K 15. dubnu odstoupí náměstek MMR Daniel Toušek

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Toušek odstoupí k 15. dubnu z funkce. Potvrdila to mluvčí MMR Kateřina Rozsová. Toušek je na ministerstvu odpovědný za evropské záležitosti, tedy i za agendu spojenou s čerpáním peněz ze strukturálních fondů. Toušek pro ČTK označil za hlavní důvody plánované rezignace chybějící podporu, kterou pociťoval jako nestraník, dále střet ohledně koncepce vedení resortu s náměstkem pro řízení úřadu a finanční toky Milanem Půčkem. Ten je podle Touška blízký Jiřímu Čunkovi. Za poslední důvod Toušek označil osobní únavu z funkce.

Server e15.cz dnes informoval o tom, že náměstek již rezignoval.

O rezignaci Toušek uvažoval již po odstoupení bývalého ministra Čunka začátkem listopadu. "Nemám podporu, kterou potřebuji pro výkon funkce náměstka ministra," řekl odstupující úředník. Chybějící podpora podle Touška souvisela s tím, že není členem žádné politické strany. "Jsou tu dva koncepty k řízení tohoto ministerstva, a protože tady není ministr, tak si myslím, že je lepší, když jeden koncept celého řízení ustoupí a zvítězil koncept, který je blízký panu Čunkovi," dodal. Koncepční spor s Půčkem byl podle něj dlouhodobou záležitostí. Půček je bývalým funkcionářem vsetínské radnice, které šéfoval i Čunek.

Ve čtvrtek se podle Touška ukázalo, že vedení ministerstva není jednotné v tom, jak dál pokračovat v oblasti monitorovacího systému, který je klíčový pro správu čerpání peněz ze strukturálních fondů. V tu chvíli podle něho není možné financování odstartovat a hrozí nebezpečí nefunkčnosti celého monitorovacího systému. Získávání peněz z Bruselu však jeho rezignací údajně nijak ohroženo není.

Do řízení monitorovacího systému zasahovaly i útvary ministerstva, které se na jeho řízení nepodílely a nenesly za něj odpovědnost, uvedl Toušek. Ze strany některých těchto útvarů se prý i objevilo podezření, že Toušek přichází v souvislosti se správou monitorovacího systému s řešeními, na kterých má osobní zájem. "To je mi cizí, nikdy jsem to takto nemyslel a pokud nemáte podporu, musíte odstoupit," uvedl.

Toušek musel loni čelit obvinění ze střetu zájmů, protože před nástupem na ministerstvo byl většinovým majitelem firmy Utrin, která se zabývala poradenstvím v oblasti čerpání z evropských fondů. Hájil se však tím, že po jeho příchodu na ministerstvo předal firmu svým synům.

Podle údajů MMR vystudoval Toušek v roce 1978 pražskou ČVUT, katedru ekonomiky a řízení. V letech 1990 až 1997 působil jako ředitel firmy Utrin, od ledna 2007 byl na MMR ředitelem odboru poradců, od dubna stejného roku náměstkem pro evropské záležitosti a finanční toky.

Během loňského roku odešlo z odborů ministerstva pro místní rozvoj, které mají na starosti evropské fondy, 69 zaměstnanců. Celkově jich tam tuto agendu spravuje zhruba 317; počty odchozích tedy představují fluktuaci přibližně ve výši 22 procent. Celková fluktuace na ministerstvu činila loni ovšem dokonce 25 procent. Střídání zaměstnanců může přitom podle dřívějšího sdělení personální odboru MMR vést například k úniku citlivých informací, přechodnému zhoršení spravované agendy nebo přetížení stávajících pracovníků.

Pozice uvolněná Touškem bude již třetí neobsazenou funkcí v čele resortu. Od 11. ledna, kdy z funkce odstoupil Petr Pávek, chybí na MMR náměstek pro bytovou politiku, územní plánování a stavební řád. Jeho kompetence si rozdělili ostatní náměstci. Na funkci ministra Čunek rezignoval 7. listopadu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK