Rozhodčí řízení aneb než zaklepe exekutor

20.02.2008 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Podle statistik má zhruba desetina půjček problémový charakter. Díky nedostatečné informovanosti klienta o podmínkách půjčky může během několika dnů proběhnout rozhodčí řízení. Pak už jen krůček chybí od nepříjemné návštěvy v podobě exekutora.

Masivní reklamní kampaně společně s pozitivním vývojem mezd zvyšují touhu českého obyvatelstva půjčovat si. Již několik let zadlužení českých domácností vytrvale roste a stále více rodin žije na splátky. Zvláště v období před Vánocemi je stále více mediální pozornosti věnováno úvěrům a půjčkám, plní se schránky akčními nabídkami na rychlé půjčky a touha českého národa zadlužovat se zesiluje. Předvánoční nakupovací nálada tak těší nejen obchodníky, ale mnout ruce si mohou i bankovní i nebankovní finanční instituce.


RPSN pod kontrolou inspektorů


V době zadlužování českého národa získává na významu magická zkratka RPSN. Dokonce takovém, že se České obchodní inspekci čas od času rozhodne zkontrolovat její výši, resp. transparentnost a zveřejňování. Nejinak tomu bylo i před loňskými vánočními svátky. Výsledek? V každém sedmém případě poskytovatelé úvěru neuvádí roční procentní sazbu nákladů na spotřebitelský úvěr, čímž porušují zákon a zároveň klamou spotřebitele.


Co je to RPSN?
Roční procentní sazba nákladů představuje úhrn všech poplatků a jiných nákladů, které musí dlužník při řádném plnění svých povinností z úvěrové smlouvy nutně zaplatit věřiteli vedle jistiny v souvislosti s poskytnutým úvěrem za celou dobu trvání svého závazku. Zahrnuje veškeré náklady s úvěrem spojené, tj. kromě samotných úroků se do ní tedy promítá i cena za přijetí, posouzení a vyhodnocení žádosti o úvěr, cena za vedení úvěrového účtu a další náklady s ním spojené.


"Prověřeno bylo celkem 168 různých reklam a nabídek, z nichž 144 nebylo po vyhodnocení v rozporu se zákonem. V případě 24 reklam a nabídek pocházejících od 21 různých subjektů bylo zjištěno porušení zákona," řekla zpravodajské agentuře ČTK Miloslava Fléglová, mluvčí České obchodní inspekce. Nabídky podle Fléglové obsahovaly úrokovou sazbu nebo jiné údaje týkající se nákladů na úvěr, a proto měl být jejich součástí rovněž ukazatel RPSN nebo příklad jeho výpočtu. U žádné z 24 závadných reklam však tato povinnost nebyla splněna.


Bez ručitele za pár minut? Proč ne


Právě nedostatečná informovanost o podmínkách půjček a případných rizicích dohání nejednu domácnost k opakovanému zadlužování. Každá desátá půjčka má podle bankovních statistik rizikový charakter, v případě nebankovních institucí je toto číslo ještě vyšší, resp. nižší. Pozor by si člověk měl dávat zejména na lákavé nabídky společností, které dokážou nabídnout během pár minut šesticifernou částku bez jakéhokoliv prokazování příjmů či ručitele. A není to jen případ společnosti Provident, která si za půjčení peněz na 27 týdnů nebojí nasadit RPSN ve výši 460,9 %. Alespoň je v tomto směru, narozdíl od mnohých jiných, transparentní a netají svoji úvěrovou politiku, když údaj o RPSN si může jednoduše spočítat každý. Stačí navštívit webové stránky společnosti.


Rozhodnuto během okamžiku


Rychlé peníze se tak mohou značně prodražit, a to nejen díky neúměrným RPSN. Součástí úvěrových smluv totiž bývá doložka umožňující nařídit exekuci mnohem rychleji než rozhodnutím soudu. Nazývá se „rozhodčí“ a v některých smlouvách se jen těžko hledá, zvláště je-li vsunuta mezi několik stránek textu. Sjednáním rozhodčí doložky je v případě sporů vyloučeno rozhodování u soudu a na řadu přichází mimosoudní řešení neboli rozhodčí řízení. Jednotlivé smluvní strany se tedy smluvně dohodnou, že veškeré spory, které by mohly vzniknout ze smlouvy nebo v souvislosti s ní, včetně jejího porušení, budou rozhodovány v řízení u rozhodce vybraného navrhovatelem (žalobcem).


V případě, že se jedná o spotřebitelský spor, osud klienta je v rukou nezávislého rozhodce stanoveného žalobcem, tj. v případě rychlých půjček finanční institucí. Podle Sdružení obrany spotřebitelů stávající legislativa soukromým spotřebitelům v tomto směru příliš nenahrává a do role silnějšího staví firmy.


Na rozdíl od soudního řízení má to rozhodčí několik nesporných výhod, a to rychlost, menší formálnost, a tedy i nižší náklady na řízení. V praxi je běžné, že u jednodušších případů je vydán rozhodčí nález do 30 dnů ode dne podání žaloby. Vzhledem k tomu, že rozhodčí řízení je jednoinstanční, je vydaný rozhodčí nález i velmi rychle pravomocný a vykonatelný. A právě rychlost a malá informovanost klientů společně s osobou rozhodce tak mohou způsobit, že během několika málo dnů může na dveře zaklepat nepříjemná návštěva v podobě exekutora. Ten přitom může dlužníkovi zabavit téměř veškerý majetek a obestavit jeho účty i mzdu. Může mu vybrat finanční prostředky z jeho stavebního spoření či penzijního připojištění a dokonce mu “sáhnout“ na sociální dávky i důchod. Zabavit mu nemůže jen hotovost do tisíce korun, věci jeho osobní potřeby či základní vybavení domácnosti. Proto je důležité vždy smlouvy pečlivě prostudovat, jakákoliv nepozornost se může prodražit.


Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY