TIC: Obecní společnosti často nedodržují zákony; chybí kontrola

28.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Obecní obchodní společnosti nedodržují podle studie nevládní organizace Transparency International ČR (TIC) často zákon o veřejných zakázkách. Nejasná je rovněž veřejná kontrola těchto firem vlastněných městy. Orgány těchto společností navíc radnice obsazují spřízněnými lidmi namísto odborníků, upozorňuje zveřejněná studie.

TIC se zabývala fungováním 210 společností založených podle obchodního zákoníků, které vlastní 13 krajských měst včetně Prahy. Vytvoření těchto firem je sice podle organizace v řadě případů výhodné, zároveň ovšem přináší rizika spojená s efektivním vynakládáním veřejných peněz. Současná legislativa přitom místní samosprávy nijak neomezuje v zakládání obchodních společností či v majetkových vstupech do již existujících subjektů.

Provedená studie krajských měst podle ředitele TIC Davida Ondráčky ukázala, že nejproblematičtější je situace kolem správného uplatnění a dodržování zákona o veřejných zakázkách. "Obecní obchodní společnosti nedodržují či nesprávně implementují zákon o veřejných zakázkách. Některé firmy za období květen 2004 - září 2007 nevyhlásily žádné zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách," upozornil. Podle něj je přitom nepravděpodobné, že by firmy nenakupovaly zboží nebo služby, jejichž hodnota přesáhla dva miliony korun.

Tento stav je tak podle studie i důsledkem nedostatečné kontroly a transparentnosti fungování obecních společností. "Pouhá polovina sledovaných společností zveřejňuje své výroční zprávy na internetu," uvedl Ondráčka.

Proto je podle něj nutné zvýšit kontrolu obecních obchodních společností v oblasti zadávání veřejných zakázek nebo zvýšit transparentnost finančních toků v těchto firmách. "Standardem by mělo být rovněž zveřejňování výročních zpráv na internetu," uvedla TIC. Vhodné by podle studie bylo rovněž upravit daňový a účetní systém tak, aby samosprávy nebyly vedeny k masovému zakládání obchodních společností.

TIC tak doporučuje, aby obecní samosprávy v souladu se svým základním posláním utlumily klasické podnikatelské aktivity a soustředily se na základní okruh nekomerčních činností.

Více než 40 procent HDP je totiž v České republice vytvářeno veřejným sektorem. "Podstatná část těchto prostředků je vydávána na zajišťování služeb občanům na úrovni obecních samospráv, jež k tomu v řadě případů používají takzvané obecní obchodní společnosti," upozornila organizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK