Olomoucké tvarůžky bojují o zákazníka se zahraničními syrečky

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Společnost Ahold začala ve svých hypermarketech Hypernova a supermarketech Albert prodávat syrečky dovážené ze Slovenska. Pravé olomoucké tvarůžky, které se vyrábí v Lošticích na Šumpersku a dosud měly v českých obchodech výsadní postavení, se tak v poslední době musí vypořádat se stále větší zahraniční konkurencí. Syrečky importované z Německa totiž nabízejí i hypermarkety Kaufland a některé diskontní prodejny.

Loštická tvarůžkárna tvrdí, že zahraniční syrečky prodej Pravých olomouckých tvarůžků zatím nesnížily. Její vedení však očekává zostřený konkurenční boj o české milovníky pikantního sýra s nezaměnitelným aroma.

Sýr nazvaný Bánovecké syrečky, který je do Česka dovážený ze Slovenska, začaly v chladících boxech hned vedle Pravých olomouckých tvarůžků nabízet zhruba tři stovky supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova. Stogramové balení Bánoveckých syrečků stojí 19,9 koruny, za stejnou cenu supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova prodávají i olomoucké tvarůžky. "Syrečky ze zahraničí, konkrétně ze Slovenska, prodáváme z důvodu rozšíření nabídky pro zákazníky. Lidé ale mají stále největší zájem o české syrečky," řekl Libor Kytýr ze společnosti Ahold.

Syrečky s označením "Jemné tvarůžky" do českých obchodů již několik měsíců dodává pražská společnost Alimpex Food. "Dovážíme je z Německa a zásobujeme jimi obchody po celé republice," řekla pracovnice ředitelství společnosti Alimpex Food. Pikantní sýr vyrobený v Německu, který se tvarem a vůní podobá olomouckým tvarůžkům, zhruba rok prodávají také hypermarkety Kaufland. "Zájem o tyto tvarůžky u českých spotřebitelů je a má stoupající tendenci. Samozřejmě naše společnost prodává i tradiční olomoucké tvarůžky," uvedl mluvčí hypermarketů Kaufland Michael Šperl.

Jednatel společnosti A.W. Karel Hlaváček řekl, že společnost Ahold sice dováží Bánovecké syrečky ze Slovenska, vyrobené jsou však v Rakousku. "Je to pro nás určitým způsobem konkurence, i když tvarůžky to vlastně nejsou. Technologie výroby těchto sýrů je velmi odlišná od naší a výsledek také. Je to (Bánovecké syrečky) fádní sýr," uvedl Hlaváček.

Kvůli dovozu rakouských a německých syrečků se na tuzemském trhu podle Hlaváčka zřejmě rozpoutá mezi loštickou tvarůžkárnou a německými či rakouskými výrobci syrečků cenový souboj o zákazníky. "Je to (dovoz syrečků) výsledek volného trhu. Obchodníci hledají cesty, jak rozšířit nabídku sortimentu. A pochopitelně i ceny v tom hrají určitou roli. Předpokládám však, že chuťové rozdíly jsou tak obrovské, že kdo má rád naše tvarůžky, tak nám zůstane nadále věrný," podotkl Hlaváček.

Loštické tvarůžkárně A.W. loni klesla produkce tvarůžků meziročně o zhruba 400 tun na 1900 tun, podle Hlaváčka to však nesouviselo s rostoucím dovozen rakouských a německých syrečků. "Jedním z důvodů (poklesu produkce) byl přísnější hygienický režim kvůli listerii. Dalším důvodem byl potom katastrofální nedostatek tvarohu, který prudce zdražoval," uvedl.

Tvarůžky vyváží A. W. na Slovensko, do Polska a Maďarska. Ojediněle do Rakouska a Německa, kde tvarůžkům konkuruje takzvaný harzský sýr, který se nyní pod označením syrečky dováží do Česka. Firma A.W. pro své tvarůžky zatím neúspěšně usiluje o získání chráněného zeměpisného označení od EU, které podle Hlaváčka podtrhuje specifičnost pikantního sýra z Hané. "Má to význam pro zákazníka i v obchodním styku. Dává to smysl i v tom, že takové označení výrobek přesně definuje a pod pojmem olomoucký tvarůžek nejde koupit něco podobného, například olmützer quargel," vysvětlil Hlaváček.

Proti zeměpisnému označení olomouckých tvarůžků uplatnili své námitky právě Němci a Rakušané. Do těchto zemí se tvarůžky dostaly s vysídlenci. "Kdysi se tvarůžky dělaly v každém hanáckém stavení. Jejich výroba se ale nikdy neuchytila mimo region. Tyto pokusy neuspěly v Kyjově, ve slovenském Sabinově nebo v Krušných horách," uvedl Hlaváček.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK