MfD: Od léta se začne vypínat signál ČT2

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) navrhuje, aby analogový signál druhého programu České televize (ČT2) přestal letos vysílat v šesti českých krajích. Program ČT2 by tam pak měl vysílat jen digitálně. Podle Mladé fronty Dnes s tím počítá návrh, který má schválit vláda.

Změna by se měla týkat významné části obyvatel Prahy, Brna, Plzeňského, Ústeckého, Jihočeského a Středočeského kraje. V posledních třech jmenovaných krajích bude signál vypnut ze dne na den, a to už v červenci a v srpnu. Vypínání analogové ČT2 se nebude týkat celého kraje, ale pouze hlavního vysílače, ze kterého však přijímá signál nejvíce lidí.

Lidé, kteří si nepořídí set top box, což je zařízení umožňující příjem digitálních televizí, o druhý program přijdou. Ti co si set top box koupí, získají k ČT2 navíc zpravodajskou ČT24 nebo kanál ČT4 Sport. Nejlevnější set top boxy lze pořídit za tisíc korun, píše MfD.

Nové programy, které přinese přechod na digitální vysílání, budou do českých domácností pronikat o rok déle než se předpokládalo. Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj se digitální televize dočkají až v roce 2011.

Návrh ČTÚ nyní posuzuje ministerstvu průmyslu. "Zatím ho studujeme a nemohu tedy v tuto chvíli říci, jestli ještě dozná změn, či nikoliv," uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. Jasno by podle něj mělo být do konce března. Původní návrh počítal s ukončením stávajícího vysílání na podzim roku 2010. Kritizovali jej ale zástupci komerčních televizí a Českých radiokomunikací.

"Současný návrh je kompromisem, na němž se dohodly všechny strany," řekl šéf televize Óčko Jiří Balvín. "Vzhledem ke všem průtahům jsme nyní nemohli klást reálné požadavky a opakovat, že se vše musí stihnout do dvou let," dodal.

Televize Óčko zatím jako jediná z nově vznikajících stanic vysílá. Zatím v Praze a okolí, během jara by se mohla objevit i na Brněnsku. Podle MfD má okolí Brna v hledáčku televize Prima, pro niž zajišťuje digitální vysílání stejná společnost jako pro Óčko - Czech Digital Group. "Digitální vysílání budeme chtít v okolí Brna spustit ještě před zahájením Eura," uvedl generální ředitel Primy Marek Singer. Óčko by pak mohlo začít vysílat na jižní Moravě spolu s Primou.

Hlavní vysílače v Praze, středních Čechách, okolí Ústí nad Labem, Brna a Plzně mají začít šířit digitální signál během září a října. V několika krajích musí dojít k ukončení vysílání programu ČT2 a k jeho rychlému převodu do digitálu.

Výhrady k rychlosti digitalizace stále vyjadřují České radiokomunikace, podle kterých je plánovaná rychlost pokrývání příliš vysoká. "Reálným termínem ukončení digitalizace je rok 2012," uvedl ředitel Úseku pro transformaci společnosti Kamil Levinský.

Digitální televize není pro některé oblasti republiky novinkou. V Praze se zkušebně vysílá několik let. Kromě programů České televize lze naladit také Novu, Primu či Óčko. Digitální vysílání je možné naladit také v okolí Brna, Ostravy, Ústí nad Labem a Domažlic. Právě Domažlicko se loni stalo první oblastí, v níž skončilo vysílání analogové televize, napsala dnešní Mladá fronta Dnes.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK