Odbory: Zaměstnávání přes agentury provázejí daňové úniky

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Zaměstnávání pracovníků zapůjčených z personálních agentur vede podle odborů k daňovým únikům v řádu miliard korun ročně. Odboráři proto požadují zpřísnění pravidel pro agentury a jednoznačný právní rámec. Novinářům to dnes po jednání tripartity řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

"Daňové úniky z agenturního zaměstnávání mohou být pět až deset miliard korun ročně. Jde však jen o hrubý odhad vypočítaný na základě údajů od personálních agentur," řekl předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Některé agentury podle Středuly používají řadu triků, jak se vyhnout placení daní za zaměstnance. Například některým slovenským dělníkům dávají jen minimální mzdu a zbytek výdělku jim vyplácejí jako nedaněné cestovní náhrady.

"Vláda chce tuto problematiku dále sledovat," řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. "Agenturní práce představuje cestu k větší flexibilitě pracovního trhu, na druhé straně je třeba aby tato oblast podnikání běžela podle jasně stanovených pravidel," dodal Nečas.

Právě flexibilitu si u agenturního zaměstnávání chválí zaměstnavatelé. I oni však podle generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Zdeňka Lišky připouštějí, že je třeba přijmout právní úpravu, aby jej nebylo možné zneužívat.

Agentury, které zapůjčují firmám zaměstnance, prožívají nyní podle odborářů rozkvět. V České republice je jich nyní zhruba 1800. Středula tvrdí, že jich může být i více, protože řada z nich operuje i bez licence. Kolika zaměstnancům ale dávají práci, prý nyní není možné zjistit.

Fenomén je podle Štěcha nekalou soutěží mezi firmami. Agenturní zaměstnávání, které má být pouze doplňkem pro sezónní práce, údajně používají i velké firmy v případech, kdy pro něj nejsou důvody. Například tehdy, když má podnik stálé zakázky.

Odboráři rovněž kritizují, že v řadě případů jsou agenturní pracovníci za stejnou práci odměňováni výrazně méně než kmenoví zaměstnanci. Takový případ odhalil nedávno inspektorát práce ve Škodě Auto, podle Středuly jde ale o velmi rozšířený jev. Inspektoři navíc podle něj mají ztížené podmínky při kontrole zahraničních pracovníků, kteří jsou přes pracovní agentury najímáni nejčastěji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK