SEPA harmonizuje platby v eurech

13.02.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


S hotovostí budeme pravděpodobně zacházet čím dál méně. SEPA nám umožní jednotný evropský platební prostor bez omezení bankovními pravidly jednotlivých zemí. Nutnost několika účtů v různých zemích se tak stane minulostí.

Pondělí, 28. ledna, byl historicky první den, kdy mohla proběhnout tzv. SEPA platba. K bezhotovostnímu platebnímu styku v rámci jednotného eurového platebního prostoru SEPA (Single Euro Payments Area) se v České republice připojily zatím tři bankovní domy: Česká spořitelna, ČSOB a UniCredit Bank. I přes to, že již uběhlo přes 14 dní, ostatní banky jakoby možnosti SEPA plateb ignorovali. Naopak pro klienty tří připojivších se bank se otevřely dveře do jednotné oblasti pro realizaci plateb v eurech. Proč vlastně projekt SEPA vznikl? Jaké je jeho postavení v rámci integrace Evropy?


Konec diskriminace i pro bezhotovostní platby


Zavedení eurobankovek umožnilo už v roce 2002 platit za nákupy v eurozóně univerzální měnou. I přes to, že v současnosti má oficiálně zavedené EUR už 15 zemí, nebylo donedávna jednoduché provádět za stejných podmínek i platby bezhotovostní.


Co nastane po úplném zavedení SEPA? SEPA má za cíl uskutečnit, aby veškeré platby v eurech v celé eurozóně byly považovány za tuzemské a stávající rozdělení na vnitrostátní a přeshraniční platby zaniklo.


28. leden ovšem neznamenal kompletní uvolnění evropského mezibankovního světa. Projekt SEPA nelze vnímat jako „jednorázový“, ale jako stále se vyvíjející projekt. V současnosti proběhla pouze jakási první fáze spočívající v zprovoznění bezhotovostních úhrad. Do konce roku 2010 by mělo přijít i přímé inkaso a platby SEPA uskutečňované prostřednictvím platebních karet.


Bezhotovostní úhrady mají také svá pravidla


Pravidla pro bezhotovostní úhrady SEPA jsou jednotným souborem pravidel a postupů pro bezhotovostní úhrady v eurech. Určují jednotnou úroveň služeb a časový plán, v němž jsou zúčastněné finanční instituce povinny jako základní službu provádět bezhotovostní úhrady SEPA. Posuďte sami, zda základní charakteristiky naznačují výhodnost zavedení SEPA:

  • dostupnost v celém systému SEPA – každý zákazník je dosažitelný;
  • na účet příjemce je připsána celá částka;
  • výše platby není nijak omezena;
  • maximální doba vypořádání činí 3 pracovní dny;
  • jako identifikátory se používají čísla a kódy IBAN a BIC.


Prakticky bude převod SEPA probíhat tak, že zadáte číslo účtu příjemce ve formátu IBAN. Tedy před číslo svého účtu musíte napsat ještě kód země s několika nulami za ním. Například IBAN u účtu eBanky vypadá takto: CZ902400000000+číslo vašeho účtu. Kromě IBAN dále uvedete i mezinárodní kód banky příjemce, tzv. BIC, neboli SWIF kód. Ten zase tvoří většinou několik velkých písmen. Například BIC ČSOB vypadá následovně: CEKO CZ PP. Poplatky SEPA převodu se pak automaticky hradí děleným způsobem - plátce hradí výlohy své banky, příjemce hradí výlohy své banky.


SEPA je: oblast, v níž spotřebitelé, podniky a další hospodářské subjekty budou moci provádět a přijímat platby v eurech uvnitř jednotlivých zemí i mezi nimi, a to za stejných podmínek, práv a povinností a bez ohledu na svou zeměpisnou polohu.


Dopad SEPA


Projekt SEPA bude mít značný vliv na všechny zainteresované strany. Především přispěje k silnější konkurenci – eurozóna se stane integrovaným trhem, na němž poskytovatelé mohou nabízet služby bez omezení. Širší výběr mezi poskytovateli služeb společně s úsporami z rozsahu zajistí zákazníkům širší nabídku konkurenčních řešení platebního styku. Spotřebitelům se celkově usnadní platební styk, vzhledem k tomu, že budou potřebovat pouze jeden bankovní účet. Z něj budou provádět bezhotovostní úhrady v eurech a využívat služeb přímého inkasa kdekoli v eurozóně stejně snadno, jako je tomu u vnitrostátního platebního styku. V praxi to usnadní třeba uhrazení nájemného rodině žijící v jiné zemi, než kde odesilatel platby pracuje. Lidé, kteří žijí, pracují nebo studují mimo svou zemi, již nebudou vedle svého domácího účtu potřebovat další účet v zahraničí. Používání platebních karet bude v budoucnu efektivnější, protože spotřebitelé budou moci využívat stejnou kartu pro všechny platby v eurech.



Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ