Zájem o nové akcie Société Générale převýšil nabídku

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. března (ČTK) - Francouzská banka Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku a v současné době se vzpamatovává z odpisů za miliardy eur, bez problémů prodala nové akcie. Banka dnes potvrdila informace, které se v pondělí objevily ve francouzských médiích. Dodala, že zájem byl větší, než očekávala.

Emise nových akcií, které přednostně získají současní majitelé, bance podle plánu vynesla asi 5,5 miliardy eur (zhruba 138 miliard Kč). Zájem ale nabídku předčil asi o 80 procent. Úpis akcií zorganizovaly investiční banky JP Morgan a Morgan Stanley.

Société Générale požádala akcionáře o peníze, aby doplnila základní jmění. To jí kleslo kvůli ztrátě z obchodování, ze které banka viní makléře Jérôma Kerviela. Když jeho nadřízení zjistili, že makléř podváděl, uzavřeli všechny jeho pozice, a realizovali tak ztrátu asi 4,8 miliardy eur.

Na každé čtyři akcie Société Générale, které současní akcionáři vlastní, bylo možné žádat jednu akcii novou, a to za zvýhodněnou cenu 47,50 eura. Část akcionářů podle agentury Reuters nabídky využila zřejmě jen proto, že spoléhají na prodej banky. Případný zájem konkurence by totiž zřejmě vedl k dalšímu růstu kurzu.

V souvislosti s prodejem banky se jako o zájemci nejčastěji hovoří o jiné francouzské bance BNP Paribas. Ta už sama přiznala, že možnost převzetí Société Générale zkoumala. Téměř s jistotou ale nelze očekávat, že by se novým majitelem banky stal nějaký zahraniční ústav. Francouzská vláda totiž dala najevo, že v takovém případě by asi zakročila.

Generální ředitel Société Générale Daniel Bouton opakovaně řekl, že zatím s prodejem banky nepočítá. A úspěšné zvýšení základního jmění mu prý dává za pravdu, že banka si povede lépe, když zůstane samostatná. Zaměří se prý na oblasti, kde má nejlepší možnost růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK