OSVČ nebo raději zvolit obchodní společnost?

19.03.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Rozhodli jste se, že je na čase zkusit štěstí v podnikání? Dříve než začnete běhat po úřadech je třeba zvolit si jednu z možných forem podnikání. Rozhodnutí o typu společnosti není jednoduché, poradíme vám, jaká kriteria jsou pro výběr důležitá.

Téma týdne: Začínáme podnikat

Zatímco u některých činností je již příslušným právním předpisem stanovena forma podnikání, u většiny činností je možné svobodné rozhodnutí a zvolení si určité právní formy.

Při rozhodování zda podnikat jako fyzická osoba, či zda si vybrat některý z typů obchodní společnosti (veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, společnost s ručením omezeným) je dobré si stanovit několik faktorů, podle nichž se lze rozhodovat. Jedná se především o tyto základní ukazatele:

  • Ručení za závazky
  • Rozhodovací pravomoci
  • Vlastnictví majetku
  • Způsob zdanění a nakládá s HV
  • Způsob vedení účetnictví


Podívejme se na tyto konkrétní faktory podrobněji a  především jaké jsou v nich rozdíly co se týče jednotlivých forem podnikání.


Ručení za závazky


Jedním z důležitých faktorů, který by si měl každý začínající podnikatel dobře promyslet,  je způsob ručení za závazky. Existují v podstatě dvě formy ručení. Ručit za závazky lze veškerým svým majetkem. Zde je třeba zdůraznit, že pokud nedojde k omezení společného jmění manželů, pak je předmětem ručení veškerý majetek manželů, který mají ve společném jmění manželů. Druhou možností je, že za závazky ručí obchodní společnost a to celým svým majetkem, případně její vlastníci ručí za závazky společnosti do výše nesplacených vkladů.

Celým svým majetkem ručí za závazky:

  • fyzická osoba podnikatel,
  • společníci veřejné obchodní společnosti a to společně a nerozdílně
  • komplementáři komanditní společnosti

V případně obchodních společností, ručí společnost celým svým majetkem a do výše nesplacených vkladů potom:

  • komanditisté komanditní společnosti
  • společníci společnosti s ručením omezeným a to společně  a nerozdílně do výše souhrnu nesplacených částí vkladů


Rozhodovací pravomoci


I zde jsou v zásadě dvě možnosti rozhodování a to tak, že buď rozhoduje přímo podnikatel, nebo a to především v obchodních společnostech mohou rozhodovat i úplně jiné osoby než jsou vlastníci. Způsob rozhodování v kapitálových společnostech je většinou zakotven  v základních dokumentech, kterými jsou společenská smlouva či stanovy. O zásadních záležitostech pak rozhoduje valná hromada.

Rozhodovací pravomoci dle forem:

  • fyzická osoba podnikatel rozhoduje zcela samostatně
  • ve veřejné obchodní společnosti jsou k vedení oprávněni všichni společníci a to dle předem dohodnutých zásad
  • v komanditní společnosti jsou k obchodnímu vedení oprávněni pouze komplementáři (ručí celým svým majetkem); o ostatních záležitostech rozhodují všichni, každý má jeden hlas
  • u společnosti s ručením omezeným přísluší obchodní vedení jednatelům; o ostatních záležitostech rozhodují společníci zpravidla dle výše podílů


Vlastnictví majetku


Zatímco věci a práva zahrnuté v obchodním majetku právnické osoby jsou jejím vlastnictvím, věci a práva zahrnuté v obchodním majetku podnikatele – fyzické osoby, jsou jeho vlastnictvím, mohou být také součástí společného jmění manželů, pokud nedošlo k jeho úpravě.


Způsob zdanění a nakládání se ziskem


Daň z příjmů je rozdělena na daň z příjmů fyzických a právnických osob. Tyto daně se také rozdílně použijí podle toho jakou formu podnikání si budoucí podnikatel zvolí.

Dani z příjmů fyzických osob podléhá:

  • zisk podnikatele - fyzické osoby
  • zisk společníků veřejné obchodní společnosti
  • zisk komplementářů komanditní společnosti

Dani z příjmů právnických osob podléhá:

  • část zisku komanditní společnosti připadající na komanditisty
  • zisk společnosti s ručením omezeným

Také podle druhu společnosti dochází k rozdělení případného zisku nebo ztráty. Již z výše uvedeného je zřejmé, že část zisku získávají fyzické osoby, společníci veřejné obchodní společnosti (rovným dílem) či komplementáři ještě v nezdanění formě. Ostatním je zisk, který je ziskem společnosti (daní se daní z příjmů právnických osob), rozdělován obvykle v poměru jejich splacených vkladů.


Účetnictví


Zákon o účetnictví stanoví, kdo je povinen vést účetnictví. Vést účetnictví jsou povinny právnické osoby a to ode dne jejich vzniku, tedy ode dne jejich zápisu v obchodním rejstříku. Ovšem v některých případech jsou povinny vést účetnictví také fyzické osoby. Jedná se především o podnikatele fyzické osoby, které se povinně nebo dobrovolně zapíší do obchodního rejstříku.
Podnikatelé fyzické osoby, kteří nemusí vést účetnictví si potom mohou zvolit buď vedení daňové evidence, či jen vedení záznamů o příjmech a evidenci pohledávek, pokud se rozhodnou využít výdajových paušálů.


Jeden článek určitě nestačí k rozhodnutí jakou společnost založit v případě, že se rozhodnete podnikat. Přinesl vám pouze nástin hlavních kriterií, které mohou vaše rozhodování ovlivnit. Určitě ještě existují další faktory, o kterých jsme se nezmínili. Nejvíce informací o jednotlivých společnostech najdete v obchodním zákoníku, který naleznete také na našich stránkách.


Právo podnikat je jedním ze základních práv každého z nás. Ovšem začátky nemusí být vždy jednoduché. Právě jim se tento týden v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Postupně se podíváme na podnikatelský plán, volbu právní formy podnikání, zahájení podnikání a formy financování.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY