Výpisy z trestního rejstříku si zřejmě úřady budou předávat samy

19.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Výpis z rejstříku trestů by si měli už v blízké budoucnosti obstarávat sami úředníci, kteří jej požadují. Žadatelé tak už nebudou muset trávit čas opatřováním výpisu. Změnu dnes přijal Senát, k jejímu definitivnímu schválení tak schází pouze podpis prezidenta.

Výpis z trestního rejstříku je jedním z nejčastěji požadovaných dokladů a rejstřík jich ročně vydá téměř jeden milion. Dokument nejčastěji potřebují lidé kvůli vydání řidičského průkazu, jen v těchto případech jde o 300.000 výpisů ročně. Dalšími důvody jsou povolení k prodloužení pobytu, udělení státního občanství nebo vydání licencí k provozování různých činností, jako jsou třeba pojišťovací zprostředkovatel nebo taxislužba. Vyzvednutí výpisu z rejstříku trestů často provází zdlouhavé čekání ve frontách.

Nově by si úředníci sami elektronickou cestou obstarávali informace, které požadují. Úřad by také získal aktuální informace, které si může kdykoliv ověřit. V současnosti totiž osoba po vydání výpisu nemusí změnu vždy a včas úřadu oznámit. Zmizela by také možnost padělání výpisu.

Změna se ale týká pouze případů, kdy výpis požadují úřady. Pro jiné účely, například pro výběrové řízení na pracovní místo, kdy je bezúhonnost prokazována výpisem, zůstává povinnost opatřit si výpis z evidence rejstříku trestů fyzické osobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK