Jak na příspěvky zaměstnavatele

17.04.2008 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Stále více zaměstnavatelů přispívá svým zaměstnancům na penzijní připojištění a tím jim pomáhá s vytvářením úspor na období důchodu. Co byste měli vědět, pokud se vám zaměstnavatel rozhodne na penzijní připojištění přispívat?

Penzijní připojištění je jedním z produktů podporovaných státem v podobě státních příspěvků, či daňových úspor, určených pro kumulování a zhodnocování prostředků pro období, kdy občan ukončí svůj produktivní život a odchází do důchodu. Díky úsporám na penzijním připojištění, které penzijní fond pravidelně vyplácí účastníku v podobě penze ke státnímu důchodu, nedojde k tak velkému poklesu životní úrovně.

Pro výplatu starobní penze je třeba si během života na penzijní připojištění naspořit dostatečnou sumu peněz. A právě zaměstnavatel, kterému zákon umožňuje, aby pro něj příspěvky placené na penzijní připojištění zaměstnanců byly daňovým nákladem, může velmi pomoci.

Pokud se váš zaměstnavatel rozhodne přispívat zaměstnanců na penzijní připojištění, může si stanovit pro příspěvky určitá pravidla. Nejen co do výše příspěvků, ale také třeba nároku na příspěvek, kterým může být například odpracování určitého počtu měsíců u daného zaměstnavatele. Splní-li zaměstnanec daná pravidla, zaměstnavatel mu začne přispívat.


Jeden nebo více penzijních fondů


Někteří zaměstnavatelé jsou ochotni posílat příspěvky na penzijní fondy, které již zaměstnanci mají. V tomto případě stačí z vaší strany pouze oznámit vašemu penzijnímu fondu, že vám bude zaměstnavatel přispívat na vaše penzijní připojištění.

Jako zaměstnanec se ovšem můžete setkat s problémem, že penzijní připojištění již máte uzavřeno a zaměstnavatel se rozhodne, že bude přispívat pouze k jednomu penzijnímu fondu. Většinou je k tomu veden z důvodu snížení administrativy či určitých benefitů, které jsou penzijní fondy v případě exklusivity schopny zaměstnavatelům nabídnout. Máte-li tedy penzijní připojištění, ale u jiného penzijního fondu než pro který se rozhodl váš zaměstnavatel, máte na výběr dvě možnosti. Zůstat u svého stávajícího fondu a dále si platit příspěvky na své penzijní připojištění, v tomto případě, ale nemůžete počítat s příspěvky zaměstnavatele. Druhou možností je změnit penzijní fond a tím získat i nárok na příspěvky od zaměstnavatele. I zde je však několik možností a je jen na vás vybrat si pro vás tu nejlepší.


Změna penzijního fondu


I když se zaměstnavatel rozhodne pro placení příspěvků pouze k jednomu penzijnímu fondu není třeba začít panikařit. Penzijní připojištění umožňuje převod prostředků k jinému penzijnímu fondu, aniž by klient přišel o nějaké naspořené peníze, či dobu pojištění, která je potřebná pro splnění nároku na důchod. Ne pro všechny může být ovšem převod tou nejvýhodnější alternativou.

Pozor na převod peněžních prostředků k jinému penzijnímu fondu. Pokud máte starší smlouvu o penzijním připojištění s výplatou starobní penze již v padesáti letech, znamenal by převod prostředků k novému fondu posun výplaty až na 60 let!

Přerušení a uzavření nového penzijního připojištění


V případě, že by při převodu došlo ke změně podmínek – například posun výplaty na 60 let – bude pro vás výhodnější jiná varianta. Pokud již máte penzijní připojištění, je možné toto penzijní připojištění přerušit a uzavřít si nové u penzijního fondu, který si vybral zaměstnavatel. V tomto případě je splněna podmínka pro příspěvek zaměstnavatele – vybraný penzijní fond – a zároveň budete na novou smlouvu dostávat státní příspěvky. Na původní přerušenou smlouvu – nelze mít dvě aktivní smlouvy o penzijním připojištění současně – přestane spořit a již naspořené peníze se mu tam budou nadále zhodnocovat každý rok dle připsaného zhodnocení penzijním fondem. Při dovršení 50 let je potom možno potom kdykoli požádat o yýplatu naspořených prostředků.


Výsluhová penze


U penzijního připojištění je možné mino starobní penze sjednat také tzv. výsluhovou penzi. Při sjednání výluhové penze může účastník po patnácti letech spoření na penzijní připojištění až polovinu z naspořených peněz získat buď ve formě výluhové penze nebo jednorázového vyrovnání. Je-li sjednána na původní smlouvě výluhová penze, tedy možnost výběru naspořených prostředků, nemusí být pro účastníka problémem při převodu prostředků posun výplaty starobní penze na 60 let. Ovšem i zde lze použít výše uvedenou variantu o přerušení penzijního připojištění u původního fondu.   

Přerušení penzijního připojištění je dle zákona možné za těchto podmínek: 
Penzijní připojištění účastníka se přerušuje dnem, který uvedl účastník v oznámení o přerušení penzijního připojištění, nejdříve však prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení písemného oznámení penzijnímu fondu.
Účastník může penzijní připojištění podle věty první přerušit, jen pokud
a) platil příspěvky na penzijní připojištění po dobu 36 kalendářních měsíců, nebo
 b) platil příspěvky po dobu 12 kalendářních měsíců v případě každého dalšího přerušení penzijního připojištění u téhož penzijního fondu.
Přeruší-li účastník penzijní připojištění, má po dobu přerušení nárok na podíl na výnosech u penzijního fondu, u kterého penzijní připojištění přerušil
.“


Výplata a uzavření nového penzijního připojištění


Existuje však ještě jedna možnost. Může se stát, že účastník má smlouvu s výplatou starobní penze v 50 letech a již dosáhl věku padesáti let. Zde kromě výše uvedených variant přichází v úvahu ještě jedna možnost a to požádat o výplatu naspořených prostředků a uzavřít novou smlouvu u penzijního fondu, na který zaměstnavatel posílá příspěvky na penzijní připojištění zaměstnanců.

 

Z výše uvedeného popisu je zřejmé, že i když váš penzijní fond není ten stejný, který si vybral váš zaměstnavatel, jsou možné různé varianty řešení, jak  tuto situaci vyřešit, aniž by klient na tom tratil, a přesto splnit podmínky zaměstnavatele pro zasílání jeho příspěvků.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY