ruských společností, deklaruje základní principy a pravidla spolupráce stran.

"Pokud bude projekt realizován, bude to další milník ve strategické expanzi MND do regionů Ruské federace," uvedl ředitel Komárek. Předseda místní vlády Koškarov zase upozornil, že jeho region už několik let úspěšně na mezivládní úrovni jedná s Českou republikou. "Věříme, že po MND budou následovat další české firmy, které využijí investiční potenciál ve Sverdlovské oblasti," dodal.

V příštích měsících provedou MND hloubkový audit a další analýzy stavu čtyř ruských firem a pak se definitivně rozhodnou, zda budou v projektu pokračovat, uvedl Plovajko. Pokud ano, vytvoří se společnostmi Regioněftěprodukt, AZS Karpinskaja, AZS Centralnaja a Premium společný podnik odpovědný za celý projekt výstavby a následného provozu nové rafinerie.

Nyní zvažovaný projekt není první investicí MND v Ruské federaci. Loni na podzim firma koupila 76 procent podílu v ruských společnostech Nikolajevkaněť a VostokInvestNefť v Uljanovské oblasti. Tyto společnosti mají v místě celkem tři průzkumné licence a výzkum nyní na místě řídí odborníci z moskevské kaneláře MND. Firma také vyhodnocuje své další investice v tomto směru.

V roce 2006 vykázala skupina MND konsolidovaný zisk před zdaněním 2,448 miliardy korun. Společnost pracuje na 21 těžebních ložiscích s denní těžbou kolem 6000 barelů ropy a plynu denně. Provozuje podzemní zásobník zemního plynu Uhřice s kapacitou 180 milionů metrů krychlových.

Finanční a investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka, která má v MND majetkový podíl, dosud investovala v zahraničí více než deset miliard korun. Drží podíly na průzkumných licencích v Pákistánu, kde také těží plyn, dále v Jemenu, Německu, Rumunsku a Rusku. V minulém roce také oznámila plán vstupu na Ukrajinu společně s britskou společností Regal Petroleum. Expanze na tento trh měla být spojena s investicí 6,4 miliardy korun, firma ale nakonec od plánu investovat na Ukrajině ustoupila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK