Investiční životní pojištění v otázkách a odpovědích

11.05.2008 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


 Je investiční životní pojištění pro každého? Kdy je dobré o něm uvažovat? Na tyto a jiné otázky odpovídá David Roček, manažer marketingu životního pojištění v ČSOB Pojišťovně. Máte dotaz z oblasti investičního životního pojištění? Zeptejte se odborníka!

Investiční životní pojištění v posledních letech získává mezi českou veřejností na oblibě. Co je důvodem rostoucí popularity?
Jedním z hlavních důvodů větší obliby investičního životního pojištění je především vyšší zhodnocení vložených prostředků než u kapitálového životního pojištění. Další výhodou je možnost rozhodovat o tom, jakým způsobem klient své investice zhodnotí s ohledem na situaci na finančních trzích. Neposlední příčinnou stále větší obliby investičního životního pojištění je také rostoucí informovanost veřejnosti o produktech pojistného trhu a lepší přístup k informacím nejen o pojištění, ale i o vývoji finančních trhů.

Je investiční životní pojištění pro všechny? Komu byste tento produkt doporučil a pro koho naopak není příliš vhodné?
Nejprve je potřeba říci, že investiční životní pojištění je velmi variabilní produkt vyznačující se velkou mírou parametrů. Pokud byste zvažovali sjednání investičního životního pojištění, poraďte se se svým pojišťovacím poradcem, který Vám provede analýzu vaší finanční situace a na základě vašich preferencí vybere ideální produkt. Investiční pojištění nabízí vyšší zhodnocení, ale také vyšší investiční riziko. Protože čím větší výnos požadujete, tím více je nutné prostředky investovat do akcí, které jsou na trhu nejméně stálé. Obecně je ale vhodný pro všechny, především pro mladší klienty, kteří mohou pojištění sjednat na delší dobu  a snížit tak investiční riziko. Konzervativním klientům, kteří upřednostňují  jistotu před výnosem, bych pak doporučil spíše konzervativní fond např. Chráněný program investování nabízený ČSOB Pojišťovnou nebo sjednání automatické ochrany  investice.

Proč by měl člověk dát přednost IŽP namísto kombinace rizikové pojistky a investování např. do fondů?
U přímého investování do fondů je potřeba si uvědomit, že tento typ investování sebou nese nároky na zkušenosti a orientaci na finančních trzích a nutnost sledovat jejich vývoj. Investiční životní pojištění je zpravidla variabilnější než rizikové životní pojištění. Obsahuje např. rozsáhlou nabídku doplňkových připojištění, možnost dočasného přerušení placení pojistného a možnost odečítat pojistné z daňového základu. Dále pak pojistnou ochranu a „výhodné spoření“ v jednom produktovém balíčku.

Dá se vůbec říci, v jakém věku je uzavření investičního životního pojištění nejvhodnější?
Přemýšlet o životním pojištění je třeba, kdy vám vzniká potřeba někoho zajistit (rodinu, přátele, sebe..). Myslím, že ideálním věkem je 30-35 let. Délka pojištění by pak u investičního pojištění měla být delší (více než 10 let) a to z toho důvodu, že se jedná o investici a čím delší doba je nastavena, tím se více eliminuje kolísání její hodnoty (riziko) a optimalizuje se její výnos.

Jednou z nezanedbatelných výhod jsou daňové odpočty. Spekuluje se, že by v budoucnu mohly být tyto odpočty zrušeny. Ovlivnil by tento krok zájem o IŽP?
Domnívám se, že pouze minimální. Jak jsem uváděl výše, investiční životní pojištění přináší klientovi celou řadu výhod a daňové odpočty jsou pouze jednou z nich.

 

Investiční životní pojištění: Otázky a odpovědi

Máte dotaz z oblasti investičního životního pojištění?
Zeptejte se odborníka!

Na vaše dotazy ohledně investičního životního pojištění
odpovídá od 12. 5. do 25. 5. 2008 David Roček,
manažer marketingu životního pojištění v ČSOB Pojišťovně.



Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ