Japonské akcie prudce oslabily

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. února (ČTK) - Japonské akcie se propadly o více než tři procenta na týdenní minimum. Investory přiměla k vybírání zisků zpráva o tom, že firma KKR Financial Holdings opět odložila splacení dluhu. Na poklesu se velkou měrou podílely realitní společnosti.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 oslabil o 3,3 procenta na 13.310,37 bodu, tedy na nejnižší úroveň od 13. února. Širší index Topix klesl o 3,2 procenta na 1302,72 bodu.

List Financial Times uvedl, že KKR, která je dceřinou firmou investiční skupiny Kohlberg Kravis Roberts & Co, zahájila nové kolo jednání s věřiteli a zmeškala splacení cenných papírů stanovené na minulý pátek. "Skutečně to poškodilo důvěru (na trhu)," řekl analytik Hiroaki Osakab ze společnosti Chibagin Asset Management.

Podle některých obchodníků ale byla zpráva pouze využita jako omluva pro vybírání zisků. "Investory prostě přešla chuť k nakupování," řekl Micušige Akino ze společnosti Ichiyoshi Investment Management.

Na devizovém trhu smazal japonský jen počáteční ztráty, protože pokles na akciových burzách přiměl investory k odklonu od rizikových investic, což zvýhodnilo bezpečné měny s nízkými úroky. Kolem 8:00 SEČ euro vůči jenu oslabilo o 0,1 procenta na 158,57 JPY, poté co se během dne vyšplhalo až na 159,28 JPY. Dolar zůstal vůči jenu bez výraznějších měn na 107,80 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK