Proč přijmout euro?

26.03.2008 | , Finance.cz
EU


Skutečnost, že přijetí eura bude pro naši ekonomiku znamenat řadu pozitiv je často zmiňována. Nicméně specifická charakteristika očekávaných přínosů poměrně pokulhává. Co lze tedy od tohoto kroku očekávat?

Náklady související s přijetím eura jsou převážně makroekonomického charakteru, tj. týkají se celého národního hospodářství. Zatímco přínosy se projeví zejména na mikroekonomické úrovni, čili budou mít dopad převážně na podnikovou sféru a domácnosti. Očekávaných pozitiv je mnoho, nicméně většinou jsou těžce kvantifikovatelné. To je dáno tím, že některé z nich se projeví ihned, čili v krátkém období po vstupu do eurozóny a jiné až v delším časovém horizontu. Některé klady související s přijetím eura mohou mít nepřímý charakter – nejsou přímým důsledkem jeho přijetí, ale jsou s touto událostí velice úzce spojeny.


Co nám euro přinese?


Nyní se podívejme na konkrétní přínosy, které lze od výměny koruny za euro očekávat. Jedním z nejvíce zřejmých pro občany je odstranění transakčních nákladů spojených s výměnou domácí měny za měnu zahraniční. Jedná se o rozdíl mezi cenou, za kterou je měna prodávána a vykupována, ale taktéž poplatek, který si banky za tuto transakci účtují. Celková výše takto ušetřených nákladů závisí na velikosti dané měnové unie – v tomto případě eurozóny. Z hlediska našeho úhlu pohledu a v okamžiku, kdy všechny členské země (které nemají vyjednanou výjimku jako Velká Británie) přijmou euro, bude možné platit v rámci celé Evropské unie jednou měnou bez nutnosti její konverze.


Konec účetnictví ve dvou měnách: S odstraněním transakčních nákladů souvisí i pokles administrativních nákladů spočívajících v nutnosti firem obchodujících se zeměmi eurozóny vést účetnictví ve dvou měnách.


Odstranění nejistoty ohledně budoucího vývoje nominálního měnového kurzu (čili kurzového rizika) má bezpochyby pozitivní vliv na ekonomiku jako celek. Následkem eliminace kurzového rizika dojde ke snížení nejistoty ohledně budoucích cen a tudíž i k vytvoření lepších podmínek pro rozhodování domácností o spotřebě a firem o investicích.


Podnikatelé se mají proč těšit


Je jasné, že z přijetí eura budou nejvíce těžit podniky, jejichž produkce a obchodní činnost směřuje do zemí eurozóny. Firmám odpadnou náklady související s nutností zabezpečit se proti neočekávaným změnám kurzu skrze finanční trhy. Jakmile budou svoji produkci prodávat ve stejné měně, vytvoří se pro ně mnohem více transparentní a stabilní prostředí pro plánovaní jejich aktivit, neboť firma bude jasně vědět kolik za stoji produkci utrží.


Investiční aktivita domácích firem vzroste: V souvislosti s odstraněním kurzového rizika lze očekávat pokles reálných (dlouhodobých) úrokových sazeb a důsledkem může být vyšší investiční aktivita domácích firem v důsledku zlevnění domácích investičních zdrojů.


Zavedení jednotné měny po celé unii přispívá taktéž k větší transparentnosti cen, neboť veškeré zboží a služby jsou vyjádřeny ve stejné měně a spotřebitelé tak mají lepší možnost je porovnávat a racionálněji si vybírat. To může přispět k tlaku na firmy snižovat ceny a zvýšit konkurenci a prohloubit vzájemný obchod na vnitřním trhu unie s pozitivními důsledky pro spotřebitele.


Slovinsko příkladem


Samozřejmě, že tento výčet není zcela kompletní a benefitů odvíjejících se od přijetí eura je více. Výše uvedené však představují bezprostřední přínosy, které jsou nejvíce viditelné. Navíc to, jaké pozitiva nám tento krok přinese, bude záviset do značné míry i na úrovni naši připravenosti přijmout euro. Neméně důležitá je i informovanost obyvatelstva. Zde bychom se do budoucna mohli inspirovat Slovinskem, které vynaložilo značné úsilí, aby zajistilo pokud možno hladký přechod z tolaru na euro. Rozsáhlá informační kampaň tamní vlády se zdařila, neboť přes 90 % obyvatel bylo s procesem přeměny měny spokojeno a Slovinsku se podařilo taktéž zabránit obávaného cenovému skoku v souvislosti s přeceňováním zboží na jinou měnu.

Autor článku

Petra Černíková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 5 krát