POROVNÁNÍ OBORŮ: Žurnalistika a mediální studia

06.03.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Mezi absolventy je o společenskovědní obory velký zájem. Řada škol se tomu přizpůsobuje rozšiřováním nabídky o nové studijní obory. Obor žurnalistika, případně mediální studia, je také poměrně mladý, třebaže již působí spíše tradičním dojmem. Co vám studium žurnalistiky může na různých školách přinést?

Obor Žurnalistika, Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Charakteristika oboru
Studium je koncipováno tak, aby podpořilo rozvoj logického, analytického a kritického myšlení, rozvoj komunikačních dovedností i jazykových kompetencí. Dále je kladen důraz na dovednosti při vyhledávání a zpracovávání informací a práci v oblasti informačních technologií. Zároveň je zde věnován prostor týmové práci, vzdělání v řadě oblastí spojených se společenským životem a vzdělání v oblasti právního a etického rámce žurnalistiky.

Přijímací zkouška
Uchazeči jsou vybírání na základě testu Obecných studijních předpokladů v rámci Národních srovnávacích zkoušek společnosti Scio.

Šance na přijetí
Počet uchazečů přihlášených v loňském roce: 130
Počet přijatých uchazečů: 62
Odhad počtu přijatých pro příští akademický rok: 65

Stránky fakulty: www.upol.cz/fakulty/ff


Obor Žurnalistika, Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity

Charakteristika oboru
Obor klade důraz na všeobecné vzdělanostní zázemí a zároveň zprostředkovává vybrané teoretické poznatky z oblasti teorie masové komunikace a mediálních studií. Obor poskytuje profesní přípravu, studentům umožňuje profilování pro práci v jednotlivých tradičních (tisk, rozhlas, televize) i tzv. nových médiích.

Přijímací zkouška
Přijímací zkouška je dvoukolová. Písemná část se skládá z testu z volitelného cizího jazyka a z integrovaného testu, který ověřuje všeobecný, historický, kulturní a politický přehled, znalosti spisovné češtiny, jazykovou tvořivost, intuitivní řešení tvůrčích problémů a schopnost jazykové stylizace. Ústní část má prověřit základní orientaci uchazeče v aktuálních otázkách české společnosti, světové politiky, kulturního dění apod. Dále uchazeč hovoří o své motivaci ke studiu, což je spojeno s diskuzí nad seznamem četby a případnými ukázkami vlastní tvorby.

Názor studentky
Katka, 1. ročník bakalářského studia
Co se týče docházky, je studium poměrně náročné. Máme hodně hodin, na kterých je docházka povinná (plus mínus tři omluvy za semestr). Domácí příprava však zabere minimum času.
O naší škole se říká, že patří k těm nejjednodušším, s čímž - po porovnání zkušeností s kamarády - naprosto souhlasím.
Studium žurnalistiky bych doporučila všem, kteří mají rádi češtinu. Té je hodně a jen tak se jí nezbaví. Jinak je studium poměrně zajímavé a kreativní a pozvolna nás naučí i něco o zvolené branži. Mám-li být ale upřímná, myslím, že měsíční praxe v novinách je podstatně přínosnější.
Na škole jsem velice spokojená. Dlouho jsem si ji idealizovala jako pohodovou školu se zajímavými předměty a moje očekávání se více než naplnila. Jsem doslova nadšená. Praxe, kterou zajišťuje škola, sestává pouze z novin a internetového magazínu, které si sami vydáváme. Později budeme muset mít praxi v předních českých médiích, kterou si jako sebevědomí, ambiciózní, flexibilní a všeho schopní žurnalisté budeme muset umět zařídit víceméně sami.

Stránky fakulty: fsv.cuni.cz


Obor Mediální studia a žurnalistika, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Charakteristika oboru
Obor poskytuje základní znalosti z teorie a dějin kultury, masové komunikace, teorie a dějin žurnalistiky, novinové, rozhlasové a televizní tvorby a on-line produkce. Také uchazečům nabízí základy právního myšlení, potřebné pro žurnalistickou praxi. Obor je možné kombinovat s dalšími obory na FSS, což umožňuje specializaci na kulturní, politickou, ekonomickou, sociální či sportovní publicistiku.

Přijímací zkouška
Přijímací zkoušky jsou nahrazeny Národními srovnávacími zkouškami společnosti Scio. Uchazeč musí absolvovat Národní srovnávací zkoušku z Obecných studijních předpokladů a ze Základů společenských věd, každý z testů alespoň v jednom termínu. Fakulta uznává pouze tyto termíny NSZ: 9.2. 2008, 29. 3. 2008, 1.5. 2008.

Šance na přijetí
Počet uchazečů přihlášených v loňském roce: 636
Počet uchazečů přijatých v loňském roce: 81

Názor studenta
Lenka Š., 1. ročník magisterského studia (v návaznosti na bakalářský stupeň na téže škole i oboru)
V Brně jsem uvítala možnost studovat žurnalistiku s dalším oborem, v rámci mého zájmu, s historií.
Studium žurnalistiky rozhodně nepatří k těm náročnějším. Záleží na tom, čemu se chce člověk věnovat. V Brně je možné v rámci bakalářského stupně studovat jak praktickou žurnalistiku, mediální studia, tak i specializaci zaměřenou na digitální média.
Předměty byly většinou zaměřené prakticky, což mně osobně velmi vyhovovalo. Ústní zkoušku jsem neměla ani jednu. Testy psané na počítači s uzavřenými otázkami bývají zpravidla jednoduché. O poznání náročnější jsou testy z dějin žurnalistiky.
Myslím si, že studium žurnalistiky není zbytečné, ale na druhou stranu je potřeba je spojit ještě s dalším oborem (obory). Jen po vystudování žurnalistiky se podle mého názoru nikdo dobrým novinářem nestane. Za velmi užitečné považuji předměty týkající se novinářské etiky a pak předměty, kde studenti mohou diskutovat s uznávanými novináři současné české či zahraniční mediální scény.
Obor je zaměřen spíše teoreticky. Na specializaci praktická žurnalistika zajišťovala praxi i škola, a to nejen u nás v ČR (v regionálních Denících), ale také v Německu. Byla možnost zajistit si praxi sám, což je lepší varianta v případě, že už má člověk kontakty, ví, co chce dělat, popř. má spíše než o tisk zájem o práci v jiných médiích.

Stránky fakulty: fss.muni.cz

Zdroj informací: stránky jednotlivých fakult


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Králíková