Jak ušetřit na daních

28.03.2001 | , Finance.cz
DANĚ


Nechcete platit vysoké daně? Zde naleznete par rad, jak na to.


Novely, jenž nám usnadní život

Daň z příjmů

Sněmovna 12. prosince 2000 s konečnou platností vyslovila souhlas s novelou zákona o daních z příjmu pro rok 2001 ve znění schváleném Senátem. S účinností od 1.5. 2000 vstoupila novela zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů v platnost. Tato novela přináší velké množství změn. Některá její ustanovení ovlivní již daňovou povinnost roku 2000.
Zde jsou některé z nejpodstatnějších změn:

Osvobozené soukromé životní pojištění

Od daně jsou osvobozeny částky pojistného, které hradí zaměstnavatel pojišťovně za zaměstnance na pojištění pro případ dožití nebo pro případ smrti nebo dožití nebo na důchodové pojištění, a to i při sjednání dřívějšího plnění v případě vzniku nároku na starobní důchod nebo plný invalidní důchod nebo v případě, stane-li se zaměstnanec plně invalidní podle zákona o důchodovém pojištění, nebo v případě smrti, na základě pojistné smlouvy sjednané zaměstnancem jako pojistníkem za podmínky, že ve smlouvě byla sjednána výplata pojistného plnění až po 60 kalendářních měsících a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let, maximálně však do výše 12 000 Kč ročně od téhož zaměstnavatele.

Příspěvky zaměstnavatelů za zaměstnance na soukromé životní pojištění

Daňově uznatelným nákladem je také pojistné, které hradí zaměstnavatel pojišťovně za zaměstnance na soukromé životní pojištění na základě pojistné smlouvy uzavřené mezi zaměstnancem jako pojistníkem a pojišťovnou, maximálně však do výše 8 000 Kč za zdaňovací období nebo jeho část za podmínky, že ve smlouvě byla sjednána výplata pojistného plnění až po 60 kalendářních měsících a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let.

Zdaňovací období u daně z příjmů

Podle novely mohou poplatníci se souhlasem správce daně stanovit zdaňovací i účetní období odlišně od kalendářního roku. Tato změna má také vliv na ustanovení o časovém rozlišení.

Snížení sazby daně pro kolektivní investování

Z 25% na 15 % se snižuje sazba daně z příjmů pro investiční, podílové a penzijní fondy. Snížená sazba je platí již pro rok 2000. Dalším zvýhodněním je prodloužení možnosti uplatnění “daňové ztráty“ z minulých let ze 3  na 7 let.

Daňově uznatelný „Dar“

Předmět, opatřený obchodním jménem nebo ochrannou známkou poskytovatele daru, jehož hodnota nepřesahuje 200 Kč, se nepovažuje za dar, tudíž ho lze považovat za daňově účinný, a zároveň nepodléhá spotřební dani. 

 

Spotřební daň

Od 1.7.2000 vešla v účinnost novela zákona o spotřební dani, která mimo jiné říká, že révová vína již nejsou předmětem daně. Jedná se o nápoje vyrobené alkoholovým kvašením révového moštu, a to buď úplným, nebo částečným, které mohou být i obohacené lihem.

Z toho vyplývá, že výdaje na takový předmět, který je označen obchodním jménem, jehož hodnota nepřesahuje 200 Kč bez DPH a zároveň nepodléhá spotřební dani, jsou daňově uznatelné. Z tohoto daru se neodvádí DPH.

 

Silniční daň

Novela zákona o silniční dani provedená provedená pro rok 2000 zákonem 492/2000 Sb. určuje emisní limity nutné pro přiznání snížení daně.

Emisní limity EURO 2

U vozidla, které splňuje emisní limity EURO 2, lze za rok 2000 uplatnit 25% snížení silniční daně.

Emisní limity EURO 3 a EURO 4

U vozidla, které splňuje emisní limity EURO 3 nebo EURO 4, lze za rok 2000 uplatnit 50% snížení silniční daně.

Emisní limity jsou stanovovány z norem, které najdete ve velkém technickém průkazu vozidel v kolonce 16 Emise.


Penzijní připojištění

Novela zákona č. 170/1999 Sb. o penzijním připojištění přinesla mnoho důležitých změn. Spolu s novelou zákona o daních z příjmů např. umožňuje, že za účastníka může se souhlasem penzijního fondu platit příspěvek nebo jeho část třetí osoba, kterou může být i zaměstnavatel. Nyní se podívejme na výhody z toho plynoucí.


Pro zaměstnavatele

Výdajem může být příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění se státním příspěvkem poukázaný na účet jeho zaměstnance u penzijního fondu, maximálně však do výše 3% vyměřovacího základu zaměstnance pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Jednoduše řečeno daňově uznatelným nákladem jsou maximálně 3% z vyměřovacího základu každého zaměstnance pro sociální pojištění.


Pro zaměstnance

Od daně z příjmů ze závislé činnosti do výše 5% vyměřovacího základu zaměstnance pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti jsou osvobozeny příspěvky zaměstnavatele na penzijní připojištění se státním příspěvkem poukázaným na účet jeho zaměstnance u penzijního fondu.

Další daňovou úlevou pro účastníka penzijního připojištění je využití odečitatelné položky, která je rovna zaplaceným příspěvkům na penzijní připojištění snížené o 6 000 Kč ročně, přičemž maximálně lze takto snížit základ daně o 12 000 Kč.


Změna výše státního příspěvku

Od 1.1.2000 se mění výše státního příspěvku na kalendářní měsíc. Zvýšena byla jak pevná, tak i procentní část státního příspěvku. Po zrušení zvýšení státního příspěvku o 25% v prvních dvou letech penzijního připojištění je celková výše státního příspěvku závislá pouze na výši příspěvku účastníka.

 

Jaké daňové úlevy z toho plynou

·          Fyzické osoby si můžou odečíst od daňového základu 12 000,- Kč ročně zaplacených na životní nebo důchodové pojištění.

·          Zaměstnavatel může přispět zaměstnanci na toto pojištění do výše 8 000,- Kč ročně a zahrnout si příspěvek do daňově uznatelných nákladů

·          Jako dárek svým obchodním partnerům můžete použít láhev révového vína. Pokud bude daru uvedeno logo společnosti a veškeré náklady s pořízením nepřesáhnou 200,- Kč, je tento náklad daňově uznatelný a neodvádí se z něj DPH.

·          V případě, že vaše vozidlo splňuje emisní limity EURO2, EURO 3 nebo EURO 4, lze za rok 2000 uplatnit 25% až 50% snížení silniční daně.

 

Co vše lze odečíst ze základu daně ( pro rok 2000)
 

Na poplatníka                                                    

34 920 Kč

Na vyživované dítě                                                            

21 600 Kč

Dítě je držitelem průkazky ZTP-P                   

43 200 Kč

Příjmy manželky (manžela) nepřesáhly za rok 34 920 Kč        

19 884 Kč

Manželka (manžel) je držitelem průkazky ZTP-P                        

39 768 Kč

Poplatník pobírá částečný invalidní důchod                               

6 540 Kč

Poplatník pobírá plný invalidní důchod                                        

13 080 Kč

Poplatník je držitelem průkazky ZTP-P                                         

45 780 Kč

Poplatník se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo výcvikem                                                             

10 464 Kč

Dary na dobročinné účely, nejméně 2% ze základu daně nebo alespoň 1 000 Kč, nejvýše 10% ze základu daně

 

Bezpříspěvkové darování krve, 2 000 Kč za jeden odběr

 

Úroky z úvěru ze stavebního spoření nebo hypotéčního úvěru na základě potvrzení z banky, maximálně však 300 000 Kč

 

Příspěvky penzijního připojištění, maximálně však 12 000 Kč

 

Dary na vědu, výzkum a zdravotnictví až do výše 10% ze základu daně

 

Počítače, technika, apod., jednotlivě do 40 tisíc za rok

 


 

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ