Vozidlo dosluhuje, kam s ním?

24.04.2008 | , Finance.cz
Auto 2006


Rozhodli jste si pořídit nového čtyřkolového miláčka a hledáte možnosti jak se zbavit starého? Existují v podstatě dvě možnosti a to vozidlo prodat a nebo, pokud již vozidlo skutečně dosloužilo, ekologicky ho zlikvidovat a vyřadit z evidence vozidel.

Téma týdne: Auto pod lupou

Někdo si koupí vozidlo a po třech či pěti letech již pomýšlí na nové. Jsou však i tací, kteří u jednoho vydrží až do jeho konce. Ať již první skupina nebo druhá, v obou případech je třeba znát některé základní kroky a úkony, abychom dostáli litery zákona.


Prodej vozidla


Pokud vaše vozidlo ještě nepatří do starého šrotu a vy se s ním přesto chcete rozloučit, budete se jej snažit prodat. V tomto případě si musíte ujasnit, zda chcete peníze obdržet později až po odkoupení vašeho vozidla jiným kupcem nebo ihned při předání vozidla. V prvním případě můžete své vozidlo umístit do některého z autobazarů nebo vložit inzerát na některý z internetových serverů zabývající se prodejem a nákupem vozidel. Ve druhém případě, když potřebujete získat peníze již v okamžiku předání vozu, je možné si váš automobil v některém z autobazarů nechat vykoupit za hotové. Zde je ovšem potřeba dobře zvážit, zda se vám opravdu vyplatí získat sice ihned, ale znatelně menší částku peněz.

S prodejem vozidla je spojena i poměrně složitá administrativa. Je třeba zrušit pojištění odpovědnosti „povinné ručení“ a přehlásit vozidlo v registru vozidel na nového vlastníka. Jak tyto úkony provést a na co nezapomenout, jste si mohli přečíst v článku minulého týdne s názvem Vozidlo mění svého majitele.


Vozidlo jde do šrotu


Podle statistik Sdružení automobilového průmyslu bylo ke konci roku 2007 registrováno celkem 4.280.081 osobních automobilů. Z tohoto počtu je pak více jak jedna třetina automobilů starší patnácti let. Tito stařečkové na našich silnicích již mají svá nejlepší léta za sebou, a pokud to nejsou láskyplně opatrovaní miláčci svých majitelů, časem se z nich stanou vozidla, která již nemají na silnicích co pohledávat. A majitelé budou hledat možnost, jak se vozidel, která již dosloužila, zbavit.


Likvidace autovraku


Podmínky likvidace vozidel řeší zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu na pozemních komunikacích a zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech. Zákon o odpadech definuje autovrak jako každé úplné nebo neúplné motorové vozidlo, které bylo určeno k provozu na pozemních komunikacích pro přepravu osob, zvířat nebo věcí  a stalo se odpadem. V případě, že automobil nesplňuje technické parametry pro získání platného osvědčení o technické způsobilosti a už není možné tyto závady opravit, stává se autovrakem. Vlastník takového vozidla má povinnost zajistit ekologickou likvidaci autovraku a to dle zákona  pouze u specializované společnosti, která od příslušného úřadu má povolení k provádění likvidace automobilů. Zde také vlastník vozidla obdrží potvrzení o likvidaci vozidla, které musí předložit při žádosti o jeho trvalé vyřazení z registru silničních vozidel.


Vyřazení vozidla z registru


Teprve po likvidaci autovraku u specializované firmy je možné požádat o vyřazení vozidla z registru. Obecní úřad obce s rozšířenou působností trvale vyřadí vozidlo z registru na žádost jeho vlastníka. Tuto skutečnost vyznačí v technickém průkazu vozidla a v registru silničních vozidel. Se žádostí o trvalé vyřazení vozidla z registru silničních vozidel předloží vlastník motorového vozidla potvrzení o převzetí autovraku vystavené provozovatelem zařízení ke sběru autovraků. Vlastník vozidla přitom odevzdá tabulky s přidělenou registrační značkou.


Kolik to vše bude stát?


Zákon o odpadech stanoví provozovateli zařízení ke sběru, výkupu, zpracování, využívání nebo odstraňování autovraků zajistit na vlastní náklady sběr, zpracování, využití a odstranění vybraných autogramů, a od 1.1.2007 také povinnost bezúplatně převzít vybrané autovraky pokud obsahují nutné části vozidla (kompletní vozidlo). Také trvalé vyřazení vozidla z registru je bezplatný úkon.

Jediné náklady vám tak mohou vzniknout v případě, že nesplníte své povinnosti řádně a včas.

Autor článku

Patrik Požár  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Auto 2006