Kofola rozšířila své portfolio o slovenský nápoj Vinea

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. února (ČTK) - Česká společnost Kofola koupila značku Vinea. Dosavadním výhradním vlastníkem ochranné známky byla slovenská vinařská společnost Vitis Pezinok. Obě nápojářské firmy se na transakci dohodly koncem roku 2007 a smlouvu podepsaly na konci ledna, sdělila firma Kofola. Hroznový nealkoholický nápoj Vinea se vyrábí od roku 1974.

"Ve značce Vinea vidíme značný potenciál," uvedl generální ředitel slovenské Kofoly Marián Šefčovič. Důvodem prodeje ochranné známky jsou podle generálního ředitele Dušana Hechta strategické záměry společnosti Vitis Pezinok. K informacím o prodeji značky Vinea se Kofola dostala údajně zhruba před rokem.

Jednotlivé produkty značky Vinea se budou během přechodného období vyrábět v závodě společnosti Vitis Pezinok. Postupně se bude jejich výroba přesouvat do závodu Kofola v Rajecké Lesné, kde se bude vyrábět společně s dosavadními produkty.

Vinea je produkt z přírodního hroznového moštu, vyráběný bez přídavku barviv. Nápoj začal vyrábět Vinársky závod v Pezinku v roce 1974. Originální nápoj na bázi hroznového moštu namíchal tým výzkumníků v Komplexním výzkumném ústavu vinařském a vinohradnickém. V době, kdy se začala Vinea vyrábět, byla jediným nealkoholickým nápojem na bázi hroznového moštu na trhu. Dnes má Vinea na trhu hroznových nealkoholických nápojů podle Hechta dominantní postavení.

Kofola je podle výše tržeb trojkou na českém trhu (za firmami Coca Cola a Karlovarské minerální vody) a patří k nejvýznamnějším výrobcům nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Firma vznikla v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc. Působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, exportuje však i do dalších zemí. Dceřiné společnosti řídí a.s. Kofola Holding se sídlem v Ostravě. Skupina loni ve střední Evropě utržila 4,5 miliardy korun, což je v porovnání s rokem 2006 nárůst o 15 procent. V Česku tržby vzrostly bezmála o třetinu na tři miliardy korun. Firmu vlastní řecká rodina Kostase Samarase.

Společnost Vitis Pezinok je s roční produkcí 120.000 hektolitrů podle Hechta největším výrobcem vína na Slovensku. Nealkoholický nápoj Vinea se dostal i před nejvyšší slovenský soud. Ten ale před rokem zamítl snahu konkurenční firmy Víno Nitra, aby soud určil, že ochranná známka Vinea zanikla ještě v roce 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK