Rovná daň, ano či ne?

06.05.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Česko se od letošního roku zařadilo do skupiny zemí mající rovnou daň u daně z příjmu fyzických osob (v některých zemích je rovná daň pro všechny hlavní daně). Někteří si polepšili více, jiní to téměř nepoznali…

Podívejme se, ve kterých zemích mají rovnou daň. Je skutečně rovná daň zárukou nízké daně?


Rovná daň = nízké daně?


Rovná daň má logicky své zastánce a odpůrce. Pro celkovou míru zdanění potom není kolikrát rozhodující výše sazby daně, ale celková zákonná úprava (tj. výše odpočitatelných  položek, slev na dani…). Míra zdanění a způsob výpočtu čisté mzdy se v jednotlivých vyspělých  zemích světa značně  liší. Ve většině zemích  je zavedeno u daně z příjmu fyzických osob více sazeb a  příjmy lépe vydělávajících občanů jsou zatíženy vyšší sazbou daně, přesto existují mezi zeměmi velké rozdíly v nastavení jednotlivých příjmových pásem. V některých zemích platí nejvyšší sazba daně až pro velmi nadprůměrné příjmy, jinde už u mzdy dosahující dvojnásobku průměrné mzdy v zemi. Jsou země, kde není rovná daň zavedena a celková daňová povinnost je nízká (Irsko, Lucembursko, Švýcarsko, Velká Británie, USA…).


„Boháči“ odvádějí na daních nejméně v Rusku


„Boháči“ odvádějí na daních nejméně v Rusku
Jenom pro zajímavost: nejméně se při ročním příjmu 50 tisíc euro hrubého (nadprůměrná mzda všude ve světě) liší čistá mzda od hrubé v Rusku (čistá mzda 43 500 euro), Singapuru (41 558 euro), Japonsku (39 782 euro), Kypru (39 597 euro), Slovensku (39 535 euro), Rumunsku (38 749 euro), Švýcarsku (38 331 euro), USA (37 654 euro), Estonsku (37 173 euro), Velké Británii (36 515 euro) a Irsku (35 789 euro). Jak vidíme jsou na předních místech země mající rovnou sazbu daně,  ale  do první desítky se rovněž  dostaly státy s progresivním zdaněním (Švýcarsko, USA, Japonsko, Velká Británie, Irsko).


Nízké příjmy – nejmenší daně v Mexiku


Kdybychom porovnávali nízké příjmy šly by v pomyslné tabulce  nahoru tyto země:

  • Lucembursko (nulová sazba daně do příjmu 9 750 euro)
  • Švýcarsko (nulová sazba daně do příjmu 16 100 franků)
  • Austrálie (nulová sazba daně do příjmu 6 000 australských dolarů)
  • Velká Británie (základní nezdanitelná položka 5 035 liber)
  • USA (základní nezdanitelná položka 8 450 dolarů)
  • Mexiko (nejnižší sazba daně 3 %)
  • Korea (nejnižší sazba daně 8 %)


Celkově jsou přímé daně nejnižší v Mexiku (nejnižší daňové zatížení z členských zemí OECD – 19 % k HDP). Tento systém aktivuje občany k práci, kdy jejich čistá mzda se od hrubé mzdy příliš neliší, současně občané a společnosti odvedou na ostatních daních podstatně méně než v ostatních zemích. Mexiko má vzhledem k nízkým daním a „šedé ekonomice“ poměrně nízké příjmy z daní, a proto jsou veškeré platby státu sociální povahy velice nízké a občané jsou nuceni v době nemoci, penze, nezaměstnanosti se spolehnout sami na sebe a svou rodinu (především na vlastní úspory a pojištění).


Rovná daň ve světě


  • Bulharsko – 10 %
    Bulharsko přijalo v uplynulých několika letech většinu potřebných zákonů pro vytvoření důvěryhodného a stabilního prostředí pro zahraniční investory. Vláda se snaží o zviditelnění Bulharska jako vhodné investiční lokality. Rovná daň v Bulharsku byla zavedena, stejně jako v Česku, od 1. ledna 2008. Zdanění fyzických osob je po zavedení rovné daně velmi nízké.
  • Estonsko – 21 %
    Rovná daň v Estonsku byla zavedena již v roce 1994. Tato sazba daně platí jak pro fyzické osoby, tak pro právnické osoby. Původní výše byla 26 %. Od roku 2005 se začala postupně snižovat o jedno procento. V letošním roce činí rovná daň 21 %, snižování však má pokračovat a v roce 2011 má rovná daň činit 18 %. Odečitatelná položka jsou i náklady na vzdělání.
  •  Lotyšsko – 25 %
    Lotyšská ekonomika se v současné době nachází ve stádiu růstu. Růst HDP pokračuje stabilně od  roku 1999. Zvláště se velmi dobře  rozvíjí sektor služeb,  nejvíce se rozvíjí obchodní a komerční služby a doprava. Jedním z hlavních problematických momentů lotyšské ekonomiky je však poměrně velký deficit běžného účtu platební bilance. Rovná daň i v letošním roce činí 25 %, přestože v roce  2006 bylo schváleno snížení daně dokonce na 15 %. Důvodem posunu je makroekonomická situace země.
  • Černá Hora – 15 %
    Černá hora  vznikla jako samostatný stát 5. června 2006, kdy se rozpadlo Srbsko a Černá Hora. Důvodem bylo referendum v Černé Hoře (21. května 2006), kde se Černohorci těsnou většinou rozhodli vystoupit ze společného státu.  Černá hora má oproti Srbsku podstatně nižší státní dluh, nižší daně a vyšší mezinárodní rating. Příznivé hospodářské výsledky Černé hory  za poslední tři roky jsou dobrým signálem pro zahraniční investory a dá se očekávat, že díky svému potenciálu a výhodné geografické poloze bude v budoucnu ještě zajímavější než doposud. V posledních letech došlo ke snížení celkové daňové zátěže, cílem snižování daňového břemena bylo vytvoření příznivého podnikatelského prostředí.
  • Rumunsku – 16 %
    Hospodářské výsledky Rumunska za posledních pět let jsou hodnoceny poměrně úspěšně, ekonomika je zdravější, výkonnější, přesto ovšem výrazně zaostává ve všech ukazatelích za průměrnými hodnotami EU jako celku. Jedním z důvodu je zavedení rovné daně v roce 2006.
  • Rusku – 13 %
    V posledních letech proběhly v Rusku daňové změny. Jejím cílem bylo snížení daňového břemene a vytvoření příznivého podnikatelského prostředí. Díky nízké dani z příjmů jsou povinné odvody zaměstnance v Rusku poměrně nízké a průměrná čistá mzda se od průměrné hrubé mzdy neliší tak výrazně jako v západní Evropě.
  • Slovensko – 19 %
    Statistické údaje o vývoji slovenského hospodářství potvrzují, že výkonnost slovenské ekonomiky roste.  Významně k tomu přispělo snížení daňového zatížení v zemi a snížení sociálních dávek. Slovenská ekonomika má podle evropských ekonomických analytiků vytvořeny předpoklady pro další udržení tempa přírůstků. Jedním ze stimulů mají být zahraniční investice, jejichž přísun je  přínosem  pro tvorbu pracovních míst a  rostoucí životní úroveň občanů.
  • Ukrajina – 15 %
    Ukrajina je jedinou zemí, kde byla původní výše rovné daně zvýšena (ze 13 % na 15 %). Příznivé hospodářské výsledky Ukrajiny za poslední tři roky jsou dobrým signálem pro zahraniční investory. Dochází  ke zvyšování HDP, k růstu ukrajinského vývozu (za poslední tři roky o 15 %) a snižování nezaměstnanosti.

Prameny:
The Worldwide-Tax 2008
Forbes Global Tax Misery Index

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ