Jak financovat rozjezd firmy?

21.03.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Se zahájením podnikání se pojí řada důležitých kroků bez nichž žádný zajímavý podnikatelský nápad nemůže být nikdy realizován. Zcela zásadním pro každého začínajícího podnikatele je však vždy problém financování rozjezdu firmy.

Téma týdne: Začínáme podnikat

Finanční zajištění plánovaných podnikatelských aktivit je nedílnou součástí každého podnikatelského plánu. K financování rozjezdu firmy je možné použít celou řadu různých druhů a forem zdrojů financí. V zásadě je však můžeme rozlišit na zdroje vlastní a zdroje cizí.  Mezi zdroje vlastní patří zejména základní kapitál, mezi zdroje cizí (externí) pak bankovní či obchodní úvěry, leasing, franchizing, různé druhy dotací a rizikový kapitál. Pojďme se na jednotlivé výše zmíněné formy financování podívat blíže.

Vlastní zdroje většinou nestačí


Většina firem a podnikatelů má na začátku své činnosti problém právě s výší vlastních zdrojů. Ty zpravidla veškeré náklady na rozjezd podnikání nepokryjí, nicméně vždy by měly tvořit základ financování. Na druhou stranu ekonomické poučky říkají, že právě rozjezd firmy je tou správnou dobou, kdy větší podíl externích zdrojů není pro finanční zdraví firmy škodlivý a nevýhodný, ale naopak prospěšný. Při rozhodování o poměru mezi vlastními a cizími zdroji financování je však vždy třeba postupovat obezřetně a zohledňovat výši předpokládaných budoucích zisků. V pozdější době je pak vždy dobré upravit tento poměr ve prospěch zdrojů vlastních. O tom jaké jsou náklady na oba způsoby financování (interní i externí) se můžete dočíst v článku s názvem Jak financovat firemní investice? Mezi vlastní zdroje patří základní kapitál, zisk, odpisy či tržby z prodeje majetku.

Základní kapitál – za základní kapitál lze považovat vklady společníků, příjmy z prodeje akcií, vklady podnikatele OSVČ a je prakticky jedinou z výše zmíněných externích forem financování, kterou lze použít již při zahájení podnikání

Externí zdroje financování mají své výhody i nevýhody


Vnější zdroje financování umožňují každé firmě či podnikateli rozsáhlejší a dynamičtější rozvoj , čímž přispívají k tvorbě zisku, který je pak požíván jako vnitřní zdroj financování a pomáhá tak rychleji měnit poměr ve prospěch zdrojů vlastních. Na druhou stranu větší využívání vnějších zdrojů vede jednak k růstu nákladů na ně (firmy s vysokým podílem externích zdrojů financování jsou více rizikové) a často také k růstu závislosti na jiných ať už fyzických či právnických osobách a tím i k omezení možností vlastního rozhodování o firmě. Výčet externích zdrojů financování je opravdu široký, přičemž další moderní formy externího financování dále vznikají. Mezi nejvíce využívané formy externích zdrojů používaných k rozjezdu firmy patří bankovní a obchodní úvěry, finanční či operativní leasing, různé druhy dotací a v poslední době stále častěji i franchizing či rizikový kapitál.

Bankovní úvěry – jsou nejznámější a také nejvíce využívanou formou vnějšího financování. Získání bankovního úvěru je podmíněno předložením podnikatelského plánu a většinou také kvalitním zajištěním většinou pomocí nemovitosti (v závislosti na výši úvěru) Nákladem bankovního úvěru je úrok, který je stanovován individuálně v závislosti na bonitě klienta a kvalitě zajištění.

Obchodní úvěry – tento typ úvěru lze získat dohodou s dodavateli o prodloužení doby splatnosti závazků. Existují i úvěry odběratelské, kdy peněžní prostředky poskytuje odběratel, a to formou platby záloh za dodané zboží či služby.

Operativní leasing - je časově ohraničený pronájem prostředků, kde se nemusí uskutečnit koupě předmětu leasingu. Narozdíl od leasingu finančního po ukončením řádné doby leasingu zůstává předmět i nadále ve vlastnictví pronajímatele.

Finanční leasing - patří mezi nejčastější a nejvyužívanější formu financování. Jedná se o obchodní operace mezi pronajímatelem a nájemcem, které zajišťují pořízení předmětu leasingu dle potřeb a požadavků nájemce. Součástí smlouvy je stanovené předkupní právo nájemce po řádném ukončení leasingové operace.

Franchizing - je založen na úzké a nepřetržité spolupráci právně a finančně samostatných a nezávislých podnikatelů - franchisora a jeho franchisantů. Franchisor nabízí franchisantům podnikatelský koncept a balík služeb pro úspěšné vybudování a řízení franchisových podniků. Více o tomto způsobu financování se dočtete v článku s názvem Rozjíždíte firmu? Využijte franchising!

Rizikový (soukromý) kapitál – jinak také nazývaný private eguity a venture capital je kapitál určený k založení, rozvoji nebo odkupu firem s rychlým růstovým potenciálem.  Rizikový investor za poskytnutý kapitál získává dohodnutý podíl základního kapitálu a nabývá tak nárok na trvalý podíl na zisku. Rizikový investor také samozřejmě částečně nese i riziko neúspěchu. Investor po určité době zpravidla formou prodeje svého podílu z firmy vystoupí.


Právo podnikat je jedním ze základních práv každého z nás. Ovšem začátky nemusí být vždy jednoduché. Právě jim se tento týden v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Postupně se podíváme na podnikatelský plán, volbu právní formy podnikání, zahájení podnikání a formy financování.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY