FAKTOGRAFIE-Komentáře člena bankovní rady ČNB Řežábka

26.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následují komentáře člena bankovní rady České národní banky Pavla Řežábka pro tiskové agentury po úterní tiskové konferenci o padělaných penězích...

...

K VÝHLEDU ÚROKOVÝCH SAZEB

"Já bych preferoval spíše na nějakou dobu stabilitu (úrokových sazeb), protože zvyšování sazeb v loňském roce bylo několik a v letošním roce na únorovém zasedání také."

"Ale na druhou stranu... tlak poptávky je pro mě jedním z nejdůležitějších a jestliže by k tomu mělo dojít, tak bychom měli reagovat velice rychle bez ohledu na cokoliv jiného."

"Souhlasím s tím, co říká pan guvernér, že možný pohyb (úrokových sazeb) je na obě dvě strany."

"Jestliže by došlo k pokračování inflačních tlaků, zejména na trhu práce, ...jestliže tento poptávkový tlak by dostal impuls, požadavkům odborů na zvýšení mezd by bylo vyhověno..., pak bychom podle mého názoru měli reagovat zvýšením sazeb."

K HODNOCENÍ IMPLIKOVANÉ TRAJEKTORIE SAZEB Z PROGNÓZY ČNB

"Pro mě je relativně málo pravděpodobné, že by mělo dojít v tak krátkém období k až tak výraznému poklesu sazeb."

K HODNOCENÍ EKONOMIKY

"Neměli bychom se zabývat pouze aktuálními údaji... již v loňském roce v pololetí byly zřejmé jisté tlaky, které přijdou... nižší úroda měla jistý vliv na cenový posun v potravinách."

"Proti tomu se objevila finanční krize."

"Je otázka, která z těchto dvou větví 'vyhraje'. Domnívám se spíš, že větším nebezpečím může být pro celý svět zpomalení ekonomiky."

KE KORUNĚ

"Nervozita na finančních trzích zapříčinila investování do české koruny, která je považovaná za stabilní přístav pro celosvětové finance v současné době."

"Já neříkám, kdy může koruna zkorigovat, je to obecné očekávání, že koruna by měla zkorigovat."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK